Ziekte & Werkloosheid - Tentoo
Kennisbank
FAQ

Ziekte & Werkloosheid

Wat moet ik doen als ik ziek ben?

Ben je ziek en kun je niet werken?
Meld je dan vóór 9.30 uur ‘s ochtends ziek bij Tentoo en bij je opdrachtgever. Je kunt Tentoo bereiken via 020 420 20 70.

Wat moet ik doen als ik beter ben en weer aan het werk ga?

Ben je weer fit en ga je weer aan het werk? Geef dit dan telefonisch aan ons door. Wij zijn te bereiken via 020 420 20 70. Eventueel kun je jouw betermelding ook doorgeven aan Acture wanneer zij jou hebben begeleid tijdens je ziekte.

Wanneer dat noodzakelijk is, zorgen wij dat je betermelding wordt doorgegeven aan de juiste instanties, zoals het UWV of Acture. Acture is de particuliere uitvoerder van de Ziektewet die door ons kan worden ingezet.

Wat gebeurt er na twee jaar in de ziektewet?

Wie na twee jaar ziekte voor een deel of helemaal niet meer kan werken, komt eventueel in aanmerking voor een WIA-uitkering (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen).

Je vindt hier meer uitgebreide informatie over de WIA.

Krijg ik ziekengeld en wanneer krijg ik dat?

Wanneer je ziek bent, heb je mogelijk recht op ziekengeld. De beoordeling hiervan is soms complex en aan diverse regels gebonden. Bij Tentoo hebben we daarom een ziekteverzuimreglement opgesteld waarin staat uitgelegd of je ziekengeld ontvangt en zo ja, wanneer.

Krijg ik doorbetaald als ik zwanger ben?

Bij zwangerschap hebben werkneemsters recht op zwangerschapsverlof van tenminste 16 weken. Gedurende die periode betaalt Tentoo óf het UWV een zwangerschapsuitkering. Dit is afhankelijk of je een overeenkomst hebt met Tentoo.

De zwangerschapsuitkering wordt berekend over het inkomen dat je gemiddeld verdiende in het jaar voorafgaand aan het zwangerschapsverlof (het dagloon). De uitkering is 100% van dat dagloon. Er geldt wel een maximumdagloon voor deze uitkering. Raadpleeg uwv.nl voor de bedragen.

Het zwangerschapsverlof is flexibel op te nemen: werkneemsters kunnen elk moment kiezen tussen zes en vier weken voor de uitgerekende datum.

Tentoo vraagt de zwangerschapsuitkering aan voor de werkneemster. Hiervoor moet de werkneemster een verklaring van zwangerschap van haar gynaecoloog of verloskundige opsturen, samen met de datum waarop het verlof ingaat. Dit formulier moet vier weken voor het verlof ingaat naar Tentoo worden gestuurd, om ervoor te zorgen dat alles op tijd geregeld is. Daarnaast vragen wij de werkneemster op de eerste werkdag van haar verlof aan Tentoo te bevestigen dat haar verlof is begonnen.

De exacte wet- en regelgeving rondom de WAZO kun je hier nalezen.

Hoe kan ik een WW-uitkering aanvragen?

Vanaf het moment dat je weet wanneer je waarschijnlijk werkloos dreigt te worden, kun je via werk.nl een WW-uitkering aanvragen bij UWV. Je schrijft je eerst in als werkzoekende, via het WERKbedrijf (voorheen het CWI). Daarvoor heb je een DigiD nodig. Meer weten over DigiD? Ga naar www.digid.nl

Het UWV stuurt naar aanleiding van je gesprek een werkgeversverklaring naar Tentoo. Deze hoef je dus niet vooraf bij ons aan te vragen.

Hoe lang duurt de Werkloosheidswet?

Je krijgt een WW-uitkering van 3 maanden als je aan de wekeneis voldoet. Je uitkering duurt langer dan 3 maanden als je ook aan de jareneis voldoet.

Wat is de wekeneis?

Heb je in de laatste 36 weken voordat je werkloos werd, in minstens 26 weken gewerkt? Dan voldoe je aan de wekeneis. Je krijgt een basisuitkering van 3 maanden.

Een week is van maandag tot en met zondag. Het maakt niet uit hoeveel uur per week je werkte in die 26 weken. Was je in die periode ziek, kreeg je zwangerschaps- en bevallingsverlof of nam je onbetaald verlof op? Dan kijkt het UWV verder terug dan de laatste 36 weken, naar een periode waarin je wel minstens 26 weken werkte.

Wat is de jareneis?

Heb je de laatste 5 kalenderjaren voordat je werkloos werd minstens 4 kalenderjaren gewerkt? En heb je deze kalenderjaren voldoende gewerkt om ze mee te mogen tellen voor je arbeidsverleden? Dan voldoet je aan de jareneis.

Wil meer weten over de WW-uitkering? Lees er alles over op de site van het UWV.

Wat gebeurt er als ik arbeidsongeschikt ben?

Je bent arbeidsongeschikt als je door ziekte of een ongeval je werk niet kunt doen. Dit heeft vaak ingrijpende gevolgen. Ook voor je inkomen. Een WIA-uitkering biedt dan een financieel vangnet. Deze uitkering kun je aanvragen als je langer dan 2 jaar niet kunt werken.

De eerste 2 jaar

Ben je langdurig uitgeschakeld? Dan ontvang je salaris via Tentoo. Tijdens je ziekteperiode bekijk je samen met Tentoo en je werkgever hoe je kunt re-integreren. Na 2 jaar (deels) ziek zijn kom je in de WIA.

Na 2 jaar beoordelen de arbo-arts of de bedrijfsarts of je arbeidsongeschikt bent of niet. De arts kijkt naar de klachten en of je er nog mee kan werken. Daarbij kijkt hij ook of je eventueel aangepast werk kunt doen. Dit doet hij door middel van tests en een gesprek. Het UWV beslist uiteindelijk of je recht hebt op een WIA-uitkering.

2 type WIA-uitkeringen

Er zijn 2 WIA-uitkeringen. De WGA voor als je tijdelijk of deels arbeidsongeschikt bent. En de IVA voor als je volledig arbeidsongeschikt bent.
WGA

Ben je tijdelijk of gedeeltelijk arbeidsongeschikt, dan kun je een WGA-uitkering ontvangen. Dit is een tijdelijke, loongerelateerde uitkering. De WGA stimuleert je om weer aan de slag te gaan binnen jouw mogelijkheden. Hoe meer je kunt werken, hoe hoger je inkomen.
IVA

Ben je volledig arbeidsongeschikt, dan kun je aanspraak maken op een IVA-uitkering. Heb je een ernstige ziekte of handicap en ben je 80 tot 100% arbeidsongeschikt? Dan geldt voor jou geen wachttijd van 2 jaar. Dan kom je gelijk in de IVA.

Kun je werken naast je WW-uitkering?

Het antwoord op deze vraag is volmondig ja! Je kunt zeker nog werken en een bijdrage leveren aan de maatschappij.

Tegenwoordig wordt het ook gestimuleerd om te werken naast je WW-uitkering. Wil je graag weten wat de gevolgen zijn als je gaat werken naar je WW-uitkering? Lees er hier alles over.

Hey werkgever! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.