Verdwijnt de 30 procent regeling?

De 30%-regeling in 2024

Door de 30 procent regeling krijgen buitenlandse professionals hier een hoger nettoloon dan in hun thuisland. Deze regeling is per 2024 flink versoberd door een nieuwe wet. Dit houdt in dat de periode waarin een kennismigrant 30 procent van zijn inkomen belastingvrij krijgt, van zestig naar ten hoogste twintig maanden gaat. Vervolgens geldt voor twintig maanden, in plaats van een percentage van 30 procent een percentage van 20 procent En tot slot nog een laatste periode van 20 maanden een percentage van 10 procent in plaats van een percentage van 30 procent.

Neem direct contact op
de 30%-regeling 2024

Top 3 redenen om in Nederland te werken

‘Hoe werkt de tax ruling? Hoe lang duurt de aanvraag voor de 30%-regeling? Wanneer weet ik of ik recht heb op een hoog netto salaris?’ Het zijn deze vragen die ons de afgelopen negen jaar het meest gesteld zijn. Want als ons iets duidelijk is geworden als juridisch werkgever van vele internationale professionals, dan is het wel hoe aantrekkelijk Nederland is als werkland. We kunnen wel stellen dat de 30%-regeling aanvoerder is van de top 3 redenen om in Nederland te werken. De andere twee zijn opdrachten en huisvesting. Maar, blijft werken in Nederland nog wel zo gunstig met de verandering in de 30%-regeling?

Versobering 30%-regeling per 2024

Het kabinet is druk opzoek naar manieren om het begrotingstekort te dempen. Zonder de koopkracht te raken, wil het kabinet 10 tot 15 miljard euro bezuinigen. Een lastige opgave in onzekere tijden met oorlogsdreiging, een energiecrisis en hoge inflatie. In juni 2023 werden de plannen in de voorjaarsnota bekendgemaakt en een van de regelingen die daarin onder druk staat is de 30%-regeling voor kennismigranten. Inmiddels is bekend dat de regeling flink versoberd en afgetopt is. De belastingvrije vergoeding van 30% wordt verkort van 60 naar de eerste 20 maanden. In de daaropvolgende 20 maanden bedraagt de maximale onbelaste vergoeding 20% van het loon en in de laatste 20 maanden daalt dit naar 10%. De al toegekende regelingen blijven onaangetast

 

Wat betekent dit voor werkgevers?

Gevreesd wordt dat de wijziging in de 30%-regeling grote gevolgen heeft voor het aantrekken van buitenlands personeel. Met de grote tekorten in vooral de technische sector, stelt dat Nederlandse werkgevers voor een extra uitdaging. We signaleerden onlangs al dat het bijna onmogelijk lijkt om de energietransitie tijdig te realiseren door het gebrek aan gespecialiseerd personeel. Als werkgevers ook de stroom uit het buitenland in toekomst zien opdrogen, staan we voor een nog veel grotere (kostbaardere) uitdaging.

Meer weten over de voorwaarden van de 30%-regeling? Of hoe je een 30%-regeling aanvraagt? Via ‘Werken met kennismigranten‘ vind je meer informatie over de 30 procent regeling.

Afschaffen 30% regeling kennismigrant.

Evaluatie en aanpassing

De Eerste Kamer heeft een motie aangenomen waarin de regering wordt gevraagd om de beoordeling van de 30%-regeling eerder uit te voeren. Op basis van deze evaluatie zou de regering een alternatieve benadering moeten voorstellen in het Belastingplan 2025, met als doel een minder nadelig effect op de economie. Staatssecretaris Van Rij heeft toegezegd dat hij bij de Voorjaarsnota, die naar verwachting in mei 2024 wordt gepresenteerd, alternatieve maatregelen voor de 30%-regeling zal presenteren.

Benieuwd of en hoe jij de 30%-regeling kunt inzetten voor jouw medewerker(s)? En hoeveel het je kost? Tentoo adviseert je hier graag in en rekent het voor je uit. Wij zijn erkend IND referent, juridisch werkgever en zeer ervaren in het bemiddelen van kennismigranten. Wij nemen jou alle administratieve, juridische en financiële zorg uit handen.

Wij staan voor je klaar!

Meer weten over de 30 procent regeling? Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.