Payroll Werknemer | Voordelen / Nadelen | Tentoo
payroll

Payroll werknemer

Wat is een payroll medewerker en wat is het verschil met een ‘normale’ medewerker? Wat zijn de voordelen payroll werknemer (en werkgever) kunnen ervaren? Of wellicht nadelen? Op deze pagina leggen we het aan je uit!

Liever direct je vragen stellen over Tentoo’s payroll dienstverlening, het berekenen van kosten loonadministratie per werkgever en onze payroll software, of wil je vrijblijvend advies over je persoonlijke situatie? Neem contact met ons op!

Bel ons direct

Wat is een payroll medewerker?

Denk je nu ‘wat is payroll werknemer?’ en wat kan dit betekenen voor mijn bedrijf? Een payroll werknemer heeft een arbeidsovereenkomst met 2 partijen: het bedrijf waar hij/zij werkzaam is en de payroll organisatie zoals Tentoo. De opdrachtgever is zelf verantwoordelijk voor de werving en selectie. De payroll werknemer voert de werkzaamheden exclusief uit bij de opdrachtgever. Wij nemen het juridisch werkgeverschap en de administratie over. We betalen de netto lonen uit, dragen de loonbelastingen en premies af, financieren de loonkosten voor en verzorgen de loonstroken.

Wat betekent payroll voor de werknemer?

Een payroll werknemer heeft sinds 1 januari 2020 dezelfde arbeidsvoorwaarden en rechtspositie als werknemers die rechtstreeks in dienst zijn bij de opdrachtgever. Hierdoor kun je een payroll werknemer maximaal 3 jaar inzetten zonder hem/haar een vast dienstverband te geven. Als de vaste medewerkers recht hebben op bonussen en extra vakantiedagen, dan moet de payroll werknemer dit ook krijgen. Ook heeft een payroll medewerker dezelfde rechten bij ziekte, werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid als medewerkers die in vaste dienst zijn. Hetzelfde geldt voor regelingen m.b.t. opleidingen, collectiviteit en bijvoorbeeld een fietsplan.

Detailhandel-header

Het verschil met een ‘normale’ werknemer

Het is best mogelijk dat binnen een bedrijf hetzelfde werk door 2 medewerkers gedaan wordt waarbij de één in vaste dienst is en de ander op payroll basis werkt. Het belangrijkste verschil met een werknemer die rechtstreeks in dienst is bij de werkgever is wie het salaris uitbetaalt. Bij een payroll medewerker is dit het payroll bedrijf en bij de ‘normale’ medewerker het bedrijf waar de werkzaamheden worden uitgevoerd.

Voordelen payroll medewerker

Wat betekent payroll voor de werknemer? Naast het feit dat je volgens de wet dezelfde rechtspositie hebt als vaste medewerkers zijn er nog meer voordelen voor payroll medewerkers:

  • je salaris wordt op tijd uitbetaald
  • ook als je ziek bent, krijg je doorbetaald
  • je hebt recht op vakantiedagen
  • je hebt recht op vrij bij feestdagen en voor kort verzuim
  • je bouwt pensioen op
  • je hebt recht op collectiviteitsvoordelen (zoals een ziektekostenverzekering)
  • je hebt geen opzegtermijn


Nadelen payroll medewerker

Denk je nu, hoe zit het met de payrolling nadelen voor werknemer? Helaas zijn er ook een paar nadelen. De flexibiliteit die je hebt doordat er geen opzegtermijn is, werkt namelijk ook andersom. Dat betekent dat het bedrijf waar je werkt op elk moment kan aangeven dat de werkzaamheden ophouden. Daarnaast zijn er verschillende soorten payroll overeenkomsten tussen payrollbedrijven en hun opdrachtgevers. Als een werkgever de kosten voor loonadministratie van per werknemer laag wil houden, kan hij bepaalde voorwaarden opnemen in de overeenkomst met het payrollbedrijf. Hierdoor bouw je misschien minder pensioen op.

Wanneer kiezen voor payroll werknemer?

De belangrijkste reden van onze opdrachtgevers om te kiezen voor een payroll constructie is de financiering. Omdat Tentoo de salarissen voorfinanciert, heeft de payroll werknemer het salaris al ontvangen vóórdat de opdrachtgever de factuur heeft betaalt. Ook is het natuurlijk erg fijn dat de hele administratie uit handen genomen wordt. Je loopt als werkgever ook minder risico doordat Tentoo juridisch werkgever is en dus het salaris van de payroll werknemer doorbetaalt bij ziekte. Daarnaast speelt gemak en flexibiliteit ook een rol. Je hebt bijna geen werk aan de administratie, weet zeker dat je payroll medewerker op tijd het salaris ontvangt en betaalt alleen de gewerkte uren.

Hey werkgever! Meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.