Baby-header

Uitbreiding geboorteverlof per 1 juli

Gepubliceerd door: Niels Hoorn
Geplaatst op 1 juli 2020
Leestijd

Het geboorteverlof voor partners is per 1 juli 2020 uitgebreid. Dit is onderdeel van de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG), die in 2019 in werking trad. Partners kunnen door de uitbreiding 5 weken langer verlof opnemen.

Tot 2019 hadden medewerkers recht op 2 dagen verlof na de bevalling de partner. De WIEG is begin 2019 ingevoerd om de zorg- en werktaken tussen beide ouders eerlijker te kunnen verdelen. Sindsdien kunnen de vaders (of vrouwelijke partners van de moeder) eenmaal het aantal werkuren per week opnemen. Bij een reguliere 40-urige werkweek komt dat dus neer op 40 verlofuren. De werkgever betaalt dat loon dan door. Deze dagen moeten wel binnen 4 weken na de bevalling worden opgenomen.

Uibreiding met 5 weken

Per 1 juli 2020 is deze regeling verder uitgebreid. Zodra de werkweek aan verlofdagen is opgenomen, kunnen partners nog eens 5 weken extra verlof opnemen. Dit betaalt het UWV (dus niet de werkgever) uit in de vorm van een uitkering van 70 procent van het salaris. De werkgever vraagt deze uitkering aan bij het UWV. Dit aanvullende verlof moet binnen 6 maanden na de geboorte van het kind worden opgenomen. Dit mag in één keer, maar ook verspreid over die 6 maanden. Het moet wel in hele weken worden opgenomen.

Weinig mannen gaan minder werken

De verwachting is niet dat mannen nu massaal verlof gaan opnemen. Dit zegt onderzoeker Emiel Maliepaard van Atria in gesprek met NU.nl. Hij verwacht dat slechts 9 procent van de mannen korter gaat werken. Dat komt omdat het een tijd duurt voor de normen en waarden veranderen en mannen en vrouwen daadwerkelijk de werk- en zorgtaken eerlijker gaan verdelen.

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.