Zzp’en naast je vaste baan, durf jij dat avontuur aan? Er zijn vele voordelen, maar toch is het niet zo eenvoudig om te starten als parttime zzp’er. Waar moet je rekening mee houden? Met onze survivaltips kun je vandaag nog aan de slag!
1. Controleer je huidige contract
Wanneer je gaat ondernemen naast je vaste baan, wil je waarschijnlijk minder uren werken bij je huidige werkgever. Je wilt natuurlijk wel dat je werkgever akkoord gaat met jouw wens. Bespreek dit daarom open en eerlijk met je werkgever. Het kan zijn dat in jouw arbeidsovereenkomst staat dat je geen nevenwerkzaamheden mag uitoefenen. Ook wanneer dit het geval is, is het verstandig om de situatie bij je werkgever voor te leggen. Daarnaast mag je je werkgever natuurlijk niet beconcurreren. Werk je in salon als nagelstylist en wil je in de avonduren bijverdienen als zelfstandig nagelstylist? Dan kan dit een probleem worden. Overleg dus altijd met het bedrijf waar je werkt voordat je gaat starten als zzp’er.
2. Je inkomen en het betalen van belasting
Nu je gaat starten als zzp’er naast je baan, moet je ook belasting betalen over de winst die je maakt. Hoeveel belasting je als zelfstandig ondernemer moet betalen, hangt af van je winst, de eventuele ondernemersaftrek en vrijstellingen en je overige aftrekposten. Houd ook rekening dat je iets achterhoudt voor de Belastingdienst. Hoeveel je moet reserveren hangt af van allerlei factoren. De Belastingdienst adviseert om 30 procent van je brutowinst te reserveren, zodat je altijd op safe speelt. En blijkt dat je toch minder belasting hoeft te betalen, dan heb je fijn wat meer buffer over. Het is dus belangrijk dat je administratie op orde is. Bedenk alvast hoe je dit gaat aanpakken. Ga je het zelf doen of ga je misschien wel werken via Tentoo?
3. Inschrijven bij Kamer van Koophandel (hoeft niet)
Voor zelfstandig ondernemers is het verplicht om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Een week voor of na je bent gestart als zzp’er, moet je zijn ingeschreven. Tenzij je start als zelfstandige via Tentoo. Dan hoef je je over inschrijvingen – en allerlei andere administratieve rompslomp – helemaal geen zorgen te maken. Tentoo is dan jouw juridisch werkgever. Hierdoor is een rechtsvorm, btw-nummer en KvK-inschrijving niet meer nodig. Uiteraard blijf je dan wél zelfstandig ondernemer.