Vaststelling vakantieloon - Tentoo
Overwerk-header

Vaststelling vakantieloon

Moet je overuren meenemen?

Sinds 2018 moet de werkgever voor verplicht overwerk ook gemiddeld het minimumloon betalen. Dit betekent dat hij over deze extra uren óók vakantiegeld moet betalen. Vakantiegeld wordt berekend over de volle waarde van de overuren (dus ook over de eventuele overwerktoeslag). Hoe zit dat?

Gepubliceerd door: Hendrikx Advocaten Juridisch partner van Tentoo
Geplaatst op 16 juni 2021
Leestijd

De feiten

Een kraanmachinist en zijn werkgever, een transportbedrijf, krijgen een conflict over de vaststelling van zijn vakantieloon. De kraanmachinist stelt dat zijn werkgever onterecht geen rekening heeft gehouden met zijn overuren bij de vaststelling van zijn vakantieloon. De kraanmachinist onderbouwt dit door te stellen dat het overwerk ‘verplicht’ is verricht. Het transportbedrijf verweert zich: het bedrijf zou werknemer nooit hebben verplicht om over te werken. Uiteindelijk beslecht de rechtbank in Rotterdam dit geschil.

Wanneer spelen overuren een rol bij de vaststelling van het vakantieloon?
Vergoedingen voor overuren maken, vanwege het uitzonderlijke en onvoorspelbare karakter ervan, doorgaans geen deel uit van het gewone loon waarop de werknemer tijdens zijn vakantie aanspraak kan maken. Dit geldt niet wanneer deze criteria gelden:

  1. De werknemer moet regelmatig overuren maken.
  2. De vergoeding van de overuren vormen een belangrijk onderdeel van de totale vergoeding die de werknemer voor zijn beroepsactiviteit ontvangt.
  3. De gemaakte overuren vloeien voort uit een verplichting op grond van de arbeidsovereenkomst.

Overige aandachtspunten

De enkele omstandigheid dat overuren op regelmatige basis worden verricht en dat dit gebruikelijk is, maakt nog niet dat het maken van die overuren als een verplichting voortvloeit uit de arbeidsovereenkomst. Daar komt bij dat indien een vergoeding voor het overwerk is betaald, hieruit niet kan worden opgemaakt of het overwerk ‘verplicht’ is. Een feitelijke betaling van overwerk kan namelijk ook geschieden wanneer de werknemer het overwerk op vrijwillige basis heeft verricht.

Uitkomst van de zaak

De rechter gaat mee in de redenering van het transportbedrijf en oordeelt dat de overuren niet verplicht zijn verricht. Het transportbedrijf houdt namelijk rekening met de voorkeuren van de werknemers: werknemers die niet willen overwerken, worden hiertoe niet verplicht.

De omstandigheid dat de werknemer een bepaalde morele verplichting voelt tegenover zijn werkgever om overwerk te verrichten, maakt nog niet dat kan worden gezegd dat het overwerk door de werkgever als een verplichting is opgelegd. Dus: houd er als werkgever rekening mee dat wanneer je werknemers verplicht overuren te maken, dit kan worden meegerekend bij het vakantiegeld.

Contact
Vragen over overuren en vakantieloon? Neem dan contact op met je vaste contactpersoon bij Tentoo. Je kunt ook direct een kosteloos en vrijblijvend gesprek aanvragen met een van de arbeidsrechtspecialisten van Hendrikx Advocaten (Karin van Zijtveld, Bernice Nonnekes of Sebastiaan van den Brink) via telefoonnummer 0297 – 25 00 18 of e-mailadres info@hendrikxadvocaten.nl.

Hey werkgever! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.