Beloningsbeleid

Vier redenen voor een beloningsbeleid:

 • Gemotiveerde medewerkers
 • Hoge productiviteit op de werkvloer
 • Aantrekkelijk voor nieuw talent
 • Medewerkers blijven langer bij je werken

Bel direct naar 020 - 524 60 51 voor meer informatie!

Goed presterende medewerkers wil je goed belonen. Je wilt ze bedanken voor hun getoonde inzet en voor hun bijdrage aan het succes van jouw bedrijf. Ook wil je de goede medewerkers behouden. Door je medewerkers te belonen, motiveer je ze, enthousiasmeer je ze en verhoog je de betrokkenheid op de werkvloer. Maar hoé beloon je ze? Er is veel meer mogelijk dan een bonus of loonsverhoging. Een sterk beloningssysteem - afgestemd op je bedrijf en je medewerkers - kan je veel opleveren.

"Grote vraag is: pas jij het juiste beloningssysteem toe binnen je bedrijf?"

Je wilt niet te zuinig zijn met personeel belonen. Dat werkt averechts voor de motivatie en tevredenheid. Maar je wilt ook niet te gortig belonen. Dat is duur en zorgt voor scheve verhoudingen tussen de medewerkers die worden beloond en de rest. Veel ondernemers vinden het lastig te bepalen wat een goed beloningsbeleid is.

Bekijk webinar-fragment over beloningsbeleid

Wat is het doel van een beloningsbeleid?

Belonen dient meer doelen dan je denkt. Denk aan:

 • Medewerkers motiveren om meer of betere prestaties te leveren. Als je de juiste bonus of loonsverhoging in het vooruitzicht stelt, beïnvloed je het gedrag van medewerkers in positieve zin.
 • Het compenseren van ongemakken zoals overwerk, onregelmatige werktijden of heel vervelend of smerig werk.
 • Personeel motiveren om te investeren in persoonlijke ontwikkeling. Je kunt een beloning in het vooruitzicht stellen bij het doorlopen van een cursus of training of het maken van promotie.
 • Door bekwame medewerkers slim te belonen, kun je ze in veel gevallen langer behouden voor je bedrijf. 'Slim belonen' kan bijvoorbeeld via loonsverhogingen, de mogelijkheid om een goede opleiding te volgen of via jubileumbonussen.
 • Het beloningsbeleid kan helpen bij het aantrekken van nieuw talent. Het aantal vacatures blijft groeien en je concurreert met andere werkgevers om de beste werknemers. Een goed beloningsbeleiddraagt bij aan de aantrekkingskracht van jouw bedrijf voor sollicitanten.

Beloningsbeleid: waarom een bonus lang niet altijd het gewenste effect heeft

Stel je medewerkers een mooie bonus in het vooruitzicht en ze gaan gemotiveerd voor je aan de slag. Veel werkgevers baseren hun beloningsbeleid op dit mantra. Ze gaan er vanuit dat werknemers gedreven zijn door de beloning die ze krijgen. De fixatie ligt op de productie van werk, doelen behalen en de uiteindelijke beloning. Maar is de kwaliteit van hun werk en het werkplezier echt het hoogst als ze op deze manier gemotiveerd worden? Nee!

Werknemers die een bonus krijgen bij het behalen van targets, kunnen zich puur gaan focussen op het behalen van die targets. Ze willen de bonus veiligstellen en voeren vooral de werkzaamheden uit die ze aan die bonus helpen. Bonussen gebaseerd op targets zorgen daarom voor méér werk, niet tot beter werk. Het leidt tot meer van hetzelfde. Overige werkzaamheden en eigen initiatieven worden niet meer uitgevoerd. Bovendien staat het belang van de targets bij medewerkers boven het bedrijfsbelang.

Maar hoe kun je de medewerkers dan motiveren en belonen? Jouw medewerkers willen met plezier naar het werk en daar dingen doen waar ze gelukkig van worden. Ze worden enthousiast van werk dat uitdagend, betekenisvol, leerzaam, leuk en/of belangrijk is. Als ze de motivatie voor het werk bij jouw bedrijf alleen maar kunnen halen uit de beloning die ze krijgen, gaan ze niet gemotiveerd voor je aan de slag. Iemand die een taak verricht omdat hij het leuk, uitdagend en belangrijk vindt, werkt met meer enthousiasme en bevlogenheid dan iemand die het alleen maar doet voor het geld. Dit komt de kwaliteit van werk ten goede.

Beloningsbeleid: de moeilijkheid van het bepalen van loonsverhogingen

Veel ondernemers in het MKB weten niet hoe ze op een juiste manier salarisverhogingen moeten toepassen. Vaak hebben ze geen salarisbeleid opgesteld en passen ze ‘op gevoel’ loonsverhoging toe. Hoewel ze het ongetwijfeld naar eer en geweten doen, zit er geen idee of beleid achter. Het risico hiervan is dat niet elke medewerker op dezelfde manier beloond wordt. Bovendien weten de medewerkers niet waar ze aan toe zijn. Ze weten niet wanneer ze hoeveel loonsverhoging kunnen verwachten. Dit leidt tot onvrede op de werkvloer.

Werkgevers vinden zich al snel te klein om een salarisbeleid op te tuigen. Tocht heeft een eenduidig salarisbeleid veel voordelen:

 • De werkgever weet wat hij elk jaar kan of moet doen en hoeft dus niet elk jaar te piekeren over het te bieden verhoging;
 • Het biedt duidelijkheid aan de werknemers die weten wat ze kunnen verwachten;
 • Door een helder beleid te voeren voor alle medewerkers is de kans op frictie en een gevoel van oneerlijkheid op de werkvloer kleiner.

Gratis whitepaper over beloningsbeleid voor het MKB

Wil je meer weten over belonen? Download dan ons gratis whitepaper! Hierin vind je:

 • Informatie over verschillende beloningssystemen;
 • Tips en valkuilen bij het inrichten van een beloningsbeleid;
 • Informatie over salarisschalen en loonsverhogingen;
 • Informatie over bonussen.

Contact

Heb je hulp nodig bij het maken van een beloningsbeleid? De HR-adviseurs van Tentoo helpen jou graag! Bekijk hier meer informatie over de HR-adviesdienst van Tentoo of mail of bel ons via hradvies@tentoo.nl en 020 - 524 60 51.

Ja, neem contact met mij op!

Vul hier alsjeblieft je volledige naam in.

Hier kan je jouw bericht kwijt.

Vul hier alsjeblieft je telefoonnummer in.

Vul hier alsjeblieft een geldig e-mailadres in.

Geef hier aan of je klant bent van Tentoo.

Veelgestelde vragen:

8,4

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 69 klantbeoordelingen HR-diensten


8,4 uit 10

 • "De samenwerking met Tentoo bevalt goed. De HR-consultant met wie wij samenwerken, heeft veel inhoudelijke kennis in huis. Als hij iets adviseert, kan ik ervan op aan dat het klopt. Het contact verloopt ook heel prettig.”

  Sandra Vingerling - BOS Brands
 • “Tentoo = top. Ik ben heel blij met jullie. Hoewel ik een relatief kleine klant ben, geven jullie mij het gevoel alles voor mij te kunnen/zullen doen. Dat is echt heel fijn.”

  Casper Schipper – Patty Morgan
 • “Ben altijd uitzonderlijk goed geholpen en heel vriendelijk te woord gestaan. Mijn complimenten.”

  Julie Hannema - De Zoete
 • "Ik zit meer dan 40 jaar in de financiële dienst verlening, dus ervaring; weinig bedrijven hebben medewerkers die ook mede werken!”

  Jack Paanen – Administratiekantoor Diemen
 • "Wij maken sinds onze oprichting gebruik van de HR-diensten van Tentoo. Ik concentreer me namelijk liever op het bakken van lekkere taarten. Tentoo regelt de HR-zaken zoals de salarissen en belastingaangiftes. Daarnaast kunnen wij hen met een gerust hart elke kwestie rondom HR voorleggen die zich maar voordoet."

  Meike Schaling - Petit Gâteau Amsterdam
 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Het starten van een eigen bedrijf vergt veel energie en tijd. Daarbij wil ik me graag richten op de creatieve zaken waarin ik mijn liefde voor gezond eten en lekkere wijnen kan stoppen. Tentoo regelt de salarissen, pensioenen en overige HR-gerelateerde zaken. Dat maakt het ondernemen een stuk eenvoudiger."

  Inge Lucassen - Traiteur Vorqq

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »