18-02-2025

Zzp vs. loondienst

Ruim 9 miljoen mensen in Nederland behoren tot de beroepsbevolking. Er zijn zo’n 1,3 miljoen zelfstandigen zonder personeel, de rest werkt in loondienst. Maar wat is precies het verschil tussen zzp versus loondienst? Op deze pagina vertellen we je er meer over. Ook leggen we uit hoe je de gemakken van loondienst met de vrijheid van het ondernemerschap kunt combineren.

Verschil tussen loondienst en zelfstandig ondernemen

Wat zijn de grootste verschillen tussen werken in loondienst en zzp, oftewel zelfstandig ondernemen? Simpel gezegd kun je het volgende onderscheid maken:

Werken in loondienst

Bij werken in loondienst ben je werknemer bij een bedrijf of bijvoorbeeld een overheidsorganisatie. De volgende zaken zijn dan van toepassing: 

  • Sprake van een arbeidsovereenkomst 
  • Duur, uren en loon vastgelegd 
  • Opbouw vakantiedagen, vakantiegeld en pensioen 
  • werken onder leiding en toezicht (sprake van gezag)
  • Verzekerd voor ziekte en werkloosheid (sociaal vangnet)

Zelfstandig ondernemen

Ondernemers zijn hun eigen baas. Een ondernemer kan zelf zijn eigen tijd en tarief bepalen, maar moet ook zorgen voor genoeg werk. 

  • Werk op projectbasis
  • Eigen tijd en tarief bepalen 
  • Zelf administratie, facturatie en debiteurenbeheer regelen 
  • Niet verzekerd van een vast inkomen 
  • Zelf verzekering regelen, aansprakelijkheid, ziekte, arbeidsongeschiktheid 

Tussenvorm: payroll voor freelancers

“Maar waarom combineren we de voordelen van beide vormen niet?”, is wat wij in 1992 al bij Tentoo dachten. Met payroll voor freelancers en zzp’ers combineer je de vrijheid van ondernemerschap met het gemak van loondienst.

alex-starnes-PK_t0Lrh7MM-unsplash.jpg

Hoe werkt dit in de praktijk?

Jij komt bij Tentoo op de loonlijst. Wij worden juridisch gezien jouw werkgever. Dit brengt bepaalde zekerheden met zich mee. Zo zorgen wij dat je binnen 7 dagen uitbetaald krijgt en automatisch verzekerd bent voor de WW, ZW en WIA. Ook nemen wij jouw administratieve en financiële verplichtingen uit handen. Tegelijkertijd fungeer jij als een zelfstandig ondernemer. Je blijft zelf bepalen voor wie je werkt en tegen welk tarief. Hierdoor behoud je de vrijheid en flexibiliteit, maar beperk je de risico’s van het zelfstandig ondernemen. Zo hoef je niet ingeschreven te staan bij de KVK en kun je geheel zelfstandig voor één opdrachtgever werken.

Meer weten?

Op onze pagina leggen we duidelijk uit wat de belangrijkste verschillen zijn, van het werken onder een arbeidsovereenkomst tot het beheren van je eigen onderneming. Ook ontdek je hoe je de voordelen van beide kunt combineren met payroll voor freelancers. Wil je meer weten over hoe je flexibel kunt werken met de zekerheid van loondienst? Bekijk de informatie en ontdek wat het beste bij jou past!