Open-header

Positiviteit onder ondernemers groeit

Voor het eerst sinds de uitbraak van de coronacrisis zijn ondernemers weer (voorzichtig) positief. Het algemene ondernemersvertrouwen lag in kwartaal 1 van dit jaar nog op -6 en is gestegen naar +2.

Gepubliceerd door: Tentoo
Geplaatst op 18 mei 2021
Leestijd

De stijging van het ondernemersvertrouwen blijkt uit de Conjunctuurenquête van VNO-NCW, MKB-Nederland, CBS, KVK en EIB. De gegevens van dit onderzoek zijn begin april verzameld. Het ondernemersvertrouwen is opgebouwd uit zowel oordelen over het recente verleden, als verwachtingen voor de nabije toekomst.

Vertrouwen verschilt per branche

Hoewel in vrijwel alle bedrijfstakken het vertrouwen is toegenomen, is het sentiment nog niet overal positief. Het ondernemersvertrouwen is het hoogst in de bouw (14), groothandel (12), zakelijke dienstverlening (7) en industrie (7). In de horeca (-32), autohandel en reparatie (-6) en  delfstoffenwinning (-4) kijken ondernemers echter heel anders tegen de economie aan.

Kruipen uit het dal

De coronacrisis zorgde in maart 2020 voor een ongekend harde daling in het ondernemersvertrouwen. Van een ondernemersvertrouwen van +6 aan de start van het jaar daalde het in een paar weken naar -37. Dit liep in de loop van 2020 weer op, maar bleef het hele jaar negatief. De toename in het vertrouwen begin april komt met name door positievere verwachtingen voor komende maanden.

Herstelplan verlengen

Het broze ondernemersvertrouwen en alle onzekerheid over de pandemie onderstrepen volgens de ondernemersorganisaties het grote belang van het doortrekken van het steunpakket tot eind van het jaar en de noodzaak van een stevig herstelplan. De huidige steunmaatregelen lopen tot eind juni. De Tweede Kamer is al in gesprek over het verlengen van de steun.

Whitepaper: Personeel aannemen in crisistijd

Het blijft een rare periode om medewerkers aan te trekken. De coronacrisis zorgt nog altijd voor onzekerheid. Hoe speel je met je personeelsbeleid in op zo’n onzekere markt? Lees ons whitepaper ‘Personeel aannemen in crisistijd: zo moet het (niet)’ en ontdek alles over:

  • De gevaren en kansen als je zelf personeel in dienst neemt
  • De valkuilen en mogelijkheden bij het inzetten van flexkrachten
  • Het slim combineren van vaste en flexibele contracten

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.