Starten als zzp'er in 2020? Tips en meer!

Wij nemen werk en zorgen uit handen, zodat jij zorgeloos kunt starten als zzp'er.

Voordelen van Tentoo

 • Binnen 7 dagen uitbetaald
 • Met of zonder KvK-inschrijving
 • Administratie uit handen
 • Verzekerd (WW, ZW, WIA)

Meer weten? Bel direct naar 020-238 6936 voor meer informatie!

Starten als zzp'er in 2020? Tips en meer!

Ben je van plan om binnenkort te beginnen als zzp’er, dan is het slim om je van tevoren goed in te lezen. Voor jezelf beginnen gaat niet vanzelf. Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden en die je moet regelen. In dit artikel leggen we uit waar je aan moeten denken en helpen we je een goede start te maken.

1. Start met een ondernemingsplan

Een goede start maken als zzp'er? Dat doe je met het schrijven van een ondernemingsplan. Hiermee breng je concreet de kansen, concurrentie en potentiële klanten van jouw bedrijf in kaart. Het businessplan kan doorslaggevend zijn bij een aanvraag, maar ook als je zonder financiële ondersteuning wilt starten met ondernemen, vergroot je met een ondernemersplan jouw kansen op een succesvolle start als ondernemer.

2. Inschrijven bij de KvK (of niet?)

Je businessplan is compleet. En nu? Het is voor ondernemingen en rechtspersonen verplicht om zich in te schrijven in het Handelsregister. Althans, niet altijd. Start je als zzp’er via Tentoo? Dan hoeft dit niet. In dit geval is Tentoo namelijk juridisch gezien jouw werkgever. Hierdoor is een rechtsvorm, BTW-nummer en KvK-inschrijving niet nodig. Start je niet als zzp’er via een verloningsbureau? Dan is een KvK-inschrijving wel noodzakelijk. De Kamer van Koophandel geeft jouw gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. Je hoeft je daar dus niet apart aan te melden. Ook ontvang je een eigen BTW-nummer.

3. Denk ook aan de administratie!

Wanneer je start als zzp’er, merk je al snel dat veel tijd gaat zitten in de administratieve verplichtingen. Dit is niet alleen belangrijk voor de Belastingdienst, maar ook voor jezelf. Je opdrachtgevers verwachten een factuur. Bonnetjes moeten bewaard worden. Ook moet je je eigen salaris berekenen. En eens per kwartaal moet je je omzetbelasting aangeven. Tentoo begrijpt dat je daar geen zzp’er voor bent geworden, daarom nemen wij dat graag uit handen. Zo zorgen wij voor de administratieve verplichtingen en kun jij je bezighouden met hetgeen waar je zzp'er voor bent geworden: het uitoefenen van je passie.

4. Verzekerd ondernemen

Als zzp’er loop je dagelijks risico’s die soms niet te overzien zijn. Het vervelende is dat je er pas achter komt als het al te laat is. Je bent als zelfstandige bijvoorbeeld niet automatisch verzekerd voor inkomensverlies wegens arbeidsongeschiktheid (WIA), ziekte of een gebrek aan opdrachten. Werknemers zijn dat daarentegen wel. Natuurlijk kun je als zzp'er zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) afsluiten. Maar uit onderzoek blijkt dat veel éénpitters dit niet doen vanwege de té hoge premie. Bij Tentoo houden wij hier rekening mee. Met Tentoo Freelance ben je automatisch verzekerd voor inkomensverlies bij ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Net als een medewerker in loondienst bouw je rechten op. Dus als je door omstandigheden niet kunt werken, ben je tóch zeker van inkomen.

Starten als zzp'er: Wanneer?

Het moment waarop iemand begint als zzp’er is dus voor iedereen anders. De reden is vaak wel hetzelfde: Veel mensen starten met zzp’en omdat ze meer vrijheid willen in hun werk. Ze willen niet meer werken voor een baas die hen vertelt wat en wanneer iets moet gebeuren. Je wil je eigen werkritme kunnen bepalen. Wat je situatie ook is, Wij lichten twee startsituaties uit:

Naast een vaste baan / studie

Het is een steeds populairder wordend fenomeen: naast je vaste baan of studie starten als parttime zelfstandig ondernemer. Dit wordt ook wel hybride ondernemen genoemd. Begin 2018 werkten 235.000 mensen als deeltijd zzp'er. Een flinke stijging ten opzichte van 2002, toen het er nog maar 88.000 waren. Veel werknemers dromen van het bestaan als ondernemer. Ze dromen van de vrijheid, de onafhankelijkheid én het inkomen van een succesvolle freelance carrière. Maar vaak durven ze het toch niet aan om de vaste baan op te zeggen vanwege het vaste inkomen. Voor hen biedt het parttime ondernemerschap een oplossing. Ze kunnen zo de sprong naar het ondernemerschap wagen en toch zeker zijn van een inkomen. Bovendien kunnen ze op deze manier aftasten of het ondernemerschap daadwerkelijk iets voor hen is. Lees ook: onze gratis whitepaper over parttime ondernemen.

Vanuit een uitkering

Ook zijn er veel mensen die hun vaste baan kwijtraken en als zzp’er aan de slag gaan. Vooral tijdens de economische crisis zijn er dan ook veel zzp’ers bijgekomen. Veel mensen van 45 jaar of ouder die in de WW zitten komen moeilijk aan een baan. De kans is groter dat ze het aanbod krijgen om op freelancebasis losse klussen te doen voor bijvoorbeeld hun ex-werkgever of iemand uit hun netwerk. Enig nadeel: wanneer je kiest voor het zelfstandig ondernemerschap, verlies je op den duur het recht op WW, ZW en de WIA. Meer informatie over werken tijdens de ww.

Aan de slag!

Tentoo belooft onbekommerd ondernemerschap. Geen zorgen om administratie en lastige wet- en regelgeving. Wij nemen deze zorgen weg, zodat jij meer ruimte hebt voor je opdrachten én leuke dingen! Wil je weten wat Tentoo kan doen om jou onbekommerd te laten starten als zzp’er? Lees er alles over in het whitepaper 'Starten als zzp'er' of vraag hier meer informatie aan. Liever direct contact met één van onze freelance-experts? Bel ons via 020-238 6936 of vul het onderstaande formulier in. Wij helpen je graag verder!

 • Ja, ik ontvang graag een persoonlijke berekening!

  Vul hier alsjeblieft je naam in.

  Vul hier de naam van je mogelijke opdrachtgever in waarvoor je wilt freelancen?

  We sturen de offerte per mail toe. Vul daarom alsjeblieft het mailadres in.

  Op welk telefoonnummer kunnen we je bereiken?

  Invalid Input

 • Ja, neem contact met mij op!

  Vul hier alsjeblieft je volledige naam in.

  Hier kan je jouw bericht kwijt.

  Vul hier alsjeblieft je telefoonnummer in.

  Vul hier alsjeblieft een geldig e-mailadres in.

  Geef hier aan of je klant bent van Tentoo.

Ook interessant voor jou:

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »