5 tips voor een goede administratie - Tentoo
calculator

5 tips voor een goede administratie

Voor jezelf beginnen heeft veel voordelen. Je hebt de vrijheid om te doen wat je wilt en (vaak) ook wanneer je wilt. Maar als ondernemer moet je ook zorgen voor de administratie. Voor veel ondernemers een doorn in het oog. We geven je 5 tips voor een goede administratie.

1. Houd je kosten goed bij

Houd alle uitgaven goed bij en bewaar de bonnen/facturen goed. Deze heb je nodig voor de BTW-aangifte die je elk kwartaal moet doen. Maak ook een overzicht van je terugkerende kosten. Op deze manier kun je er rekening mee houden. Als je vaste lasten ongeveer €400,- per maand zijn, zorg er dan ook voor dat dit op je lopende rekening staat. Je voorkomt zo dat automatische incasso’s niet afgeschreven kunnen worden en je schulden hebt bij andere ondernemers.

2. Niet alles is je inkomen

Een veel gemaakte fout bij beginnende ondernemers is dat ze alles wat op hun zakelijke rekening binnenkomt ook uitgeven. En dat is natuurlijk ook erg verleidelijk. Maar een betaalde factuur is anders dan je salaris wanneer je in loondienst werkt. Het bedrag dat op je zakelijke rekening is bijgeschreven is geen netto inkomen! Hier gaan nog je (maandelijkse) kosten vanaf en daarnaast moet je rekening houden met de BTW-afdracht en inkomstenbelasting.

3. Maak spaarpotjes aan

Een goede manier om rekening te houden met toekomstige betalingen is het aanmaken van spaarpotjes. Bij veel banken kun je dit heel makkelijk in je zakelijke rekening aanmaken. Bij elke betaalde factuur maak je direct de BTW en een reservering voor inkomstenbelasting over naar een spaarpot. In de meeste gevallen is een reservering van 40% voor inkomstenbelasting voldoende. Zo hoef je niet bang te zijn dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

spaarpot

4. Zorg voor een buffer

Als je in loondienst werkt, kun je bij ziekte of werkloosheid gebruikmaken van het sociale vangnet. Als ondernemer heb je deze luxe niet. Je kunt er helaas niet van uitgaan dat je altijd voldoende werk hebt. Ook is het mogelijk dat je door ziekte je werk (tijdelijk) niet kunt uitvoeren. En als je vakantie viert, verdien je (meestal) ook niets. Zorg dat je hiervoor een buffer opbouwt.

5. Besteed je administratie uit

Sommige ondernemers krijgen echt buikpijn van alle administratieve handelingen. Dan is het goed om te weten dat je het ook kunt uitbesteden. Wil je alleen doen waar je goed in bent? En verder geen gedoe hebben met belastingen, administratie en te laat betalende klanten? Laat Tentoo de administratie en facturatie van je overnemen. Je krijgt dan altijd op tijd je geld, zónder de administratieve rompslomp. Oja, via Tentoo kun je ook nog eens terugvallen op het sociale vangnet. Meer weten? Check Tentoo Freelance!

Hey freelancer! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.