Pensioenvrijheid (deel 1) - Tentoo
Salarishuis ICT

Pensioenvrijheid (deel 1)

Of geldt er een verplichtstelling?

Door pensioenspecialist Dirk-Jan Plate

Als de werkgever de werknemers een op maat gemaakte pensioenregeling aanbiedt is dat een prima initiatief. Bestaande en nieuwe werknemers zullen dat naarmate ze ouder worden steeds meer waarderen.

De vrijheid om zelf een pensioenregeling te ontwerpen en onder te brengen bij een pensioenuitvoerder naar eigen keuze (zoals een verzekeraar, premiepensioen-instelling of pensioenfonds) is echter niet iedereen gegeven. In Nederland valt namelijk bijna 80% van de werkgevers onder een verplicht gesteld pensioenfonds. Deze bedrijven hebben geen keuze. Er is als het ware al voor ze gekozen op verzoek van het georganiseerde bedrijfsleven, die een belangrijke meerderheid van de in die bedrijfstak werkzame personen vertegenwoordigt. Hiervoor is gekozen om te voorkomen dat er onderling wordt geconcurreerd op basis van deze arbeidsvoorwaarde. In het verplichtstellingsbesluit valt te lezen of de verplichtstelling ook op jouw bedrijf van toepassing is. Voor bedrijven die hoofdzakelijk werkzaamheden verrichten in de metaalsector, bouwwerkzaamheden, overheid, zorg, horeca etc. zijn de regels duidelijk. Of toch niet?

Duidelijkheid
Er zijn bedrijven waar minder snel duidelijk is of zij onder een verplicht gesteld pensioenfonds vallen en waar discussie over ontstaat. Zeker als het om bedrijven gaat die unieke diensten of producten leveren waar het verplichtstellingsbesluit een minder duidelijke ‘match’ mee heeft. Het verplichtstellingsbesluit correct interpreteren daar gaat het om. Dat valt niet altijd mee. Veel bedrijven zijn immers uniek en toen het besluit werd opgesteld bestonden de (huidige) werkzaamheden misschien nog niet. In mijn praktijk hoor ik vaak van werkgevers dat de oorspronkelijke omschrijving van de werkzaamheden opgenomen bij de Kamer van Koophandel (KVK) en de belastingdienst inmiddels geen (of weinig) overeenkomsten meer heeft met wat ze daadwerkelijk doen. Logisch, de werkzaamheden hebben zich aangepast aan de ontwikkelingen in de markt. Je bent niet voor niets ondernemer. Daarnaast is de omschrijving van de werkzaamheden bij de KVK en belastingdienst gestandaardiseerd, bij aanvang kon de omschrijving al afwijken.

Hoe werkt het bij Booking.com en Bakker Bart?
Booking.com: de rechter en het hof zagen in Booking.com geen bemiddelaar waardoor zij concludeerden dat Booking.com niet onder de reisbranche viel. De Hoge Raad is het daar niet mee eens. Booking.com is een reisagent en moet zich mogelijk bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Reisbranche aansluiten. Een ander hof handelt deze zaak nu verder af. Als Booking.com zich inderdaad verplicht moet aansluiten heeft dat ingrijpende gevolgen voor de pensioenregeling en de arbeidsvoorwaarden (cao). Vaak is de premie bij het pensioenfonds veel hoger waardoor de werkgever met terugwerkende kracht moet bijbetalen.

Bakker Bart: valt hij onder het Bedrijfstakpensioenfonds Horeca en Catering of het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Bakkersbedrijf? Nadat de omzet was onderverdeeld in brood, broodbeleg en de geschonken koffie was de conclusie Horeca. Zo ver gaat dat dus.

Payroll-organisaties
Ook payroll-organisaties moesten voor 2021 actie ondernemen. Zij vielen eerder onder de Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP). Inmiddels moet de regeling aansluiten op de branche van de inlener en neemt de werkgeversbijdrage in de meeste gevallen flink toe.

Nog een praktijkvoorbeeld
Stel, er is sprake van een groothandel in metalen onderdelen. De productie wordt uitbesteed. De groothandel schuift alleen maar dozen. Beter gezegd, dat was de situatie tot voor kort. Steeds meer klanten willen een kleine aanpassing, net wat meer maatwerk dat de groothandel liever in eigen hand houdt. Drie werknemers houden zich bezig met de modificatie. De zes andere werknemers zitten op kantoor of werken in het magazijn. De werkgever stelt dat slechts 30% van de werknemers zich fysiek met metaalwerkzaamheden bezighouden en dat hij daarom nog steeds hoofdzakelijk een groothandel is en geen metaalbewerkingsbedrijf. Heeft de werkgever gelijk? De grens ligt volgens het verplichtstellingsbesluit bij 50%. De arbeidsuren van de werknemers die de metaalbehandelaars daartoe in staat stellen, de administratieve krachten, magazijnmedewerkers en leidinggevenden, worden ook meegenomen in de berekening (in verhouding) of een werkgever zich al dan niet hoofdzakelijk bezighoudt met metaal gerelateerde werkzaamheden. Het kan dus zomaar zijn dat de werkgever wel onder het Pensioenfonds voor Metaal en Techniek valt.

Waarom pensioenfondsen actief op zoek zijn naar bedrijven die mogelijk (terugwerkend) bij ze horen, welke risico’s loop jij als werkgever daardoor en hoe te handelen (mogelijke oplossingen) worden in deel 2 besproken.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over een verplichte aansluiting bij een bedrijfstakpensioenfonds en of het wellicht van toepassing is op jouw onderneming? Of heb je andere HR gerelateerde vragen? Neem gerust contact op met onze collega’s van HR Consultancy op HRadvies@tentoo.nl.

Meer lezen over dit onderwerp? In zijn tweede en laatste artikel behandelt pensioenspecialist Dirk-Jan Plate de risico’s en oplossingen.

Hey werkgever! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.