Ziekteverzuim loopt op
De griep is nog steeds in volle opmars. Dit is ook te merken aan het hoge ziekteverzuim bij bedrijven. Uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel blijkt dat in de week van 2 januari 2023 per 100.000 inwoners 103 mensen naar de huisarts gingen met griepachtige klachten. Officieel is er nu daarom sprake van een griepepidemie met een matige intensiteit. Wellicht zijn deze cijfers van Nivel zelfs het topje van de ijsberg, want veel mensen kiezen ervoor om niet naar de huisarts te gaan en thuis uit te zieken.
Focus op wat er wél kan
Vaak gaat het bij ziekteverzuim alleen maar over ziek zijn. Maar je kunt ook kijken naar wat er wél kan. Door samen naar een oplossing te zoeken merken we dat medewerkers sneller terugkeren op de werkvloer. Soms lukt het bijvoorbeeld wel om een paar uur te werken in plaats van een volledige dag. Hierdoor is iemand niet 100% ziek en dat is zowel voor de medewerker als het bedrijf fijn. Het komt ook voor dat er een andere reden is dat medewerkers niet kunnen werken, bijvoorbeeld een ziek familielid. Hier kunnen we een andere oplossing voor bieden dan ziekmelden. En door in gesprek te blijven met zieke medewerkers blijven ze ook meer betrokken bij de organisatie. Vooral bij langdurig verzuim wordt de drempel om terug te komen hierdoor ook minder groot. Dit is een positieve ontwikkeling.
Let ook op de financiële gezondheid van medewerkers
Geldproblemen bij werknemers kunnen ook invloed hebben op het werk en dit kan uiteindelijk leiden tot verzuim. Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op een mogelijk financieel probleem:
- Loonbeslag
- Lenen bij collega’s
- Vragen om extra werk of voorschot op salaris
Mensen met geldproblemen schamen zich vaak voor hun situatie en vragen daarom meestal te laat om hulp. Heeft een medewerker geldproblemen, ga dan eens met hem/haar in gesprek. De NBBU heeft hier een goed artikel over geschreven met handige tips om dit gesprek aan te gaan en nog meer signalen waar je op kunt letten.
Motiveer medewerkers met interessante trainingen
Uit onderzoek is gebleken dat gemotiveerde medewerkers zich minder snel ziekmelden. En dat medewerkers die regelmatig opleidingen volgen, gemotiveerder zijn. Goed om te weten dat flexkrachten die via Tentoo werken gratis gebruik kunnen maken van de Academy for Flex. Hierin zijn talloze opleidingen en trainingen opgenomen zoals:
- Timemanagement
- Mindfullness
- Burn-out voorkomen
- Vitaal in je werk
- Met een gezonde rug werken
Flexmedewerkers vinden deze persoonlijke leeromgeving via Pay4me.
Heb je nog steeds vragen?
Neem contact op met onze geregistreerde casemanager via verzuim@tentoo.nl of bel met 020 – 280 16 16.