Personal Branding - Tentoo
Work-3

Personal Branding

Hoe trek je de juiste opdrachtgevers aan?

Als freelancer of zzp’er is het belangrijk om ‘in the picture’ te komen én blijven bij (potentiële) opdrachtgevers. Je wilt natuurlijk opdrachten doen die bij je passen en bij bedrijven die je aanspreken. Personal Branding helpt je om zichtbaar te zijn. Maar wat is Personal Branding eigenlijk en hoe doe je dit? In dit artikel leggen we het graag aan je uit.

Wat is Personal Branding?

Personal Branding is jezelf als merk presenteren waarbij je positieve associaties oproept door je persoonlijkheid, kennis en ervaring te etaleren. Zeker als je in een markt zit, waar veel professionals beschikbaar zijn is het belangrijk dat je je kop boven het maaiveld uitsteekt. Maar natuurlijk wel op een manier die bij je past.

Why?

Waar sta je eigenlijk voor? Dat is een belangrijke vraag. Marketeers zijn al jaren in de ban van de ‘Why’. Deze theorie heet ‘The Golden Circle’ en is bedacht door Simon Sinek. De theorie stelt dat niet belangrijk is wát je als merk doet of hóe je dat doet. Belangrijk is waaróm je het doet. Denk bijvoorbeeld aan Tony’s Chocolonely die niet staan voor lekkere chocolade, maar meer voor slaafvrije productie. Denk er dus eens over na waarom je doet wat je doet.

Wat maakt jou uniek?

Naast de Why zijn ook je USP’s belangrijk. Een marketingterm voor Unique Selling Point. Wij Nederlanders zijn nuchter en niet zo gewend om onszelf op de borst te kloppen. Maar iedereen heeft wel iets waar hij/zij goed in is. Ook jij! Wat maakt jou anders dan je concurrenten? Wat zijn jouw normen en waarden? Welk probleem los jij op? En waarom kiezen opdrachtgevers voor jou? Is dat je kennis van een bepaald vakgebied, je ervaring in een bepaalde branche of om wie je bent?

Sociale media

Als je weet waar je voor staat, kun je nog gerichter communiceren. Sociale media zijn uitermate geschikte kanalen om je expertise te delen en te laten zien wie je bent. Hieronder de kenmerken van de meest gebruikte sociale media:

  • LinkedIn: is een zakelijk netwerk en dus met name geschikt wanneer jouw opdrachtgevers bedrijven zijn. Content op LinkedIn is vaak zakelijk en informatief. Houd hier rekening mee.
  • Facebook: hoewel iets op zijn retour, nog steeds het meest gebruikte sociale medium. Facebook leent zich voor meerdere soorten content: beeld, blogs, video, bijna alles kan. Houd daarbij in het achterhoofd dat Facebook-gebruikers beeld verwachten. Voorzie  je tekst dus van een afbeelding. Video is nog beter! Het medium is uitermate geschikt voor informelere posts.
  • Instagram: bedoeld voor visuele content en dit is flink in opmars. Het aantal gebruikers steeg wereldwijd in 6 maanden tijd van 150 miljoen naar 200 miljoen. Die gebruikers zijn ook nog eens heel actief. Met Instagram kun je onder andere foto’s en video’s uploaden, bewerken en delen.
  • Youtube: dit kanaal is bedoeld voor video’s. Een uitstekend medium als je instructievideo’s of korte presentaties wilt laten zien.
Social media

Creëer tijd voor je Personal Brand

Je Personal Brand schud je niet in 5 minuten uit je mouw. Denk er goed over na, stel vragen aan mensen om je heen (als het kan ook opdrachtgevers!) en zet het voor jezelf op papier. Neem ook de tijd om het zo nu en dan te evalueren: je Personal Brand van 3 jaar terug hoeft niet per se je Personal Brand van vandaag te zijn. Een goede Personal Brand neerzetten en behouden, kan dus tijdrovend zijn. Maar het wordt wél een steeds belangrijker onderdeel van succesvol zelfstandig ondernemen. Met Tentoo Freelance creëer je meer tijd om aan je Personal Brand te werken.

Tentoo Freelance

Met Tentoo Freelance meer tijd om aan je Personal Brand te werken? Ja! Met Tentoo Freelance heb je namelijk geen omkijken naar administratie, belastingen, facturatie en wanbetalers. Je bent bovendien automatisch verzekerd voor de Werkloosheidswet (WW), Ziektewet (ZW) en arbeidsongeschiktheid (WIA). Je behoudt wél gewoon alle vrijheden van het zelfstandig ondernemerschap. Met extra tijd voor je Personal Brand dus. Nieuwsgierig? Ontdek Tentoo Freelance!

Hey freelancer! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.