Wat te doen met ziekteverzuim? - Tentoo
ziekteverzuim

Wat te doen met ziekteverzuim?

Het ziekteverzuim loopt steeds verder op. Niet zo gek in deze pandemie. Heb je flexkrachten in jouw organisatie en wil je als goed werkgever weten wat hun rechten zijn? Hou dan de volgende punten in de gaten om het ziekteverzuim te verlagen.

Gepubliceerd door: Tentoo
Geplaatst op 14 februari 2022
Leestijd

Ziekmelden/quarantaine in verband met Corona

Regelmatig melden medewerkers zich ziek omdat ze in quarantaine moeten. Maar quarantaine is geen reden voor een ziekmelding. Een medewerker kan zich alleen ziekmemelden als hij/zij door klachten of een positieve test niet naar het werk kan. Er is geen sprake van een ziekmelding wanneer een medewerker in staat is om zijn werkzaamheden vanuit huis voort te zetten. Lees meer over de uitbetaling van medewerkers in de FAQ op onze website.

Focus op wat er wél kan

Vaak gaat het bij ziekteverzuim alleen maar over ziek zijn. Maar je kunt ook kijken naar wat er wél kan. Door samen naar een oplossing te zoeken merken we dat medewerkers sneller terugkeren op de werkvloer. Soms lukt het bijvoorbeeld wel om een paar uur te werken in plaats van een volledige dag. Hierdoor is iemand niet 100% ziek en dat is zowel voor de medewerker als het bedrijf fijn. Het komt ook voor dat er een andere reden is dat medewerkers niet kunnen werken, bijvoorbeeld een ziek familielid. Hier kunnen we een andere oplossing voor bieden dan ziekmelden. En door in gesprek te blijven met zieke medewerkers blijven ze ook meer betrokken bij de organisatie. Vooral bij langdurig verzuim wordt de drempel om terug te komen hierdoor ook minder groot. Dit is een positieve ontwikkeling.

Let ook op de financiële gezondheid van medewerkers

Geldproblemen bij werknemers kunnen ook invloed hebben op het werk en dit kan uiteindelijk leiden tot verzuim. Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op een mogelijk financieel probleem:

  • Loonbeslag
  • Lenen bij collega’s
  • Vragen om extra werk of voorschot op salaris

Mensen met geldproblemen schamen zich vaak voor hun situatie en vragen daarom meestal te laat om hulp. Heeft een medewerker geldproblemen, ga dan eens met hem/haar in gesprek. De NBBU heeft hier een goed artikel over geschreven met handige tips om dit gesprek aan te gaan en nog meer signalen waar je op kunt letten.

Motiveer medewerkers met interessante trainingen

Uit onderzoek is gebleken dat gemotiveerde medewerkers zich minder snel ziekmelden. En dat medewerkers die regelmatig opleidingen volgen, gemotiveerder zijn. Goed om te weten dat flexkrachten die via Tentoo werken gratis gebruik kunnen maken van de Academy for Flex. Hierin zijn talloze opleidingen en trainingen opgenomen zoals:

  • Timemanagement
  • Mindfullness
  • Burn-out voorkomen
  • Vitaal in je werk
  • Met een gezonde rug werken

Flexmedewerkers vinden deze persoonlijke leeromgeving via Pay4me.

Heb je nog steeds vragen?

Neem contact op met onze geregistreerde casemanager via verzuim@tentoo.nl of bel met 020 – 280 16 16.

Hey werkgever! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden