Hoe bepaal je je uurtarief als freelancer? - Tentoo
calculator

Hoe bepaal je je uurtarief als freelancer?

Vijf tips!

De hoogte van je uurtarief bepaalt voor een groot deel hoe serieus je wordt genomen als zzp’er of freelancer. Het is dus belangrijk om er goed over na te denken. Met een te hoog tarief krijg je nauwelijks opdrachten. Met een te laag tarief nemen potentiële klanten je niet serieus. Bovendien is het moeilijk rondkomen als je te weinig vraagt voor je opdrachten. Hoe bepaal je jouw uurtarief? Wij geven je vijf tips.

Tip 1: Onderzoek de tarieven in jouw branche

Start met onderzoeken welke tarieven gebruikelijk zijn in jouw vakgebied. Dit kun je vinden door op internet te zoeken, maar nog effectiever is om (toekomstig) vakgenoten te vragen naar hun tarief. Houd bij de hoogte van het tarief rekening met je ervaring. Heb je weinig ervaring? Dan kun je doorgaans minder vragen dan wanneer je meer ervaring hebt.

Tip 2: Houd rekening met zakelijke kosten

Het geld dat je ontvangt van jouw opdrachtgevers kun je niet zomaar vrij besteden. Je maakt als professional zakelijke kosten die je moet betalen. Denk aan de kosten van apparatuur, werkplek, vervoer en materialen. Houd bij het bepalen van het tarief rekening met al deze kosten.

Tip 3: Vergeet je privékosten niet

Je wilt kunnen leven van je verdiensten. Je moet kunnen eten en drinken, maar moet ook je woning betalen en je wilt op vakantie kunnen. Zorg dus dat je voldoende verdient om je privéleven te kunnen bekostigen. Wanneer je dat op een rijtje hebt staan, kun je eenvoudiger inschatten wat jouw tarief minimaal moet zijn.

Vacation

Tip 4: Maak goede afspraken

Een goed tarief is een zorg minder. Je krijgt naar waarde betaald en kunt bij voldoende opdrachten goed rondkomen. Spreek met je opdrachtgevers daarom duidelijk af wat je precies gaat doen voor welk bedrag. Leg dit ook schriftelijk vast in een opdrachtbevestiging of offerte. Zo voorkom je dat je uiteindelijk meer werk verricht voor hetzelfde bedrag. Vergeet ook niet op te nemen welke kosten wel en niet binnen het tarief vallen. Zo kun je onverwachte uitgaven gewoon declareren.

Tip 5: Klaar voor de toekomst

Het is fijn als je nu goed van je inkomsten kunt leven, maar als zzp’er of freelancer moet je ook rekening houden met de toekomst. Wat als je ziek wordt, arbeidsongeschikt raakt, minder opdrachten hebt of met pensioen gaat? Daar bouw je niet automatisch een buffer voor op, dus hier moet je zelf wat voor reserveren…tenzij je via Tentoo werkt! Als je zzp’t of freelancet via Tentoo, bouw je bij elke klus rechten op voor WW, ZW en WIA. En er komen nog veel meer voordelen bij. Bij Tentoo combineer je als zelfstandige de vrijheid van ondernemen met het gemak van werken in loondienst. Over klaar voor de toekomst gesproken: je kunt ook gratis honderden trainingen, cursussen en opleidingen volgen.

Hey freelancer! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.