Starten als zzp'er in 2021? - Tentoo
payroll kosten

Starten als zzp’er in 2021?

Ben je van plan om binnenkort te beginnen als zzp’er? Lees je dan vooraf goed in. Voor jezelf beginnen gaat niet vanzelf. Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee moet houden en die je moet regelen. Wij leggen je uit waar je aan moeten denken en helpen je een goede start te maken.

Persoonlijk advies

1. Start met een ondernemingsplan

Een goede start maken als zzp’er? Dat doe je met het schrijven van een ondernemingsplan. Hiermee breng je concreet de kansen, concurrentie en potentiële klanten van jouw bedrijf in kaart. Het businessplan kan doorslaggevend zijn bij een aanvraag, maar ook als je zonder financiële ondersteuning wilt starten met ondernemen, vergroot je met een ondernemersplan jouw kansen op een succesvolle start als ondernemer.

2. Inschrijven bij de KVK (of niet?)

Je businessplan is compleet. En nu? Het is voor ondernemingen en rechtspersonen verplicht om in te schrijven in het Handelsregister. De Kamer van Koophandel geeft jouw gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. Je hoeft je daar dus niet apart aan te melden. Ook ontvang je een eigen BTW-nummer. Als je als zzp’er start via Tentoo, dan kun je de KVK-registratie overslaan. In dit geval is Tentoo namelijk juridisch gezien jouw werkgever. En dan heb jij geen rechtsvorm, BTW-nummer en KvK-inschrijving nodig.

3. Denk ook aan de administratie!

Wanneer je start als zzp’er, merk je al snel dat de administratieve verplichtingen veel tijd in beslag nemen. Een goed verzorgde administratie is niet alleen belangrijk voor de Belastingdienst, maar ook voor jezelf. Je opdrachtgevers verwachten een factuur. Bonnetjes moeten bewaard worden. Ook moet je je eigen salaris berekenen. En eens per kwartaal moet je je omzetbelasting aangeven. Tentoo begrijpt dat je daar geen zzp’er wordt, daarom nemen wij dat graag uit handen. Wij verzorgen de administratieve verplichtingen en jij hebt meer tijd om je passie uit te voeren.

4. Verzekerd ondernemen

Als zzp’er loop je dagelijks risico’s die soms niet te overzien zijn. Het vervelende is dat je er pas achter komt als het al te laat is. Je bent als zelfstandige bijvoorbeeld niet automatisch verzekerd voor inkomensverlies wegens arbeidsongeschiktheid (WIA), ziekte of een gebrek aan opdrachten. Werknemers zijn dat daarentegen wel. Natuurlijk kun je als zzp’er zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) afsluiten. Maar uit onderzoek blijkt dat veel éénpitters dit niet doen vanwege de (té) hoge premie. Bij Tentoo houden wij hier rekening mee. Met Tentoo Freelance ben je automatisch verzekerd voor inkomensverlies bij ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Net als een medewerker in loondienst bouw je rechten op. Dus als je door omstandigheden niet kunt werken, ben je tóch zeker van inkomen.

Work-3

Starten als zzp’er: wanneer?

Het moment waarop iemand begint als zzp’er is dus voor iedereen anders. De reden is vaak wel hetzelfde: veel mensen starten met zzp’en omdat ze meer vrijheid willen in hun werk. Ze willen niet meer werken voor een baas die hen vertelt wat en wanneer iets moet gebeuren. Je wil je eigen werkritme kunnen bepalen. Dit zijn twee veelvoorkomende startsituaties:

Naast een baan/studie

Het wordt steeds populairder: naast je vaste baan of studie starten als parttime zelfstandig ondernemer. Veel werknemers dromen van de vrijheid,  onafhankelijkheid én het inkomen van een succesvolle carrière als zelfstandige. Vaak durven ze het toch niet aan om de vaste baan op te zeggen vanwege het vaste inkomen. Voor hen biedt het parttime ondernemerschap een oplossing. Zo kun je de sprong naar het ondernemerschap wagen en blijf je zeker van een inkomen. Ook kun je aftasten of het ondernemerschap daadwerkelijk iets voor je is.

Whitepaper: Parttime ondernemen

Vanuit een uitkering

Ook zijn er veel mensen die hun vaste baan kwijtraken en als zzp’er aan de slag gaan. Vooral tijdens de economische crisis zijn er dan ook veel zzp’ers bijgekomen. Veel mensen van 45 jaar of ouder die in de WW zitten komen moeilijk aan een baan. De kans is groter dat ze het aanbod krijgen om op freelancebasis losse klussen te doen voor bijvoorbeeld hun ex-werkgever of iemand uit hun netwerk. Enig nadeel: wanneer je kiest voor het zelfstandig ondernemerschap, verlies je op den duur het recht op WW, ZW en de WIA.

Whitepaper: Ondernemen vanuit de WW

Aan de slag!

Tentoo laat jou ondernemen met vrijheid én zekerheid. Geen zorgen om administratie en lastige wet- en regelgeving. Wij nemen die zorgen weg, zodat jij meer ruimte hebt voor je opdrachten én voor de leuke dingen. Wil je nog veel meer weten over starten als zzp’er en de manier waarop Tentoo jou kan helpen? Via het formulier hieronder kun je persoonlijk advies of direct een persoonlijke berekening aanvragen. Liever direct contact met één van onze freelance-experts? Bel ons via 020-238 6936. Wij helpen je graag!

Hey freelancer! Meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • (bv. mijn tarief is €50,00 per uur)
  • Hidden