Wet DBA-Handhaving uitgesteld-header

Handhaving Wet DBA opnieuw uitgesteld

Gepubliceerd door: Niels Hoorn
Geplaatst op 17 november 2020
Leestijd

De Wet DBA wordt ook begin 2021 niet gehandhaafd. Het kabinet hoopte kort na de jaarwisseling een nieuwe zzp-wet te lanceren als vervanger van de Wet DBA, maar dit gaat niet lukken. Daarmee blijven opdrachtgevers en zzp’ers nog langer in onzekerheid. Dit slepende arbeidsmarktdilemma komt hiermee waarschijnlijk op het bordje van het volgende kabinet.

De Wet DBA werd in 2016 in het leven geroepen om problemen met schijnzelfstandigheid op te lossen. Tot 2016 konden zzp’ers eenvoudig als ondernemer worden ingehuurd, terwijl ze feitelijk als werknemer werkten. Daarmee liep de Belastingdienst miljoenen aan loonheffingen en sociale premies mis en bij misstanden waren vooral de zzp’ers de klos. De Wet DBA moest dit oplossen, maar zorgde vooral voor onrust.

Keer op keer uitgesteld

De Wet DBA schrijft voor dat opdrachtgevers en opdrachtnemers een (model)overeenkomst sluiten bij het aangaan van een opdracht. Die overeenkomst moet vooraf zijn goedgekeurd door de Belastingdienst. Om alle partijen rustig aan deze werkwijze te laten wennen, werd de wet niet vanaf het begin gehandhaafd. Omdat de onwennigheid en onzekerheid na de wenperiode niet verdween, werd de handhavingsperiode keer op keer uitgesteld. De Belastingdienst beboet sindsdien alleen zogeheten ‘kwaadwillenden’, waarbij sprake is van fraude of zwendel.

Volgende kabinet

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken gaf in 2018 toe dat de Wet DBA niet voor de gewenste duidelijkheid zorgde. Hij kondigde aan met een nieuwe zzp-wet te komen, die de Wet DBA zou vervangen. Mede door de coronacrisis is het niet gelukt om deze wet tijdig uit te werken. Aangezien er op 17 maart 2021 Tweede Kamerverkiezingen op het programma staan, mag het volgende kabinet hoogstwaarschijnlijk over deze zzp-wet gaan beslissen.

Door naar 2022?

Beoogd onderdeel van de toekomstige zzp-wet is de webmodule, waarmee opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten gaan werken. Een pilot met deze webmodule start in januari 2021. Deze proef duurt 6 maanden en wordt in de zomer geëvalueerd. Als de nieuwe regering dan al is geformeerd én alles voorspoedig verloopt, wordt de nieuwe wet op zijn vroegst rond 1 oktober gelanceerd. De kans is groter dat het 2022 wordt.

Oplossing

Geen zorgen om wetten en regels

Via Tentoo kunnen zzp’ers en opdrachtgevers 100 procent ‘DBA-zorgeloos’ ondernemen. Je profiteert wél van de volgende voordelen:

  • Flexibel werken zonder modelovereenkomsten
  • Geen risico’s op naheffingen en boetes
  • Zelfstandigen kunnen voor één opdrachtgever werken
  • Volop duidelijkheid
Ik wil advies
Whitepaper

Wet DBA en zzp-inhuur: en nu?

In ons whitepaper belichten we:

  • Achtergronden over de Wet DBA
  • Praktijkcase
  • Gevolgen voor zzp’ers
  • Gevolgen voor opdrachtgevers
  • Alternatieve werkwijze
Whitepaper lezen

Persoonlijk advies

Wil je weten hoe jij als opdrachtgever of zzp’er kunt ondernemen zónder zorgen over schijnzelfstandigheid, boetes en naheffingen?

Laat je gegevens achter en we nemen snel contact met je op.

  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.