Payroll Kosten? Bereken Payroll Tarieven hier! I Tentoo
payroll kosten

Payrollkosten

Wat kost payroll? 

Payrolling is natuurlijk niet gratis. De payroll kosten zijn een belangrijke afweging om voor een aanbieder te kiezen. Je wilt payroll tarieven vergelijken en misschien ook verschillende payroll bedrijven vergelijken, maar waar moet je op letten? Wat is er veranderd door de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)? En wat kost payroll nou eigenlijk? Lees verder om al je vragen te beantwoorden over payroll kosten per uur, oftewel het payrolltarief, hoe we via payroll bruto netto berekenen en hoe we tarieven van payrolling vergelijken.

Direct offerte aanvragen

Payrollkosten: keuzes maken

De dienstverlening en prijs voor payroll vergelijk je niet makkelijk. Het is belangrijk om nooit blind voor de goedkoopste payrolltarieven te gaan. Kijk altijd goed welke service je voor de payrollkosten terugkrijgt. En vergelijk payroll tarieven niet puur op basis van de omrekenfactoren of percentages, maar op basis van het uiteindelijke factuurbedrag. Voor een goede uitleg van de payrollkosten moeten we eerst terug naar 1 januari 2020, toen de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) van kracht werd.

Ben je freelancer en op zoek naar een payroll-oplossing of vragen over kosten van payroll? Kijk dan bij Tentoo Freelance.

Antwoorden op payrollvragen

 • Hoe vergelijk je de payrolltarieven van verschillende bedrijven?
 • Wat is de invloed van de WAB op payrolltarieven?
 • Kosten payroll werkgever: Hoe werken prijsafspraken tussen opdrachtgever en payrollkracht?
 • Wat worden jouw payrollkosten en payrollkosten per uur?

Payrollprijzen sinds 2020

De dienst payrolling is veranderd per 1 januari 2020 door de inwerkingtreding van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). De inzet van payrollkrachten moet sindsdien aan andere voorwaarden voldoen dan de afgelopen jaren. Enkele WAB-veranderingen hangen samen met de payrollprijzen en daarmee ook de payroll kosten per uur:

Hogere WW-premie voor flexibel personeel

Om werkgevers te stimuleren personeel zelf in dienst te nemen, is de WW-premie die je moet afdragen voor werknemers met een contract voor onbepaalde tijd lager dan de premie voor ‘flexibel personeel’. Tot flexibel personeel behoren uitzend-, payroll- en detacheringsmedewerkers, maar ook je medewerkers met een contract voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld een jaarcontract). Het maakt hierbij geen verschil voor welke payrollaanbieder je kiest; de wet geldt voor iedereen. Dit gegeven heeft invloed op de prijs van payroll.

Transitievergoeding

Werknemers hebben sinds de invoering van de WAB vanaf de eerste dag van een arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding (ontslagvergoeding) bij ontslag of het niet verlengen van het contract. Dit geldt ook tijdens de proeftijd en óók voor personeel wat je op uitzend- of payrollbasis inzet. De dienstverlening payroll en het payrolltarief vergelijk je dus onder andere door te bekijken of de transitievergoeding in het (maandelijkse) factuurbedrag is verwerkt of dat het achteraf op nacalculatie wordt berekend.

CAO of beloningsregeling

Een payrollkracht moet werken volgens de cao die voor jouw bedrijf geldt. Geldt er voor jou geen cao? Dan wordt de beloningsregeling aangehouden die je binnen jouw bedrijf gebruikt. Elke payrollkracht heeft namelijk volgens de WAB dezelfde rechtspositie als medewerkers bij jou in loondienst in een vergelijkbare functie. Ze hebben recht op minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden, inclusief vakantiedagen en bonussen. Dit heeft grote invloed op het uiteindelijke factuurbedrag en dus de kosten van payrolling.

kosten payroll

Payrollkosten: hoe vergelijk je ze?

En hoe moet je payroll bedrijven vergelijken?

De payrolltarieven zijn voor veel werkgevers een belangrijke afweging om voor een aanbieder te kiezen. De meeste payrollbedrijven gebruiken een omrekenfactor of een vast percentage om het tarief te berekenen. Payrollbedrijven brengen op verschillende manieren payrollkosten in rekening. Waar je op moet letten bij het vergelijken van payrolling tarieven en de kosten voor de payrollconstructie leggen we verder aan je uit.

Onze tip voor payroll tarieven vergelijken: vergelijk niet de verschillende omrekenfactoren of commissies, maar vergelijk op basis van het uiteindelijke factuurbedrag. Ga daarbij goed na welke service je krijgt en welke arbeidsrechtelijke risico’s worden gedekt voor het geld dat je betaalt. Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van de werkelijke payrollkosten.

Verschil kosten payroll kan hierin zitten:

 • Mate van risicoafdekking. Bij een goedkope aanbieder ben je mogelijk slecht verzekerd wanneer de payrollmedewerker ziek wordt, waardoor de kosten uiteindelijk veel hoger kunnen uitpakken.
 • De transitievergoeding. Is deze in de vaste prijs verrekend of volgt dat achteraf wanneer je de samenwerking met de payrollmedewerker stopt?
 • Voorfinanciering. Doet de payrollaanbieder aan voorfinanciering? Goede payrollbedrijven financieren de loonuitbetaling voor, zodat je payrollmedewerkers gegarandeerd uitbetaald krijgen, ook wanneer jouw klanten jou een keer (te) laat betalen.
 • Betalingsopties. Betaal je achteraf op basis van daadwerkelijk gewerkte uren of betaal je een vast maandbedrag, ongeacht hoeveel uur de payrollmedewerker werkt? Bij goede payrollbedrijven kun je hier zelf een keuze in maken.
 • Service. Staat er een servicedesk paraat om vragen van jou én je medewerkers snel te beantwoorden?
 • Secundaire arbeidsvoorwaarden. Bij goede payrollaanbieders profiteren jouw payrollmedewerkers van extra secundaire arbeidsvoorwaarden, bovenop jouw eigen secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan mogelijkheden tot gratis cursussen en opleidingen of collectieve kortingsvoordelen.

Wat zijn jouw payrollkosten?

Er zijn natuurlijk kosten verbonden aan een payrollconstructie. Maar met payrolling van Tentoo ben je wel goedkoper uit dan je denkt! Je bespaart namelijk een hoop tijd én geld als je medewerkers via payrolling inzet of wanneer je via payrolling als freelancer aan de slag gaat. Wil je weten wat de payrolltarieven bij Tentoo zijn en wat de payrollkosten in jouw situatie zijn? Bekijk hieronder het algemene rekenvoorbeeld, maar besef dat precieze hoogte van de commissie en de factuurprijs altijd afhangt van het type bedrijf, de dienstverlening, de geldende cao en de wensen van de opdrachtgever.

Payroll kosten werkgever: prijsafspraak tussen opdrachtgever en medewerker

Als opdrachtgever maak jij zelf een prijsafspraak met de payrollmedewerker. Jullie bepalen onderling het salaris, waarbij je dus verplicht bent om de payrollmedewerker minimaal te belonen volgens de cao of beloningsregeling die voor jouw bedrijf geldt. Deze prijs is het brutoloon. Hierover berekent Tentoo een kleine commissie (onderdeel van het tarief voor payroll). Op het nettoloon van de payrollkracht heeft dit geen invloed.

Rekenvoorbeeld: Het afgesproken tarief bedraagt € 2.500,- per maand; een bruto prijsafspraak. Het payrollbedrijf verstuurt een factuur aan de opdrachtgever voor ongeveer € 4.200,- per maand. Dit betreft de € 2.500,- directe salariskosten plus de wettelijk verplichte werkgeverslasten, reserveringen – denk aan vakantiegeld en feestdagen -, commissie en 21 procent BTW.

Meer weten?

Ontdek payrolling via Tentoo

Tentoo is de grondlegger van payrolling in Nederland. Neem contact op met een van onze experts en laat ons jou helpen bij het verlonen van jouw medewerkers.

Krijg persoonlijk advies
Eenvoudig en efficiënt

Je zzp administratie volledig uitbesteden

Met Tentoo ZZP nemen wij alle administratie voor zzp van je over, zodat jij je kunt bezighouden met echt belangrijke zaken. Wij de administratie, jij meer tijd en minder zorgen!

Lees verder over de mogelijkheden

Vrijblijvende berekening

Benieuwd wat jouw payrollkosten zijn? Bij Tentoo rekenen we de kosten van payrolling voor jouw bedrijf graag voor je uit. Vraag via dit formulier vrijblijvend een offerte aan. Dan zorgen wij voor een pro-formaloonberekening. Je mag hier ook een andere vraag stellen, we nemen snel contact met je op.

Liever direct contact? Bel ons dan via 020 – 723 09 53. Wij helpen je graag!

 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.