Zzp’er, pas op! Ongewilde loondienst ligt op de loer - Tentoo
Tentoo

Zzp’er, pas op! Ongewilde loondienst ligt op de loer

Gepubliceerd door: Niels Hoorn
Geplaatst op 31 augustus 2020
Leestijd

Voer je volledig naar wens als zzp’er een klus uit bij een opdrachtgever, wordt zomaar bepaald dat je er in loondienst bent. Klinkt onwaarschijnlijk? Het kan binnenkort realiteit zijn. Hiervoor ligt een uitvoerig advies bij de Hoge Raad.

Het gaat om een advies van advocaat-generaal Ruth de Bock. De Bock adviseert de Hoge Raad over een zaak die draait om de afbakening van ‘arbeidsrelatie’ en ‘arbeidsovereenkomst’. In het advies gaat de advocaat-generaal vooral in op zzp-inhuur, omdat dat volgens haar goed aantoont hoe twee partijen onderling kunnen overeenkomen om niet samen te werken op basis van een arbeidsovereenkomst. Zelfs wanneer beide partijen dit willen, noemt De Bock dit ongewenst. Het omzeilen van de arbeidsovereenkomst ondermijnt in haar ogen ons systeem van arbeidsrechtelijke bescherming.

Geen ondernemerschap? Een arbeidsovereenkomst!

De Bock pleit ervoor dat een arbeidsrelatie op andere factoren moet worden gebaseerd. Bijvoorbeeld de ‘organisatorische inbedding van de werknemer/zzp’er bij de opdrachtgever’. En de ‘afhankelijkheidspositie van de werknemer/zzp’er’ (hoe zelfstandig werkt de zzp’er/werknemer?). Zodra ondernemerschap ontbreekt – wanneer de werkende bijvoorbeeld geen onderhandelingspositie heeft gehad bij het bepalen van het tarief – is sprake van een gezagsverhouding en moet de werknemer/zzp’er werken volgens een arbeidsovereenkomst.

Hoge Raad volgt adviezen meestal op

Het advies is natuurlijk nog niet uitgewerkt in concrete wetten en regels, maar het is vrij reëel dat het wordt opgevolgd. De Hoge Raad volgt in de praktijk het merendeel van de adviezen op die het ontvangt van advocaten-generaal. Verwacht wordt wel dat de Hoge Raad eerst de arbeidsmarktplannen van het kabinet afwacht en wil weten hoe de Eerste Kamer dit najaar reageert op de adviezen van de commissie Borstlap (een analyse van de huidige arbeidsmarkt met adviezen voor de arbeidsmarkt van de toekomst).

Werk zoals jij wilt

Als je als zzp’ er werkt via Tentoo, loop je nooit het risico op een ongewenste beoordeling van de samenwerking met jouw opdrachtgever. Tentoo fungeert dan als jouw juridisch werkgever, terwijl je al je vrijheden als zelfstandig ondernemer behoudt. Jij bepaalt voor wie je werkt en wat je tarief is. En je kunt zorgeloos werken voor zoveel of zo weinig opdrachtgevers als jij wilt. Bijkomend voordeel: Tentoo draagt voor jou alle benodigde premies af. Zo bouw je automatisch bij elke klus (net als een iemand in loondienst) een verzekering op tegen ziekte, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Lees hier alles over zzp’en/freelancen via Tentoo.

Bron:
Rechtspraak – Advies aan Hoge Raad

Hey freelancer! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.