Zzp'ers zoeken meer zekerheid - Tentoo
Safety-2

Zzp’ers zoeken meer zekerheid

Gepubliceerd door: Niels Hoorn
Geplaatst op 14 september 2020
Leestijd

Zzp’ers zoeken vaker naar zekerheid dan vóór de uitbraak van de coronacrisis. Dit blijkt uit een analyse van Tentoo Freelance. De afgelopen maanden startten bovendien meer ‘gedwongen zelfstandigen’.

Tentoo Freelance is juridisch werkgever van duizenden freelancers en zzp’ers. Bij het verloningsbedrijf starten maandelijks gemiddeld ruim honderd zelfstandig ondernemers. Tentoo Freelance nam de inschrijvingen van de afgelopen maanden onder de loep en daarbij sprongen een paar zaken in het oog.

Recht op WW, ZW en WIA

Het aantal zelfstandigen wat bij Tentoo Freelance startte, halveerde in de eerste 2 maanden na de corona-uitbraak. Daarna steeg het elke maand weer. Starters hechtten daarbij de laatste maanden opvallend meer waarde aan zekerheid. Dat zelfstandigen via Tentoo automatisch rechten opbouwen voor de WW, ZW en WIA was met stip startersreden nummer één. Het gemak van het uitbesteden van de administratie en het zonder risico’s voor één opdrachtgever kunnen werken, waren in deze periode voor veel minder starters doorslaggevend.

Corona ‘wake-up call’

De grotere hang naar zekerheid is op het conto te schrijven van de coronacrisis. Zelfstandigen hebben ervaren hoe ze klanten en opdrachtgevers in één klap kunnen kwijtraken, terwijl ze tevreden waren over het geleverde werk. Als traditionele zzp’er zit je dan plotseling volledig zonder inkomsten, omdat je nauwelijks ergens op kunt terugvallen. Dat geldt óók wanneer je als zelfstandige niet kunt werken door ziekte. De coronacrisis lijkt zzp’ers op dit gebied te hebben wakker geschud.

Gedwongen zelfstandigen

Uit de analyse blijkt ook dat meer startende Tentoo-zelfstandigen ‘gedwongen’ voor zichzelf zijn gestart. Zij gaven de voorkeur aan een baan in loondienst, maar die banen zijn veel schaarser geworden. Om toch aan de slag te blijven, zijn mensen dan voor zichzelf begonnen. Door te werken via Tentoo Freelance, profiteren ze toch van veel voordelen van een baan in loondienst.

Zzp’en via Tentoo

Zelfstandig ondernemers die werken via Tentoo Freelance, zoeken hun eigen opdrachten en hebben alle vrijheden van een ondernemer. Ze bepalen zelf voor wie ze werken en wat hun tarief is. Het verschil met andere zzp’ers? De Tentoo-freelancers/zzp’er staan op de loonlijst van Tentoo. Hun administratie en facturatie wordt geregeld. Ook zijn ze automatisch verzekerd voor werkloosheidswet, ziektewet  arbeidsongeschiktheid omdat Tentoo als juridisch werkgever na elke opdracht de verplichte premies afdraagt.

Hey freelancer! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.