Payrolling inzetten als zzp'er | Tentoo
Header lachende man payroll zpp Tentoo

Payroll zzp

Zelfstandig ondernemen zonder zorgen

De vrijheid om te bepalen wanneer je werkt, welk werk je doet en hoeveel uur. Zelfstandig ondernemen doe je natuurlijk niet voor niets! Helaas zijn er ook nadelen aan het hebben van een eigen onderneming. Denk hierbij aan wat je moet doen als je ziek bent, wanbetalers of dat je geen (nieuwe) opdrachtgevers kan vinden. Payroll voor zpp bij Tentoo is dan wellicht voor jou dé oplossing. Jij kan onbezorgd zelfstandig ondernemen en wij dragen de risico’s. Jij de baas, wij de rest.

Ontdek de voordelen van payroll

Wat is zzp payroll?

Bespaar tijd met payroll voor zzp

Bij payrolling zzp kies je ervoor om op de loonlijst van een payrollbedrijf te staan. Het payrollbedrijf is dan technisch gezien je werkgever, terwijl je zelf verantwoordelijk bent en blijft voor de manier waarop je invulling geeft aan je werk. Je besteedt dus alleen de administratieve taken uit. Hierdoor profiteer je van de voordelen van het werken in loondienst én blijf je eigen baas. Je regelt zelf je opdrachten, maakt werkafspraken en bepaalt je tarief, maar je hebt geen gedoe met facturen, herinneringen en btw.

Ook heb je geen risico bij arbeidsongeschiktheid. Je bent immers automatisch verzekerd als werknemer op de loonlijst van een payroll bedrijf, waardoor het niet erg is als je niet direct andere opdrachten vindt. Tot slot heb je met payrolling als freelancer en zzp’er ook recht op een WW-uitkering. Wil je weten hoe je kan starten als zzp’er? Klik dan hier.

Waarom payroll zzp

Kom er aan de hand van onderstaande informatie achter of payrollen bij jou past.

Voordelen zzp payroll

Als je kiest voor zzp via payroll, dan kom je formeel in dienst bij een payrollbedrijf. Hierdoor blijf je zelf verantwoordelijk voor je opdrachten, je tarief en voor welke opdrachtgevers je aan de slag gaat. Via payroll heb je meer zekerheid, omdat je niet zelf de factuur naar de opdrachtgever hoeft te sturen, maar de payroller dit uitvoert voor jou. Hierdoor hoef je alleen maar je tarief door te geven en aan te geven hoeveel uur je hebt gewerkt. Vervolgens stuurt het payrollbedrijf de factuur door naar jou opdrachtgever en betaalt de opdrachtgever het payrollbedrijf. Tot slot ontvang je vanuit de payroller jouw netto salaris.

Nadelen payrolling zzp

Het grootste nadeel van payroll voor zzp is het mislopen van fiscale voordelen. Je bent namelijk formeel in loondienst en de Belastingsdienst ziet freelancers en zpp’ers die payrollen dan ook als werknemers. Dit betekent dat je niet in aanmerking komt voor aftrekposten die de Belastingdienst beschikbaar stelt via de ondernemersaftrek (ook wel startersaftrek). Voor deze ondernemersaftrek is het essentieel dat je, jaarlijks en volledig zelfstandig, een urencriterium haalt van 1225 uur. Als je uren maakt via een payrollbedrijf, dan tellen deze uren niet mee voor de 1225 uur. Dit komt doordat je jouw administratie uitbesteedt aan het payrollbedrijf en ermee akkoord gaat dat hij daarmee formeel werkgever wordt.

Ook hou je relatief minder over aan je gewerkte uren als je gaat werken via een payroller. Dit komt omdat het netto bedrag dat je krijgt bij zzp via payroll lager is dan het bruto loon dat je krijgt als je geheel zelfstandig werkt. Echter, voor het netto bedrag dat je ontvangt met payrollen, bouw je pensioen op en ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid, ziekte.

Payrolling en de Wet DBA

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) checkt of er bij een zzp-opdracht geen sprake is van een dienstverband. De opdrachtgever en de zzp’er moeten beiden voldoen aan de vooraf gestelde eisen waaruit blijkt dat zij geen arbeidsrelatie met elkaar hebben. Indien blijkt dat er toch sprake is van een dienstverband tussen de werkgever en werknemer, dan is de werkgever verplicht om loon door te betalen bij ziekte en premies af te dragen.

Hiernaast maakt de Wet DBA het belangrijk voor zzp’ers om continue te zorgen voor meerdere klanten. Als je werkt voor maar één bedrijf, dan wek je eerder de schijn van een dienstverband. Twijfel je? Dan is het ook mogelijk om een modelovereenkomst te gebruiken. Hierdoor weet je zeker of een dienstverband niet aan de orde is. Ook moet de wet voorkomen dat organisaties een draaideurconstructie toepassen. Om dit te voorkomen en personeelskosten te besparen, worden de werknemers eerst ontslagen en vervolgens weer ingehuurd als zzp’er.

Kortom; als je kiest voor het werken op payroll-basis, dan hoef je geen rekening te houden met deze wet. Dat scheelt weer risico’s!

Afbeelding lachende vrouw payroll zzp Tentoo

Payroll of zzp?

Met payroll voor zzp houd jij zelf de touwtjes in handen. 

Deze vraag speelt veel onder freelancers en zzp’ers. Je kan het beste kijken wat past bij jou. Vind je administratie en facturatie geen probleem? Of besteed je dit liever uit, omdat dit toch niet je sterkste kant is en je zonder zorgen wil ondernemen? Indien dit laatste bij jou het geval is, dan is payroll zpp zeker iets voor jou! Ben je benieuwd hoe? We vertellen je graag meer!

payroll-zzp

Hey freelancer! Meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • (bv. mijn tarief is €50,00 per uur)
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.