Bij Tentoo begrijpen we de uitdagingen die deze wet en nieuwe regels met zich meebrengen. Wij helpen je graag op weg met duidelijke informatie, passend advies en praktische oplossingen. Zo kun jij zorgeloos ondernemen zonder risico’s.
Wat is de Wet DBA?
De Wet DBA vervangt sinds 2016 de oude VAR-verklaring. Waar de VAR-verklaring vooraf duidelijkheid gaf over je zelfstandigheid, richt de Wet DBA zich op de manier waarop jij samenwerkt met je opdrachtgever. De Belastingdienst kijkt daarbij naar de feitelijke omstandigheden van de werkrelatie. Het doel is om schijnzelfstandigheid te voorkomen. We hebben het over schijnzelfstandigheid wanneer een zzp’er niet zo zelfstandig is als het lijkt en eigenlijk in loondienst werkt zonder de bijbehorende rechten.
Kort gezegd: de Wet DBA bepaalt of je écht zelfstandig bent of dat er mogelijk sprake is van een verkapt dienstverband tussen zzp’er en opdrachtgever.
Schijnzelfstandigheid voorkomen met de Wet DBA
De Wet DBA is in het leven geroepen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en eerlijkheid te waarborgen op de arbeidsmarkt. Dit heeft gevolgen voor zowel freelancers als opdrachtgevers:
- Freelancers: Je moet kunnen aantonen dat je zelfstandig werkt en dat er geen sprake is van een gezagsverhouding met de opdrachtgever.
- Opdrachtgevers: Het is aan jou om ervoor te zorgen dat de samenwerking met je freelancer voldoet aan de criteria van de Wet DBA. Als de Belastingdienst van mening is dat er sprake is van een dienstverband, loop je als opdrachtgever het risico op naheffingen en boetes.
De risico’s van schijnzelfstandigheid
Bij schijnzelfstandigheid lijkt het alsof iemand als zelfstandige werkt, terwijl deze persoon in de praktijk als werknemer wordt behandeld. Dit brengt ook risico’s met zich mee voor beide partijen:
- Freelancers kunnen geconfronteerd worden met belastingaanslagen en terugbetalingen van sociale premies. Ben je benieuwd hoe dit precies werkt? Lees dan hier verder.
- Opdrachtgevers kunnen aansprakelijk worden gesteld voor het betalen van loonheffingen en sociale premies, met mogelijk flinke boetes als gevolg.
Het is dus van groot belang om de werkrelatie goed vast te leggen en ervoor te zorgen dat de samenwerking binnen de kaders van de wet valt en niet leidt tot een verkapt dienstverband.