Veel mensen die in de WW zitten gaan liever niet aan de slag als zelfstandig ondernemer (zzp’er). Het leven van een zzp’er is immers onzekerder dan dat van iemand in loondienst. Met name ouderen zien op tegen het verliezen van hun recht op de WW, de Ziektewet en de WIA. Veel werkzoekenden verkiezen daarom een langer verblijf in de WW boven het aannemen van freelanceklussen. Maar wist je dat je ook vanuit de WW kunt starten als zzp’er en kunt werken met behoud van je uitkering?
WW en werken als freelancer
Je zit in de WW en wilt niets liever dan snel weer gaan werken. Je bent hard op zoek naar een (vaste) baan, maar wilt daarnaast ook ervaring opdoen om je kansen te vergroten én wat bijverdienen naast je WW. Daarnaast blijkt voor 45-plussers die in de WW zitten, extra lastig om een baan te vinden. De kans om te werken tijdens de WW is groter wanneer je op freelancebasis opdrachten vindt, bijvoorbeeld bij een ex-werkgever of iemand uit je netwerk. Hoe pak je dit slim aan?
WW en werken als freelancer
WW en werken als freelancer mét sociale zekerheid!
Er is een manier waarop je als werkzoekende klussen op freelancebasis kunt verrichten zonder daarbij de sociale zekerheid te verliezen. Dit kan door te werken via Tentoo Freelance naast je ww-uitkering. Hiermee kom je op de loonlijst van Tentoo te staan, waardoor je het recht op WW, Ziektewet en WIA behoudt en zelfs verder opbouwt. Verder maak je zelf afspraken met je opdrachtgever(s) over het werk en je tarief. Je werkt dus volledig als zelfstandige, maar dan mét sociale zekerheid.
Als je weer aan het werk gaat terwijl je WW ontvangt, dan moet je dit melden aan het UWV. Dat geldt ook als je af en toe een klusje via Tentoo doet, betaald of onbetaald. Je moet doorgeven wat voor werk je doet, voor hoeveel uur en wat de eventuele inkomsten daarbij zijn. Het UWV verrekent dit met je WW-uitkering, maar….
Goed nieuws: werken vanuit de WW loont!
Het loont om te werken tijdens de WW. Vroeger werd elke verdiende euro verrekend met de WW-uitkering. Sinds enkele jaren mag je 30% van het verdiende brutoloon zelf houden. Als je meer dan 5 uur per week werkloos blijft, dan moet je doorgaan met solliciteren. De WW-uitkering stopt wanneer je minder dan 5 uur per week werkloos bent. Bijverdienen naast je WW-uitkering levert dus zeker wel wat op, zowel financieel als op het gebied van werkervaring.