Payroll in 2020

Payrollen?

 • WAB zorgt voor veranderingen
 • Payroll heeft eigen rechtsvorm
 • Payrollovereenkomst houdt unieke voordelen
 • Uitzendovereenkomst biedt meer flexibiliteit

Bel direct naar 020 - 723 09 53 voor meer informatie!

Payroll in 2020

De dienst payrolling is veranderd per 1 januari 2020. Je kunt als ondernemer in 2020 nog personeel inzetten op payrollbasis, maar de samenwerking moet aan andere voorwaarden voldoen dan de afgelopen jaren. Personeel verlonen via een payrollovereenkomst is vooral interessant voor ondernemers die hun medewerkers volledig zelf willen werven en exclusief voor hun bedrijf willen laten werken. Wie het belangrijk vindt personeel voor langer dan 3 jaar flexibel in te zetten, kiest voor verlonen via de uitzendovereenkomst.

Tentoo introduceert de dienst payrolling in 1992. Tentoo neemt de administratieve en financiële verplichtingen over van een groep freelancers en wordt hun juridisch werkgever. Ook werkgevers ontdekken daarna de voordelen van personeel verlonen via payrolling. In de jaren die volgen kiezen tienduizenden ondernemers - werkgevers en freelancers - voor verloning via Tentoo, zodat ze zich volledig kunnen richten op hun corebusiness.

Payroll tot en met 2019

Een bedrijf werft en selecteert zelf een medewerker, stelt hem aan via payrolling en blijft zelf verantwoordelijk voor de aansturing op de werkvloer. Tentoo betaalt het salaris uit, draagt de premies en loonbelastingen af, verstrekt de loonstroken en verwerkt de ziek- en betermeldingen. De ondernemer is hiermee vrij van arbeidsrechtelijke risico’s zoals doorbetalingsplicht bij ziekte, ketenaansprakelijkheid en naheffingsaanslagen. De opdrachtgever kan de medewerker 5,5 jaar inzetten zonder dat hij een vast contract hoeft te geven. Met name voor deze flexibiliteit en ontzorging kiezen werkgevers voor verloning via payroll.

2020: payroll krijgt eigen rechtsvorm

De Eerste Kamer nam in mei 2019 de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) aan. De WAB trad op 1 januari 2020 in werking. Onderdeel van deze wet is dat er een wettelijk onderscheid komt tussen uitzenden en payrollen. Beide vormen van dienstverlening vielen tot eind 2019 onder de ‘uitzendovereenkomst’. De WAB geeft de dienstverlening payrolling een eigen rechtsvorm en creëert naast de 'uitzendovereenkomst' de ‘payrollovereenkomst’. Door deze nieuwe rechtsvorm verandert de invulling van payrolling.

Payrolling vanaf 2020

Opdrachtgevers die medewerkers inzetten op basis van de payrollovereenkomst, moeten rekening houden met belangrijke nieuwe voorwaarden. In 2020 is sprake van payrolling wanneer je als ondernemer volledig zelf een medewerker werft en selecteert en wanneer je die medewerker vervolgens exclusief voor jouw bedrijf laat werken via een derde partij (Tentoo).

De payrollkracht heeft exact dezelfde rechtspositie als medewerkers in vaste dienst, waarmee hij ook recht heeft op exact dezelfde arbeidsvoorwaarden. Dit betekent onder meer dat je als opdrachtgever een payrollkracht maximaal 3 jaar mag inzetten zonder dat je hem vast in dienst hoeft te nemen. En wanneer de werknemers in eigen dienst bonussen of extra vakantiedagen krijgen, moet de payrollkracht dat ook krijgen.

Payrolling biedt hierdoor in 2020 een kortere periode waarin medewerkers flexibel inzetbaar zijn en de werkgeverslasten voor payrollkrachten gaan iets omhoog.

Hoe werkt payrolling in de praktijk?

Payrolling werkt in 2020 in de praktijk als volgt:

 • De opdrachtgever werft en selecteert een medewerker
 • De opdrachtgever maakt werkafspraken met de medewerker (salaris, arbeidsomvang, etcetera)
 • Tentoo wordt juridisch werkgever van de medewerker
 • De opdrachtgever stuurt de werknemer op de werkvloer aan
 • De opdrachtgever (of de payrollmedewerker) geeft de gewerkte uren aan ons door
 • Tentoo betaalt het loon uit en draagt de werkgeverslasten af
 • Tentoo draagt de arbeidsrechterlijke risico's (doorbetaling bij ziekte, naheffingen, ketenaansprakelijkheid)

Payrollvoordelen:

 • Opdrachtgever mag eigen personeel werven en selecteren
 • Payrollmedewerkers mogen exclusief voor opdrachtgever werken
 • Opdrachtgever heeft geen arbeidsrechtelijke risico’s
 • Opdrachtgever betaalt niet door bij ziekte
 • Opdrachtgever betaalt alleen voor de gewerkte uren
 • Tentoo verzorgt de loonuitbetaling
 • Tentoo financiert de loonkosten voor

Flexibiliteit via de uitzendovereenkomst

Is het voor jou belangrijk om medewerkers langer dan 3 jaar flexibel te kunnen inzetten? Dan is verlonen via de uitzendovereenkomst wellicht interessanter. Via de uitzendovereenkomst kunnen medewerkers tot 5,5 jaar op flexibele basis worden ingezet. Benieuwd wat in 2020 beter bij jouw situatie past: personeel verlonen via de uitzendovereenkomst of via de payrollovereenkomst? Vraag hieronder een adviesgesprek aan óf vraag direct een payroll-offerte aan. Liever direct contact? Bel ons via 020 - 723 09 53. Wij helpen je graag verder!

 • Gegevens flexwerker

  Welke functie heeft de medewerker?

  Welke vergoeding heeft u met de medewerker afgesproken?

  Invalid Input

  Jouw gegevens

  Vul hier alstublieft uw bedrijfsnaam in.

  Vermeld hier alstublieft uw naam.

  Vul hier alstublieft uw telefoonnummer in (zonder tekens).

  We sturen de offerte per mail naar u toe. Vul daarom alstublieft uw mailadres in.

  Invalid Input

 • Ik wil advies over verlonen met een payrollovereenkomst

  Vul hier alsjeblieft je volledige naam in.

  Vul hier alsjeblieft je telefoonnummer in.

  Vul hier alsjeblieft een geldig e-mailadres in.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »