0 uren contract: Wat zijn de regels? I Tentoo
Contract-1

0-uren contract

Alles wat je moet weten

Wat is een 0-urencontract? Wanneer kan het worden ingezet? Wat zijn de voordelen en plichten voor werkgevers? En wat zijn de alternatieven? De antwoorden op al deze vragen vind je op deze pagina.

Wat is een 0-urencontract?

Een 0-uren contract is een arbeidsovereenkomst waarin geen werkuren zijn opgenomen. De werkgever kan de werknemer flexibel oproepen. Het 0-urencontract gaat uit van het principe ‘geen werk is geen loon’. De werkgever betaalt dan alleen loon over de gewerkte uren. Deze afspraak moet contractueel zijn vastgelegd. Na 1 jaar krijgt de werknemer recht op een vast aantal werkuren (het gemiddeld aantal uren van de afgelopen 12 maanden).

Voordelen voor werkgevers

Werknemers met een 0-uren contract kunnen door werkgevers zeer flexibel worden ingezet. De werkgever roept de werknemer op wanneer hij of zij het nodig acht. Zo heb je als werkgever de loonkosten beter in de hand en kun je personeelsinzet beter afstemmen op het werkaanbod. Handig!

Kenmerken 0-urencontract

 • Geen werk, geen loon
 • Medewerker oproepen wanneer hij nodig is
 • 12 maanden lang geen verplichtingen
 • Inzet 0-urencontract kan afwijken per cao
 • Minder flexibiliteit dan bij verloning

Acht werkgeversplichten

Wanneer een werkgever een medewerker aanneemt op basis van een 0-urencontract, heeft hij diverse plichten ten aanzien van die werknemers. We zetten de acht belangrijkste werkgeversplichten op een rij.

 1. Minimaal 3 uur loon
  Bij iedere oproep heeft de werknemer met een 0-uren contract recht op minimaal 3 uur loon.
 2. Oproeptermijn van 4 dagen
  De oproeptermijn voor medewerkers met een 0-urencontract is 4 dagen. Als de werkgever een medewerker later dan 4 dagen voor het ingeplande werk afzegt, heeft de werknemer recht op het loon voor de uren waarvoor hij was ingepland. In de cao kan een uitzondering op deze termijn zijn opgenomen. In de horeca is het bijvoorbeeld mogelijkheid om de termijn te verkorten tot 24 uur.
 3. Oproepverplichting bij geschikt werk
  De werkgever is verplicht een werknemer met een 0-uren contract op te roepen als er werk ontstaat waar degene geschikt voor is. Het is bijvoorbeeld niet geoorloofd om een uitzendkracht in te zetten.
 4. Werkgeverslasten
  De werkgever draagt werkgeverslasten af over de gewerkte uren. Zo geniet de werknemer met een 0-uren contract sociale bescherming.
 5. Ingeplande uren uitbetalen
  Is een werknemer met een 0-uren contract ziek? Dan moet de werkgever de ingeplande uren uitbetalen.
 6. Vakantiegeld
  Werknemers met een 0-uren contract hebben recht op vakantiegeld.
 7. Opzeggen
  Werkgevers kunnen een 0-uren contract niet beëindigen door de werknemer niet meer op te roepen. Een tijdelijk 0-uren contract eindigt op de afgesproken einddatum. Bij een contract voor onbepaalde tijd moet de werkgever de overeenkomst zelf opzeggen volgens de regels van het ontslagrecht.
 8. Recht op vast aantal uren
  Een werknemer met een 0-uren contract heeft na 12 maanden recht op een vast aantal uren. Dit betreft het gemiddeld aantal uur dat de medewerker gedurende de eerste 12 maanden heeft gewerkt.
Tentoo

Verlonen: hét alternatief

Werkgevers die medewerkers verlonen via Tentoo profiteren bovenop de gemakken van het 0-urencontract van de volgende voordelen:

 • Meer flexibiliteit: je kunt medewerkers langer flexibel inzetten
 • Geen omkijken naar salarisadministratie
 • Loonkosten worden voorgefinancierd
 • Veelal geen doorbetalingsplicht bij ziekte
 • Niet verplicht medewerker op te roepen bij geschikt werk
Alles over verlonen!

Hey werkgever! Meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

 • Hidden