Op 1 mei 2016 is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) ingegaan. Daarmee is er een eind gekomen aan de VAR voor zzp’ers. Voortaan kunnen zzp’ers en hun opdrachtgevers een modelovereenkomst sluiten bij het aangaan van een opdracht. Inmiddels is al jaren duidelijk dat de Wet DBA geen succes is, maar de opvolger laat lang op zich wachten.
Laatste ZZP DBA-updates
September 2024 | Tweede Kamer wil ‘zachte’ landing handhaving zzp dba
In september 2024 hebben verschillende Tweede Kamerfracties te kennen gegeven dat zij een ‘zachte’ landing willen van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Hierbij ligt de focus op situaties van onderbetaling, arbeidsmigranten en ‘evidente schijnzelfstandigheid’. Op 1 oktober discussieert de Kamer verder over dit onderwerp.
Oktober 2023 | wetsvoorstel Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Wet VBAR)
Toenmalig Minister Van Gennip introduceerde in oktober 2023 het wetsvoorstel Wet VBAR. In het wetsvoorstel wordt het rechtsvermoeden van werknemerschap op basis van het uurtarief besproken. Hiermee is het voor werkenden eenvoudiger een arbeidsovereenkomst te claimen.
December 2022 | Brief met stappenplan opheffing handhavingsmoratorium per 1 januari 2025
Per 1 januari 2025 heft de Belastingdienst het handhavingsmoratorium op en gaat het actief controles uitvoeren op schijnzelfstandigheid. Zo valt te lezen in de brief.
September 2021 I De eerste evaluatie van de webmodulepilot toont aan dat de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) nog niet de gewenste helderheid biedt. De pilot staat sinds begin 2021 online en was in september door 6.667 deelnemers helemaal ingevuld, zo blijkt uit de evaluatie (pdf) die minister Koolmees naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dat leidde tot de volgende uitkomsten:
- 650 x mogelijk sprake van een fictieve dienstbetrekking (9,7%)
- 2.257 x indicatie dienstbetrekking (33,9%)
- 1.867 x indicatie buiten dienstbetrekking (28,0%)
- 1.893 x geen oordeel mogelijk (28,4%)
Januari 2021 I Dinsdag 12 januari is de pilot van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) online gegaan. Opdrachtgevers kunnen door de vragenlijst in te vullen helder krijgen of ze een zelfstandige mogen inhuren voor een klus of dat een arbeidscontract nodig is. Tijdens deze pilot is de webmodule bedoeld als voorlichtingsinstrument. De deelname is vrijwillig en de webmodule kan anoniem worden ingevuld. In de zomer van 2021 wordt geëvalueerd of de webmodule als instrument behulpzaam is en wordt besloten over de eventuele definitieve inzet van de webmodule. Doel is dat de webmodule waar mogelijk zekerheid gaat geven, mits hij naar waarheid is ingevuld. Hierbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor handhaving, misbruikrisico’s en naar de gevolgen voor de uitvoeringsinstanties.
November 2020 | Handhaving van de Wet DBA is opnieuw uitgesteld. Het kabinet wilde de Wet DBA het liefst begin 2021 vervangen door een nieuwe ‘zzp-wet’, maar dat gaat niet lukken. Dat wordt op zijn vroegst 1 oktober 2021, zo valt op te maken uit de woorden van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Dit betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als de Belastingdienst achteraf constateert dat sprake is van een dienstbetrekking. Zogeheten ‘kwaadwillenden’ worden wél aangepakt. Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen, dus het volgende kabinet mag het ‘Wet DBA-probleem’ oplossen.
Februari 2020 | De Belastingdienst gaat in 2020 actiever speuren naar schijnzelfstandigheid. Tot de zomer alleen in de zorg (ziekenhuizen en zelfstandige klinieken), de bouw (grote bouwprojecten) en de bemiddelingsbureaus en intermediaire partijen in deze sectoren. Na de zomer volgen mogelijk meer sectoren. Dit blijkt uit een brief van staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst aan de Tweede Kamer. “De Belastingdienst gaat controleren of sprake is van een dienstbetrekking, geeft voorlichting en biedt een helpende hand om duidelijkheid te geven wanneer een arbeidsrelatie wel of geen dienstbetrekking is volgens de huidige wet. Aan eventuele handhaving gaat altijd een zorgvuldige afweging vooraf”, schrijft Vijlbrief. Lees de volledige brief (pdf) van staatssecretaris Hans Vijlbrief.
April 2019 | De helft van de 104 bedrijven, die in 2018 werden onderzocht in het kader van de Wet DBA, handelt onjuist bij de inzet van zzp’ers. Bij 12 bedrijven wordt een vervolgonderzoek gestart, vanwege het vermoeden van kwaadwillendheid.
November 2018 | De Wet DBA blijft sowieso tot eind 2020 in leven. De komst van zijn opvolger – in de volksmond bekend als de nieuwe zzp-wet – is een jaar uitgesteld tot begin 2021. De plannen die minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) voor deze wet had, staan mogelijk op gespannen voet met Europese wet- en regelgeving.
Augustus 2018 | De Wet DBA. Modelovereenkomsten. Een nieuwe ‘wet dba zzp’ die op komst is. Als freelancer is het ook in de media- en entertainmentwereld lang niet altijd duidelijk aan welke regels je je nu moet houden. Laat staan hoe je je kunt voorbereiden op de toekomst.
Juni 2018 | De nieuwe zzp dba wet is er niet zomaar. Minister Koolmees tilt het overleg over het vervangen van de Wet DBA over de zomer heen. Zo kunnen alle zogeheten ‘veldpartijen’ zich beter voorbereiden. Hij bespreekt zijn plannen wel op woensdag 27 juni al met de Tweede Kamer.
Februari 2018 | De omstreden Wet DBA wordt tot 2020 niet gehandhaafd. Minister Koolmees van Sociale Zaken en staatssecretaris Snel van Financiën informeerden vrijdag 9 februari de Tweede Kamer over de nieuwe opschorting van de handhaving. Dit betekent dat opdrachtgevers en zzp’ers tot eind 2019 geen boetes of naheffingen ontvangen als ze zich niet aan deze ‘zzp dba wet’ houden. In 2020 moet een nieuwe wet in werking treden.
Oktober 2017 | De Wet DBA lijkt zijn langste tijd al te hebben gehad. Het nieuwe kabinet Rutte III geeft in het regeerakkoord toe dat de Wet DBA niet functioneert en kondigt aan dat de wet wordt vervangen. Wanneer dit gaat gebeuren en waardoor de wet wordt vervangen, moet nog worden uitgewerkt. Duidelijk is wel dat de Wet DBA tot 1 juli 2018 niet wordt gehandhaafd. De kans is groot dat rond die tijd nog geen nieuwe wet is uitgewerkt en dat de handhaving dan opnieuw wordt uitgesteld.
Het kabinet heeft wél in grote lijnen aangegeven waaraan de nieuwe wet moet voldoen. Lees het hier.
17 juli 2017 | Tentoo-directeur Paul den Ronden was te gast in het radioprogramma Zakendoen van BNR. Hierin kwamen onder meer de Wet DBA en het imago van payrolling aan bod. Je kunt het item hier terugluisteren.
22 juni 2017 | En nu? Wij schreven een gratis whitepaper over gevolgen Wet DBA voor zzp’ers en opdrachtgevers.
1 juni 2017 | De handhaving van de Wet DBA wordt vanwege aanhoudende onduidelijkheid en onzekerheid nogmaals uitgesteld tot 1 juli 2018. Dit betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Dit geldt niet voor zogenoemde kwaadwillenden, laat staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes donderdag aan de Tweede Kamer weten.
30 mei 2017 | De vergadering van de Tweede Kamer over de Wet DBA (op donderdag 1 juni) is uitgesteld. Centraal stond de bespreking van de derde voortgangsrapportage over de wet. Ook het rapport van een werkgroep van ambtenaren, waar in 10 verschillende mogelijkheden staan opgesomd om uit de impasse van de Wet DBA te komen, stond op de agenda.
29 mei 2017 | Ook al is de handhaving van de Wet DBA opgeschort tot 2018, de onrust wordt er niet minder om. Daarom heeft een werkgroep met ambtenaren van verschillende ministeries voorstellen bedacht voor het kwalificeren van de arbeidsrelatie om zo de Wet DBA vlot te trekken. Het volgende kabinet gaat aan de slag met de aanbevelingen.
18 november 2016 | Het kabinet heeft bekendgemaakt de handhaving van de Wet DBA op te schorten tot in elk geval 2018. Hiermee reageert het kabinet op de onrust die heerst rondom de nieuwe wet. Zzp’ers geven aan dat ze opdrachten verliezen omdat bedrijven het niet meer aandurven met hen samen te werken. Na de verkiezingen bepaalt een nieuw te vormen regering hoe verder te gaan met de modelovereenkomsten en de Wet DBA. Het is vooralsnog niet duidelijk of deze nieuwe manier van werken blijft bestaan.