Schijnzelfstandigheid is een steeds urgenter onderwerp voor zowel ondernemers als opdrachtgevers, vooral omdat het kabinet onlangs heeft aangekondigd dat de normale handhaving van de Wet DBA vanaf begin 2025 weer van kracht zal zijn (bron: Rijksoverheid, 2024).
Wet DBA: handhaving schijnzelfstandigheid
Ben jij schijnzelfstandig?
In Nederland kiezen veel mensen voor het werken als zzp‘er of freelancer. De vrijheid om je eigen werk in te richten en de flexibiliteit die het zelfstandig ondernemerschap biedt, zijn natuurlijk aantrekkelijke voordelen. Maar wat als je in werkelijkheid eigenlijk helemaal niet zo zelfstandig bent als je denkt? Daarom is het belangrijk om te weten wat het precies inhoudt en, nóg belangrijker, hoe je het kunt voorkomen!
Wat is schijnzelfstandigheid?
We hebben het over schijnzelfstandigheid wanneer je officieel als zzp’er of freelancer werkt, maar in de praktijk meer de rol van een werknemer vervult, zonder dat er een arbeidsoverkomst is. Dit kan niet alleen voor jou als zelfstandige, maar ook voor de opdrachtgever vervelende gevolgen hebben, vooral als de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een dienstverband.
De overheid ziet schijnzelfstandigheid als een probleem, omdat werkgevers soms schijnconstructies opzetten waarbij werkenden als zzp’er worden ingehuurd, terwijl ze feitelijk als werknemers functioneren. Hierdoor betalen werkgevers aanzienlijk minder premies en belastingen, terwijl de zelfstandige veel minder bescherming hebben. Zelfstandigen hebben namelijk vaak geen sociale zekerheden zoals pensioenopbouw, verzekeringen en doorbetaling bij ziekte.
Daarnaast leidt schijnzelfstandigheid tot lagere belastinginkomen voor de overheid, omdat zelfstandigen doorgaans minder belasting en sociale premies afdragen dan werknemers in loondienst. Bovendien ontstaat er oneerlijke concurrentie tussen bedrijven die schijnzelfstandigen inzetten en bedrijven die hun medewerkers volgens de regels in dienst nemen. Daarom wil de overheid zorgen voor een eerlijker speelveld op de arbeidsmarkt en betere bescherming bieden aan kwetsbare werkenden.
De overheid heeft daarom om deze situatie tegen te gaan de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA), ingevoerd in 2016.
Wanneer ben je schijnzelfstandig?
De Belastingdienst hanteert drie belangrijke criteria om te bepalen of er sprake is van schijnzelfstandigheid:
- Gezagsverhouding: Werk je onder het directe toezicht van de opdrachtgever? Krijg je instructies over hoe en wanneer je het werk moet uitvoeren? Dit kan duiden op een gezagsverhouding en dus op een dienstverband.
- Persoonlijke arbeid: Ben jij verplicht het werk zelf uit te voeren, zonder dat je de mogelijkheid hebt om een vervanger in te schakelen? Dit kan erop wijzen dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst.
- Verplichte beloning: Word je betaald voor je werk, ongeacht het resultaat of de omstandigheden?
Dit kan een indicatie zijn van een dienstverband.
Als één of meer van deze criteria van toepassing zijn op jouw werksituatie, loop je het risico als schijnzelfstandige te worden beschouwd.
Wat als je toch schijnzelfstandig bent?
Als de Belastingdienst vaststelt dat je schijnzelfstandig bent, dan kunnen er forse financiële consequenties volgen. De opdrachtgever moet mogelijk alsnog loonbelasting en premies afdragen, en jij kunt te maken krijgen met naheffingen. Daarnaast kan het je reputatie als zelfstandige schaden, wat de kans op toekomstige opdrachten vermindert.
Hoe Tentoo je kan helpen om schijnzelfstandigheid te voorkomen
Ben jij zzp’er of freelancer en twijfel je of je wel écht als zelfstandige opereert? Tentoo biedt dé oplossing om schijnzelfstandigheid te voorkomen!
Als je via Tentoo werkt, hoef je je geen zorgen te maken over je freelance administratie of belastingen. Bovendien bouw je automatisch rechten op voor de Werkloosheidswet (WW), Ziektewet (ZW) en arbeidsongeschiktheidsverzekering (WIA). Zo voorkom je dat je geen inkomsten hebt wanneer je uitvalt wegens ziekte of wanneer je even zonder opdrachten zit. Tentoo verzorgt ook je facturatie en zorgt ervoor dat je binnen 7 dagen je geld ontvangt, zodat je geen risico loopt op wanbetalers en je de administratieve rompslomp achterwege kunt laten.
De voordelen van freelancen via Tentoo:
- Bescherming tegen schijnzelfstandigheid: Wij zorgen ervoor dat je aan alle wet- en regelgeving voldoet, zodat jij zonder zorgen kunt ondernemen.
- Sociaal vangnet: Je bent automatisch verzekerd voor WW, ZW en WIA.
- Flexibiliteit van freelancen, zonder administratieve lasten: Tentoo neemt alle administratie uit handen, zodat jij meer tijd hebt voor wat je echt leuk vindt. Voor veel zelfstandigen is het gemak van werken via Tentoo een mooie bijkomstigheid, maar voor sommigen zelfs dé reden om voor ons te kiezen. Of je nu geen tijd hebt voor administratie of er gewoon geen affiniteit mee hebt, wij regelen alles: van belastingen tot debiteurenbeheer en bescherming tegen wanbetalers.
- Meer zekerheid voor jou en je opdrachtgever: Zowel jij als je opdrachtgever zijn verzekerd van een goede juridische basis, wat zorgt voor een veilige en soepele samenwerking.
- Je mag werken voor één opdrachtgever: Wanneer je via Tentoo werkt, hoef je je daar geen zorgen over te maken. Je wordt fictief in dienst genomen bij Tentoo, waardoor wij voor de Belastingdienst als jouw werkgever optreden. Vanuit die basis kun je als freelancer voor zoveel of zo weinig opdrachtgevers werken als je wilt.
- Binnen 7 dagen uitbetaald: Altijd snel je geld, zonder gedoe.
- Werken met of zonder KVK-inschrijving
Ontdek hoe freelancen via Tentoo jou kan helpen – klik hier voor meer informatie.
Voorkom schijnzelfstandigheid met Tentoo!
Wil je meer weten over de mogelijkheden of persoonlijk advies ontvangen? Ons team staat klaar om je vragen te beantwoorden. Bel ons op 020-2386936 of vul het contactformulier hieronder in. We helpen je graag verder!