Wet DBA: Wees up-to-date! - Tentoo
header

Wet DBA: Wees up-to-date!

Hier lees je alles wat je moet weten over de Wet DBA en de nieuwe zzp regels!

Sinds de invoering van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is er veel onduidelijkheid ontstaan over de regels rondom de samenwerking tussen freelancers en opdrachtgevers. De wet heeft als doel schijnzelfstandigheid tegen te gaan, maar brengt tegelijkertijd onzekerheid met zich mee voor zowel zelfstandigen als opdrachtgevers.

Bij Tentoo begrijpen we de uitdagingen die deze wet en nieuwe regels met zich meebrengen. Wij helpen je graag op weg met duidelijke informatie, passend advies en praktische oplossingen. Zo kun jij zorgeloos ondernemen zonder risico’s. 

Wat is de Wet DBA?

De Wet DBA vervangt sinds 2016 de oude VAR-verklaring. Waar de VAR-verklaring vooraf duidelijkheid gaf over je zelfstandigheid, richt de Wet DBA zich op de manier waarop jij samenwerkt met je opdrachtgever. De Belastingdienst kijkt daarbij naar de feitelijke omstandigheden van de werkrelatie. Het doel is om schijnzelfstandigheid te voorkomen. We hebben het over schijnzelfstandigheid wanneer een zzp’er niet zo zelfstandig is als het lijkt en eigenlijk in loondienst werkt zonder de bijbehorende rechten.

Kort gezegd: de Wet DBA bepaalt of je écht zelfstandig bent of dat er mogelijk sprake is van een verkapt dienstverband tussen zzp’er en opdrachtgever. 

 

Schijnzelfstandigheid voorkomen met de Wet DBA

De Wet DBA is in het leven geroepen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en eerlijkheid te waarborgen op de arbeidsmarkt. Dit heeft gevolgen voor zowel freelancers als opdrachtgevers: 

  • Freelancers: Je moet kunnen aantonen dat je zelfstandig werkt en dat er geen sprake is van een gezagsverhouding met de opdrachtgever. 
  • Opdrachtgevers: Het is aan jou om ervoor te zorgen dat de samenwerking met je freelancer voldoet aan de criteria van de Wet DBA. Als de Belastingdienst van mening is dat er sprake is van een dienstverband, loop je als opdrachtgever het risico op naheffingen en boetes. 

 

De risico’s van schijnzelfstandigheid

Bij schijnzelfstandigheid lijkt het alsof iemand als zelfstandige werkt, terwijl deze persoon in de praktijk als werknemer wordt behandeld. Dit brengt ook risico’s met zich mee voor beide partijen: 

  • Freelancers kunnen geconfronteerd worden met belastingaanslagen en terugbetalingen van sociale premies. Ben je benieuwd hoe dit precies werkt? Lees dan hier verder.
  • Opdrachtgevers kunnen aansprakelijk worden gesteld voor het betalen van loonheffingen en sociale premies, met mogelijk flinke boetes als gevolg. 

Het is dus van groot belang om de werkrelatie goed vast te leggen en ervoor te zorgen dat de samenwerking binnen de kaders van de wet valt en niet leidt tot een verkapt dienstverband. 

 

Webinar Alert: Mis het niet!

Op 22 oktober organiseren we een exclusief webinar boordevol informatie en tips over alles dat speelt rondom de Wet DBA. Tijdens het webinar vertellen wij jou alles wat je moet weten én kun jij jouw vragen stellen.

Wat kun je verwachten?

  • Het laatste nieuws over de Wet DBA.
  • De gevolgen voor jou.
  • Kans om al jouw vragen te stellen.

Details op een rijtje:
Datum: 22 oktober
Tijd: 12:30 ✔ Kosten: Helemaal gratis!

Hoe voorkomt Tentoo risico’s voor freelancers en opdrachtgevers? 

Bij Tentoo bieden we oplossingen die ervoor zorgen dat jij én je opdrachtgever zonder zorgen kunnen samenwerken, helemaal volgens de nieuwe regels voor zzp’ers, binnen de Wet DBA. Wij zorgen voor:  

  • Waterdichte overeenkomsten: We stellen contracten op die passen bij jouw specifieke situatie en volledig voldoen aan de eisen van de Wet DBA.  
  • Administratieve ontzorging: Wij nemen je de administratieve last uit handen. Geen zorgen meer over facturatie, verloning en contractbeheer.  
  • Zekerheid en advies: Onze experts houden alle ontwikkelingen rondom de Wet DBA nauwlettend in de gaten. We adviseren je proactief over de beste aanpak om schijnzelfstandigheid te voorkomen.  

  

Wat kun je zelf doen?  

Of je nu freelancer bent of opdrachtgever, het is belangrijk om de werkrelatie goed te documenteren en duidelijke afspraken te maken. Hierbij kun je letten op de volgende punten:  

  1. Geen gezagsverhouding: Zorg ervoor dat de freelancer zelf bepaalt hoe het werk wordt uitgevoerd en niet onder leiding of toezicht staat van de opdrachtgever.  
  1. Vrijheid om te werken voor meerdere opdrachtgevers: Een freelancer moet in principe voor meerdere opdrachtgevers kunnen werken.  
  1. Geen verplichting tot doorbetaling bij ziekte: Een zelfstandige heeft geen recht op doorbetaling bij ziekte of vakantiedagen, zoals een werknemer dat wel heeft.  

  

De rol van Tentoo: zekerheid voor iedereen  

Bij Tentoo geloven we dat iedereen zorgeloos moet kunnen werken. Daarom nemen wij het complexe werk rondom de nieuwe regels voor zzp’ers van je over. We zorgen ervoor dat je met een gerust hart kunt samenwerken, zonder risico op schijnzelfstandigheid of boetes.  

Of je nu als freelancer werkt of opdrachtgevers inhuurt, met onze kennis en ervaring ben je altijd verzekerd van een compliant samenwerking. Wij staan voor je klaar met persoonlijk advies en praktische oplossingen, afgestemd op jouw situatie.  

  

Meer weten?   

Wil je zeker weten dat jouw samenwerking voldoet aan de Wet DBA? Of heb je vragen over hoe Tentoo je kan helpen? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen zorgen we ervoor dat jij zorgeloos kunt ondernemen, zonder juridische valkuilen. 

FAQ

Wat houdt de Wet DBA in?

De Wet DBA betekenis: wat is DBA?

Vanaf 1 mei 2016 kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers een (model)overeenkomst sluiten bij het aangaan van een opdracht. Deze overeenkomst moet van tevoren zijn goedgekeurd door de Belastingdienst. Om het zzp’ers en opdrachtgevers gemakkelijk te maken, stelt de Belastingdienst modelovereenkomsten beschikbaar. In de modelovereenkomst staat precies omschreven aan welke voorwaarden de samenwerking tussen zzp’er en opdrachtgever moet voldoen.

Waarom Wet DBA?

Achteraf kan de Belastingdienst controleren of de regels uit de overeenkomst daadwerkelijk worden nageleefd. Als bij controles schijnzelfstandigheid wordt aangetoond, dan kunnen naheffingen en boetes volgen voor zowel de zzp’er als de opdrachtgever. Het is nog niet bekend hoe hoog die boetes zijn. Vanwege de onrust die deze onduidelijkheid veroorzaakte, is de handhaving van de wet opgeschorst. De Belastingdienst jaagt alleen nog op ‘kwaadwillenden’.

Klik hier voor de beschikbare modelovereenkomsten.

Waarom is de VAR afgeschaft?

Het kabinet wilde af van de VAR die zzp’ers op aanvraag konden krijgen van de Belastingdienst. De juiste VAR (VAR-wuo, winst uit onderneming) zorgde ervoor dat je daadwerkelijk als zzp’er kon worden ingehuurd. Zo was je opdrachtgever er zeker van dat er geen loonheffingen en sociale premies betaald hoefden te worden.

Het probleem van de VAR was dat het schijnzelfstandigheid in de hand helpt. Schijnzelfstandigheid is aan de orde wanneer een zzp’er als ondernemer wordt ingehuurd, maar feitelijk als werknemer werkt. Hierdoor loopt de Belastingdienst miljoenen aan loonheffingen en sociale premies mis. Opdrachtgevers waren met het inhuren van zzp’ers met de juiste VAR juridisch gevrijwaard van aansprakelijkheid voor schijnzelfstandigheid. Alleen zzp’ers konden aansprakelijk worden gesteld. Dat moest volgens de staatssecretaris anders.

Wanneer ben je volgens de Belastingdienst schijnzelfstandig?

De Belastingdienst spreekt van schijnzelfstandigheid als de volgende drie kenmerken gelden voor de samenwerking tussen opdrachtgever en zzp’er:

  • Loon: de opdrachtnemer krijgt een beloning die hoger is dan een onkostenvergoeding;
  • Persoonlijk: de opdrachtnemer moet het werk zelf uitvoeren. Hij mag het niet uitbesteden;
  • Gezagsverhouding: de opdrachtnemer voert de werkzaamheden onder gezag uit.

Als deze drie factoren van toepassing zijn spreekt de Belastingdienst van een dienstbetrekking, en kun je niet als zzp’er worden ingehuurd. Als één (of meerdere) van deze drie factoren niet van toepassing is dan spreekt de Belastingdienst van ondernemerschap, tenzij er sprake is van een fictief dienstverband. Een fictief dienstverband is aan de orde wanneer de zzp’er:

  • hetzelfde werk doet als een ‘collega’ in loondienst;
  • minstens een maand lang doorgaans twee of meer dagen per week werkt;
  • tenminste 40 procent van het minimumloon verdient.

Bij een fictief dienstverband kun je niet als zzp’er ingehuurd worden, tenzij je een ‘echte’ ondernemer bent. Ben je een ondernemer? Controleer het met de ondernemerscheck.

Aan deze ondernemerscheck kun je geen rechten ontlenen. Ook kan het je geen zekerheid geven over jouw status als zelfstandige. Maar het geeft wel een goede indicatie of je als ondernemer in te huren bent. Als jij en je opdrachtgevers er zeker van willen zijn dat er geen loonheffingen en sociale premies betaald hoeven te worden, kunnen jullie een modelovereenkomst afsluiten.

Hoe werken de modelovereenkomsten in de praktijk?

Samen met je opdrachtgevers spreek je af volgens welke modelovereenkomst jullie gaan samenwerken. De betreffende overeenkomst kun je van de site van de Belastingdienst halen. Je mag er wijzigingen in aanbrengen, zodat de overeenkomst beter aansluit op jouw situatie. Let wel: de geel gearceerde gedeeltes mag je niet aanpassen of verwijderen!

Je hoeft de overeenkomst overigens niet per se in te vullen of te ondertekenen. Het is al voldoende als je het nummer van de betreffende overeenkomst vermeldt in een e-mailbericht aan je opdrachtgever.

Moet er voor elke opdracht een modelovereenkomst tussen zzp'er en opdrachtgever worden gesloten?

Nee. Een overeenkomst tussen zzp’er en opdrachtgever is 5 jaar geldig, mits er gelijksoortige werkzaamheden worden uitgevoerd. Er hoeft dus niet voor elke opdracht een overeenkomst te worden afgesloten.

Zijn modelovereenkomsten verplicht?

Nee. Het sluiten van een overeenkomst is volgens de wet DAB – net als de VAR – niet verplicht. Maar een overeenkomst biedt wel zekerheid dat de opdrachtgever geen loonheffingen en sociale premies hoeft te betalen, mits de regels worden nageleefd.

Wat zijn de gevolgen van de Wet DBA op zzp'ers?

Het grootste negatieve gevolg is dat de Wet DBA voor veel onrust zorgt. Hierdoor zijn sommige opdrachtgevers terughoudender met het inzetten van zzp’ers, want dan weten ze zeker dat ze geen risico lopen op een boete of naheffing. Opdrachtgevers zouden hun keuze voor het wel of niet inzetten van zzp’ers niet op dit soort ‘onzekere gevaren’ moeten baseren.

Waarom is werken via Tentoo een oplossing voor zzp'ers?

Opdrachtgevers willen natuurlijk geen risico lopen bij het inhuren van zzp’ers, zelfs nu er nauwelijks wordt gehandhaafd. Misschien is niet duidelijk of je kunt voldoen aan alle regels uit de modelovereenkomsten. Of jullie weten nu al dat de zzp’er volgens de maatstaven van de Belastingdienst werkt als schijnzelfstandige. In deze gevallen kun je er als zzp’er voor kiezen om via Tentoo te gaan freelancen. Op deze manier lopen jij én je opdrachtgevers geen risico op naheffingen en boetes.

Zzp’ers die werken via Tentoo, staan je bij ons op de loonlijst. Wij dragen de loonheffingen en sociale premies af; jij kan gewoon als zelfstandige werken. Je bepaalt zelf voor wie je werkt en tegen welk tarief.

De voordelen van freelancen via Tentoo:

  • Je bent net zo flexibel in te huren als een echte zzp’er;
  • Je bent aantrekkelijker voor opdrachtgevers omdat er geen risico’s zijn op naheffingen of boetes;
  • Je bent automatisch verzekerd voor werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid;
  • Je werkt verder volledig als zelfstandige.
Wat zijn de gevolgen van de Wet DBA voor opdrachtgevers?

Gevolgen WAB payroll

Één van de gevolgen WAB payroll is dat er voortaan bedrijfsrisico’s zijn gemoeid bij het inhuren van zzp’ers. Als een opdrachtgever wel voor een zzp’er kiest, dan neemt de administratieve last toe. Vanwege de risico’s is het namelijk van belang dat de modelovereenkomst goed wordt gelezen en begrepen. De samenwerking moet namelijk overeenkomen met de regels uit de overeenkomst. En uiteraard zijn ook de opdrachtgevers aansprakelijk voor het naleven van de regels. Als bij controles blijkt dat deze niet worden nageleefd, kunnen boetes en naheffingen volgen. Zelfs nu de handhaving grotendeels stilligt, willen sommige opdrachtgevers elk risico op naheffingen uitsluiten. Zij terughoudend met het inhuren van zzp’ers en kiezen eerder voor een extra werknemer óf een freelancer die via Tentoo werkt.

Inlenersbeloning WAB

Sinds de invoering van de WAB zijn alle payroll- en uitzendbedrijven verplicht om de inlenersbeloning toe te passen in samenwerking met de opdrachtgever. De inlenersbeloning WAB houdt in dat de medewerkers van het payroll- of uitzendbedrijf dezelfde beloning moeten ontvangen als de werknemers in dienst van de opdrachtgever, waar zij aan het werk zijn. Deze regeling zorgt voor gelijke beloning en arbeidsvoorwaarden tussen de verschillende categorieën werknemers.

Waarom is verloning een oplossing voor opdrachtgevers?

Opdrachtgevers willen zonder zorgen een zelfstandig professional inhuren. Maar soms is niet zeker of ze kunnen voldoen aan alle regels uit de modelovereenkomst. Dan kunnen ze ervoor kiezen om de professional via Tentoo in te huren. Zo loop je als opdrachtgever geen risico op naheffingen en boetes (en de zzp’er ook niet).

De zelfstandige staat op de loonlijst van Tentoo. Wij dragen de loonheffingen en sociale premies af. De medewerker kan verder volledig als zelfstandige werken. Dus hij kan zelf bepalen voor wie hij werkt en tegen welk tarief.

De voordelen van verloning voor opdrachtgevers:

  • Geen risico op naheffingen en boetes.
  • De medewerker is net zo flexibel in te huren als een echte zzp’er.
  • Net als bij het inhuren van een echte zzp’er is er geen doorbetalingsplicht bij ziekte.

Werkgever – Gratis adviesgesprek

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hey werkgever! Meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.