Header lachende man payroll zpp Tentoo

Verklaring erkend referent IND

Erkenning als referent

Wil je kennismigranten in dienst nemen? Houd er dan rekening mee dat je erkend referent moet zijn om visa en verblijfsvergunningen voor hen aan te vragen. Maar wat is een erkend referent en hoe bemachtig je deze status? Wij hebben de belangrijkste onderwerpen rondom het worden van een erkend referent speciaal voor jou op een rij gezet. 

Krijg persoonlijk advies
Erkent referent, ind referent of erkend referent ind

Wat is een erkend referent?

Om kennismigranten in dienst te kunnen nemen, moet je als werkgever soms erkend referent zijn. Wat houdt dit in? Laten we eerst het begrip referent eens onder de loep nemen. Een referent is een persoon of organisatie die belang heeft bij het verblijf van een persoon uit het buitenland in Nederland. Wil jij als werkgever een kennismigrant aannemen, dan ben jij de belanghebbende; jij hebt er immers baat bij dat deze persoon naar Nederland komt. Vanaf het moment dat je een buitenlandse werknemer in dienst neemt, ben jij officieel de referent. Als referent kun je vanuit Nederland een aanvraag voor een verblijfsvergunning indienen. Ook kun je voor meerdere werknemers tegelijk referent zijn.

Waarom IND erkend referent worden?

Je weet nu wat een referent is, maar wat is een erkend referent en hoe word je erkend referent? Kom er aan de hand van onderstaande informatie achter wat er allemaal bij komt kijken als je erkend referent wil worden.

Referent en erkend referent: wat zijn de verschillen?

Verschil referent en erkend referent

Het verschil tussen een referent en een erkend referent is dat personen zich niet kunnen laten erkennen als referent, alleen organisaties komen hiervoor in aanmerking.

Je moet ind referent zijn als je iemand in dienst neemt uit één van de volgende 5 categorieën (volgens EU-richtlijn 2016/801):

 • au pair;
 • uitwisselingsjongere;
 • student;
 • kennismigrant;
 • onderzoeker.

Met de erkenning als referent verklaart de IND dat jouw organisatie een betrouwbare partner is. Vervolgens kun je als erkend referent gebruik maken van de versnelde toelatingsprocedure en wordt er binnen 2 tot 3 weken over de visumaanvraag en verblijfsvergunning beslist. Als niet erkend referent duurt een aanvraag tussen de 8 tot 12 weken. Overigens geldt voor het in dienst nemen van kennismigranten altijd dat de organisatie erkend referent IND is.

Wil je meer weten over wat het inhoud om met kennismigranten te werken? Bekijk dan de pagina ‘Werken met kennismigranten‘ waar we alle belangrijkste onderwerpen rondom het werken met kennismigranten voor je op een rij hebben gezet.

Ontdek de voordelen van het erkend referentschap

Voordelen erkend referent

Erkende referenten genieten van een aantal voordelen die niet erkende referenten mislopen. Denk aan:

 • versnelde toelatingsprocedure voor erkende referenten ind;
 • je hebt minder bewijsstukken nodig, vaak volstaat een eigen verklaring;
 • toegang tot de informatielijn/mailbox voor erkend referenten.
Dit zijn de voorwaarden van verklaring IND referent

Voorwaarden verklaring IND referent

Om in aanmerking te komen voor erkenning als referent moet je organisatie voldoen aan een aantal algemene voorwaarden:

 • de organisatie moet zijn ingeschreven in een erkend referent register, oftewel: het Handelsregister (tenzij niet vereist volgens de Handelsregisterwet);
 • de organisatie is niet failliet en er is geen sprake van surseance van betaling;
 • de continuïteit en solvabiliteit van de organisatie moet voldoende zijn gegarandeerd;
 • de bestuurders en andere personen in de organisatie moeten betrouwbaar zijn.
Het openbaar register: wat is het en wat zijn de voordelen?

Openbaar register erkend referent

Nadat de IND jouw organisatie als referent erkend heeft, komt jouw bedrijf in het openbaar register erkende referenten. Buitenlandse werknemers kunnen de IND referent lijst van tevoren inzien zodat zij kunnen beoordelen of ze met een betrouwbare werkgever in zee gaan. Het erkend referent register is onderverdeeld in arbeid en onderzoek en vervolgens opgesplitst naar verblijfsdoel. Erkenning als referent geeft je een kleine voorsprong bij het werven van buitenlandse werknemers, ten opzichte van een niet erkend referent.

Wat zijn de verplichtingen van een erkend referent?

Verplichtingen erkend referent

Eenmaal erkend als IND referent met een verklaring referent ind moeten organisaties zich aan de verplichtingen houden die de IND stelt aan referenten.

Als werkgever en erkende referent ben je verplicht:

 • de IND op de hoogte te stellen van wijzigingen die invloed hebben op het verblijfsrecht van een kennismigrant, een binnen de onderneming overgeplaatste werknemer, of op een werknemer die is aangenomen voor reguliere arbeid in loondienst, seizoenarbeid of lerend werken. Denk aan de volgende situaties:
  – de werknemer voldoet niet meer aan de looneis;
  – het dienstverband is beëindigd;
  – de werknemer een andere functie krijgt;
  – de werknemer gaat terug naar het land van herkomst;
  – de werknemer verhuist;
  – er geen zicht meer is op de werknemer.
 • relevante informatie over de werknemer te verzamelen en vast te leggen, zoals:
  – de arbeidsovereenkomst of het aanstellingsbesluit;
  – tewerkstellingsvergunning, als die is vereist;
  – loonspecificaties;
  – een kopie van het paspoort.

Ben je niet langer de ind erkend referent van een werknemer? Dan moet je alle relevante gegevens en documenten nog 5 jaar bewaren. Let op dat je als erkende referent kennismigranten ook wijst op de toelatings- en verblijfsvoorwaarden waaraan zij moeten voldoen. Kies kennismigranten met zorg en aandacht uit en wees kritisch.

Hoe wordt het erkend referentschap gehandhaafd?

Controle en handhaving erkend referentschap

De IND kan op elk moment via de ind referent lijst controleren of je nog voldoet aan de voorwaarden en verplichtingen van een erkent referent. Houd je je niet aan de regels als erkent referent, dan kan de IND verschillende maatregelen nemen. Denk hierbij aan schorsing of intrekken van de erkenning, intrekken van verblijfsvergunning, waarschuwing en bestuurlijke boete, aangifte van een strafbaar feit of uitzetting waarbij de kosten op jou verhaald worden.

Waar kan het erkend referentschap worden aangevraagd?

Aanvraag erkend referent

IND erkend referent worden kan via het aanvraagformulier op de website van de IND. Hier moet je een aanvraagformulier downloaden om erkenning als referent aan te vragen. Op het aanvraagformulier geef je de categorie en verblijfsdoelen aan.

Na de aanvraag erkend referent start de IND een onderzoek om te toetsen of jouw organisatie voldoet aan de voorwaarden voor erkenning. De procedure voor de aanvraag erkend referent duurt maximaal 3 maanden en er zijn kosten aan verbonden. Je betaalt per categorie waarvoor je een kennismigrant wilt aannemen. Wil je voor meerdere werknemers tegelijk erkent referent zijn, dan dien je per categorie een aanvraag tot erkenning in. Als je een onderzoeker uit het buitenland wilt aannemen en ook nog twee kennismigranten voor arbeid in loondienst, dan dien je twee aanvragen in tot erkend referent.

 

surface-L1VV4YuHFrs-unsplash

Zo vermijd je lange wachttijden bij inhuur kennismigranten

Nederlandse techbedrijven kijken machteloos toe hoe de wachttijden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) oplopen. Als oplossing voor het huidige personeelstekort werven startende techbedrijven steeds vaker werknemers van buiten de Europese Unie (EU). Maar door achterstanden bij de IND, zien zij de wettelijke termijn van 90 dagen oplopen tot wel zes of zeven maanden. Tentoo denkt met je mee en biedt ondernemers de mogelijkheid om kennismigranten aan te stellen.

Maanden wachten en duizenden euro’s armer

Een artikel in het Financieel Dagblad (FD) van maandag 21 maart 2022 beschrijft uitgebreid wat wij dagelijks in de praktijk meemaken: bedrijven die staan te springen om personeel, maar maanden wachten op toestemming van de IND. Vooral startende techbedrijven hebben hier last van. Zij zijn vaak nog verlieslatend en hebben per definitie nog geen trackrecord. De IND onderzoekt deze bedrijven daarom eerst uitvoerig en vraagt om advies bij de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland. Als ondernemer met een groot tekort aan personeel vraag je je terecht af waarom dit soms bijna een halfjaar moet duren. Niet alleen betaal je duizenden euro’s leges voor de aanvraag, je hebt geschikt personeel nodig om te kunnen groeien.

Wil je meer weten over de mogelijkheden die wij bieden voor het aannemen van kennismigranten via Tentoo? Dat kan! Bekijk hier alle mogelijkheden voor het werken met kennismigranten of neem contact met ons op.

Verklaring IND

Voor het inhuren van kenniswerkers van buiten de EU naar Nederland heb je een ‘verklaring erkend referent’ nodig. Volgens de IND duurt het nu langer om deze verklaring te bemachtigen door de groeiende vraag naar kenniswerkers. Maar zelfs als je de erkenning eindelijk hebt, krijg je als ondernemer nog te maken met vertragingen bij het aanvragen van een verblijfsvergunning en een burgerservicenummer voor je nieuwe medewerker. Dit heeft niet alleen praktisch nadelige gevolgen, maar ook fiscaal en financieel.

Vertrouw op Tentoo als erkend referent

Ook al zeggen de IND, gemeenten, consulaten en ambassades dat het hun voornemens zijn om alles in werk te stellen om de achterstanden in te halen, als ondernemer wil je gewoon door. Je wilt samen met kundige werknemers bouwen aan een bloeiende, succesvolle onderneming. Tentoo beweegt met je mee. Als erkend referent kunnen wij snel kennismigranten in dienst nemen, ook die van jou. Zo heb je geen omkijken naar het IND-referentschap en de alle bijbehorende plichten en administratieve taken. Jij hoeft je alleen maar te richten op de samenwerking met de kennismigrant.

Verklaring erkend referent

Aanvraag uitbesteden

De procedure om erkend referent te worden is complex en kost veel tijd, energie en geld. Tentoo is al jaren erkend IND-referent en we helpen jou graag bij het in dienst nemen van kennismigranten. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt.

Bel 020 670 81 18 voor meer informatie of laat je gegevens achter en we nemen contact met je op. We helpen je graag!

 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.