Naarwerktoe-header

Werkloosheid verder gedaald in maart

In maart 2021 waren 326 duizend mensen werkloos. Het aantal werklozen daalde de afgelopen 3 maanden gemiddeld met 14 duizend per maand, terwijl er maandelijks gemiddeld 8 duizend mensen met betaald werk bijkwamen. De werkloosheid ligt nog wel hoger dan in maart vorig jaar.

Gepubliceerd door: Tentoo
Geplaatst op 26 april 2021
Leestijd

De werkzame beroepsbevolking bestond in maart uit 9,0 miljoen mensen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. UWV registreerde eind maart 282 duizend lopende WW-uitkeringen.

Meer dan vorig jaar

Het aantal lopende WW-uitkeringen daalde in maart met 1,4 procent ten opzichte van februari. Die daling was het grootst bij jongeren onder 27 jaar (6,7 procent). Vergeleken met maart 2020 ligt het aantal lopende uitkeringen nog wel 12,7 procent hoger. Eind maart 2020, kort na de start van de coronacrisis, verstrekte UWV 250 duizend WW-uitkeringen.

Beroepsbevolking

In maart 2021 hadden 4,1 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,8 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar zijn. Zij worden allemaal niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hierdoor blijven 326.000 werklozen over.

Werkloosheid: ontwikkelingen en verwachtingen

Tussen maart en augustus 2020 steeg de werkloosheid van 2,9 procent naar 4,6 procent. Daarna is dit percentage vrijwel voortdurend gedaald, tot 3,5 procent in maart 2021. De verwachting van het Centraal Planbureau (CPB) is dat de werkloosheid weer toeneemt wanneer de overheid de steun aan ondernemers afbouwt. Naar verwachting van het CPB loopt de werkloosheid tot eind 2021 weer op tot ongeveer 4,7 procent.

Whitepaper: Personeel aannemen in crisistijd

Het is momenteel een rare periode om medewerkers aan te trekken. De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid. Hoe speel je met je personeelsbeleid in op zo’n onzekere markt? Lees ons whitepaper ‘Personeel aannemen in crisistijd: zo moet het (niet)’ en ontdek alles over:

  • De gevaren en kansen als je zelf personeel in dienst neemt
  • De valkuilen en mogelijkheden bij het inzetten van flexkrachten
  • Het slim combineren van vaste en flexibele contracten

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.