Wet DBA voor zzp'ers in de filmbranche Wet DBA voor zzp'ers in de filmbranche

Zzp’ers in de filmbranche moeten voldoen aan de regels van de Wet DBA. De zogenaamde modelovereenkomst is dé manier van werken geworden. Tentoo neemt nog even de regels van deze overeenkomst met je door en legt uit wat er nu precies is veranderd ten opzichte van vroeger toen de zogenaamde VAR nog gold.

Wat is er veranderd?

Met de VAR konden je opdrachtgevers je zonder risico inhuren: ze wisten dan zeker dat ze geen loonheffingen en sociale premies hoefden te betalen. Deze zekerheid voor opdrachtgevers is per 1 mei verdwenen. Als de Belastingdienst oordeelt dat je werkt als schijnzelfstandige, dan krijgt je opdrachtgever een naheffing en mogelijk ook een boete. Schijnzelfstandigheid is aan de orde wanneer je wordt ingehuurd als zzp’er, maar feitelijk werkt als werknemer. Jouw opdrachtgever betaalt dan ten onrechte geen loonheffingen en sociale premies.

Wanneer ben je volgens de Belastingdienst schijnzelfstandig?

De Belastingdienst spreekt van schijnzelfstandigheid als de volgende drie kenmerken gelden voor de samenwerking tussen jou en je opdrachtgever:

 • Loon: je krijgt een beloning die hoger is dan een onkostenvergoeding;
 • Persoonlijk: je moet het werk zelf uitvoeren. Je mag het dus niet uitbesteden;
 • Gezagsverhouding: je voert de werkzaamheden onder gezag uit;
Als deze drie factoren van toepassing zijn, spreekt de Belastingdienst van een dienstbetrekking en kun je niet als zzp'er worden ingehuurd. Als één (of meerdere) van deze drie factoren niet van toepassing is dan spreekt de Belastingdienst van ondernemerschap, tenzij er sprake is van een fictief dienstverband. Een fictief dienstverband is aan de orde wanneer je:

 • hetzelfde werk doet als een 'collega' in loondienst;
 • minstens een maand lang doorgaans twee of meer dagen per week werkt;
 • tenminste 40 procent van het minimumloon verdient.
Bij een fictief dienstverband kun je niet als zzp'er ingehuurd worden, tenzij je een 'echte' ondernemer bent. Ben je een ondernemer? Controleer het met de ondernemerscheck. Aan deze ondernemerscheck kun je geen rechten ontlenen. Ook kan het je geen zekerheid geven over jouw status als zelfstandige. Maar het geeft wel een goede indicatie of je als ondernemer in te huren bent.

Voorbeeld: Als je een freelance acteur bent en door een filmmaker wordt ingehuurd, dan krijg je normaal gesproken een vergoeding die hoger is dan de onkostenvergoeding (loon). Ook moet je zelf opdagen om te spelen (persoonlijk). Maar als je artistieke vrijheid hebt om zelf te bepalen hoe je acteert en invulling geeft aan je rol, ben je toch als zzp’er in te huren. Er is namelijk geen sprake van een gezagsverhouding.

Voorbeeld 2: Als je als cameraman standaard 3 à 4 dagen per week wordt ingehuurd door een omroep, dan krijg je normaal gesproken een vergoeding die hoger is dan de onkostenvergoeding (loon). Mogelijk moet jij het werk zelf uitvoeren en mag je dus niet iemand anders sturen om de beelden vast te leggen (persoonlijk). Als de omroep ook nog toezicht houdt op je werk en precieze aanwijzingen geeft hoe je moet filmen (gezagsverhouding), dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een dienstbetrekking.

Modelovereenkomsten

Als jij en je opdrachtgevers de zekerheid willen hebben dat er geen loonheffingen en sociale premies betaald hoeven te worden, kunnen jullie een modelovereenkomst afsluiten. In zo’n modelovereenkomst staat precies omschreven aan welke voorwaarden de samenwerking tussen jou en je opdrachtgever moet voldoen. Als jij en je opdrachtgever je houden aan de overeenkomst, is er niks aan de hand en hoeven er geen sociale premies en loonheffingen worden afgedragen. Als de Belastingdienst achteraf oordeelt dat de er sprake is van schijnzelfstandigheid, dan kunnen naheffingen en boetes volgen voor zowel jou als zzp'er als de opdrachtgever.

De Belastingdienst stelt modelovereenkomsten beschikbaar op haar site. Er zijn algemene modelovereenkomsten, overeenkomsten per beroepsgroep en zelfs per beroep. Er zijn geen specifieke modelovereenkomsten voor de filmbranche. Mogelijk komen die nog. Tot die tijd kunnen jij en je opdrachtgevers gebruik maken van algemene overeenkomsten.

Wanneer heb je als zzp’er een probleem?

Je hebt met deze nieuwe manier van werken een probleem als je officieel niet als zzp’er ingehuurd kunt worden omdat je een schijnzelfstandige bent. Maar je hebt ook een probleem als je wel als zzp’er ingehuurd mag worden, maar jouw opdrachtgever het niet meer aandurft vanwege het risico op naheffingen en boetes. Mogelijk neemt het aantal opdrachten voor zzp'ers af dankzij dit risico.

Oplossing voor het probleem: payrolling

Er is een manier waarop jij als zelfstandige kunt werken zónder modelovereenkomsten. Namelijk door te payrollen bij Tentoo. Anders dan bij alle andere payrollorganisaties biedt Tentoo freelance verloning op basis van Overeenkomst van Opdracht.
Je behoudt zo volledig je vrijheid en flexibiliteit. Je bepaalt zelf voor wie je werkt en tegen welk tarief. Opdrachtgevers zijn daarbij gevrijwaard van het risico op naheffingen en boetes. Ruim 10.000 zelfstandigen in de creatieve sector gingen je al voor!

De voordelen van payrolling op een rij:

 • Je bent net zo flexibel in te huren als een echte zzp'er;
 • Je bent aantrekkelijker voor opdrachtgevers omdat er geen risico's zijn op naheffingen of boetes van de wet DBA;
 • Je bent automatisch verzekerd voor de Werkloosheidswet, Ziektewet en arbeidsongeschiktheid;
 • Geen administratie, facturatie en debiteurenbeheer;
 • Je krijgt altijd binnen zeven dagen betaald;
 • Je werkt verder volledig als zelfstandige.
Natuurlijk is payrolling niet gratis. Je betaalt een commissie aan het payrollbedrijf. Daarnaast houd je netto iets minder over, omdat er premies worden ingehouden voor collectieve verzekeringen (WW, ZW en WIA). Maar daardoor ben je wel verzekerd voor inkomensverlies wegens werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid. Je hoeft dus geen dure arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Wil je meer weten over payrolling? Bekijk dan de infopagina over payrolling voor zzp'ers

Wil je een op maat gemaakte payrollberekening ontvangen? Vul dan het formulier op deze pagina in. Heb je vragen over payrolling of de wet DBA, neem dan gerust contact met ons via 020 - 420 20 70 of freelancers@tentoo.nl

Ja, ik wil een payrollberekening op maat

Vul hier alsjeblieft je naam in.

Ben je een man of een vrouw?

We sturen de offerte per mail toe. Vul daarom alsjeblieft het mailadres in.

Op welk telefoonnummer kunnen we je bereiken?

Welke prijsafspraak maak je met je opdrachtgever?

Invalid Input

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »