Als zzp'er aan de slag, naast je vaste baan - Tentoo
Payroll 2021

Als zzp’er aan de slag, naast je vaste baan

Maar liefst 133.000 mensen in Nederland hebben de ideale combinatie al gevonden: werken als zzp’er naast hun vaste baan. Minder risico’s en tegelijkertijd genieten van vrijheid van het zelfstandig ondernemen. Ook bij jou kriebelt het steeds meer. Lees verder en ontdek wat je moet doen als je kiest voor freelance naast vaste baan.

Ik wil vrijblijvend advies!

Een avontuur als zzp’er naast je vaste baan

Zzp’en naast je vaste baan, durf jij dat avontuur aan? Er zijn vele voordelen, maar toch is het niet zo eenvoudig om te starten als parttime zzp’er. Waar moet je rekening mee houden? Met onze survivaltips kun je vandaag nog aan de slag!

1. Controleer je huidige contract

Wanneer je gaat ondernemen naast je vaste baan, wil je waarschijnlijk minder uren werken bij je huidige werkgever. Je wilt natuurlijk wel dat je werkgever akkoord gaat met jouw wens. Bespreek dit daarom open en eerlijk met je werkgever. Het kan zijn dat in jouw arbeidsovereenkomst staat dat je geen nevenwerkzaamheden mag uitoefenen. Ook wanneer dit het geval is, is het verstandig om de situatie bij je werkgever voor te leggen. Daarnaast mag je je werkgever natuurlijk niet beconcurreren. Werk je in salon als nagelstylist en wil je in de avonduren bijverdienen als zelfstandig nagelstylist? Dan kan dit een probleem worden. Overleg dus altijd met het bedrijf waar je werkt voordat je gaat starten als zzp’er.

2. Je inkomen en het betalen van belasting

Nu je gaat starten als zzp’er naast je baan, moet je ook belasting betalen over de winst die je maakt. Hoeveel belasting je als zelfstandig ondernemer moet betalen, hangt af van je winst, de eventuele ondernemersaftrek en vrijstellingen en je overige aftrekposten. Houd ook rekening dat je iets achterhoudt voor de Belastingdienst. Hoeveel je moet reserveren hangt af van allerlei factoren. De Belastingdienst adviseert om 30 procent van je brutowinst te reserveren, zodat je altijd op safe speelt. En blijkt dat je toch minder belasting hoeft te betalen, dan heb je fijn wat meer buffer over. Het is dus belangrijk dat je administratie op orde is. Bedenk alvast hoe je dit gaat aanpakken. Ga je het zelf doen of ga je misschien wel werken via Tentoo?

3. Inschrijven bij Kamer van Koophandel (hoeft niet)

Voor zelfstandig ondernemers is het verplicht om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Een week voor of na je bent gestart als zzp’er, moet je zijn ingeschreven. Tenzij je start als zelfstandige via Tentoo. Dan hoef je je over inschrijvingen – en allerlei andere administratieve rompslomp – helemaal geen zorgen te maken. Tentoo is dan jouw juridisch werkgever. Hierdoor is een rechtsvorm, btw-nummer en KvK-inschrijving niet meer nodig. Uiteraard blijf je dan wél zelfstandig ondernemer.

Beginnen met ondernemen

Heb je bovenstaande tips uitgevoerd? Dan houdt niets je nog tegen om te starten als zzp’er naast je baan. Tentoo Freelance helpt jou graag in het parttime ondernemen en wanneer je opzoek bent naar freelance naast vaste baan. Ook als je wilt starten als zzp’er naast je studie of uitkering, Tentoo staat voor je klaar. Wil je snel starten? Vraag dan een berekening via het formulier hieronder of bel ons via 020-238 6936. Wij helpen je graag!

In de praktijk

“Ik hoef alleen mijn uren in te vullen. Hoe chill is dat!?”

Kim Heerooms werkt naast haar studie Chinese Geneeskunde 32 uur per week als intercedent en geeft in de avonden yogales. Haar werk als yogadocent doet ze via Tentoo.

“Ik werk met veel plezier als yogadocent, maar houd niet heel veel vrije tijd over. De werkwijze via Tentoo levert mij vooral veel tijdswinst op. Ik hoef geen administratie op orde te houden en hoef niet te werken met zzp-overeenkomsten. Ik hoef alleen mijn uren in te vullen en ‘that’s it’. Hoe chill is dat!?”

Kim Heerooms Parttime yogadocent

Hey freelancer! Meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • (bv. mijn tarief is €50,00 per uur)
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.