Beloningsbeleid - Hoe beloon je personeel? | Tentoo
Verlonen bij Tentoo is relaxed, flexibele verloning

Beloningsbeleid

Het belang van goed belonen

Een goed beloningsbeleid heeft veel voordelen. Waarschijnlijk nog meer dan je denkt. Het bepalen sterk beloningsbeleid is echter lastig. Je wilt niet te zuinig zijn; dat werkt averechts voor de motivatie en tevredenheid. Maar je wilt ook niet te gortig belonen. Dat is duur en zorgt voor scheve verhoudingen tussen de medewerkers die worden beloond en de rest. Wij helpen je op weg!

Ik wil advies

Medewerkers bedanken voor hun inzet

Goed presterende medewerkers wil je goed belonen. Je wilt ze bedanken voor hun getoonde inzet en voor hun bijdrage aan het succes van jouw bedrijf. Door je medewerkers te belonen, motiveer je ze, enthousiasmeer je ze en verhoog je de betrokkenheid op de werkvloer. Maar hoé beloon je ze? Er is veel meer mogelijk dan een bonus of loonsverhoging. Een sterk beloningssysteem – afgestemd op je bedrijf en je medewerkers – levert je veel op.

 

Smiling employee - Tentoo

Wat is het doel van een beloningsbeleid?

Belonen dient meer doelen dan je misschien denkt. Denk aan:

1. Betere prestaties, hogere productiviteit

Medewerkers motiveren om meer of betere prestaties te leveren. Als je de juiste bonus of loonsverhoging in het vooruitzicht stelt, beïnvloed je het gedrag van medewerkers in positieve zin. Het compenseren van ongemakken zoals overwerk, onregelmatige werktijden of heel vervelend of smerig werk.

2. Meer persoonlijke ontwikkeling

Personeel motiveren om te investeren in persoonlijke ontwikkeling. Je kunt een beloning in het vooruitzicht stellen bij het doorlopen van een cursus of training of het maken van promotie.

3. Medewerkers blijven langer

Door bekwame medewerkers slim te belonen, kun je ze in veel gevallen langer behouden voor je bedrijf. ‘Slim belonen’ kan bijvoorbeeld via loonsverhogingen, de mogelijkheid om een goede opleiding te volgen of via jubileumbonussen.

4. Aantrekkelijker voor nieuw talent

Het beloningsbeleid kan helpen bij het aantrekken van nieuw talent. Het aantal vacatures blijft groeien en je concurreert met andere werkgevers om de beste werknemers. Een goed beloningsbeleid draagt bij aan de aantrekkingskracht van jouw bedrijf voor sollicitanten.

Waarom een bonus lang niet altijd het gewenste effect heeft

Beloningssysteem voorbeeld

Stel je medewerkers een mooie bonus in het vooruitzicht en ze gaan gemotiveerd voor je aan de slag. Veel werkgevers baseren hun beloningsbeleid op dit mantra. Ze gaan er vanuit dat werknemers gedreven zijn door de beloning die ze krijgen. De fixatie ligt op de productie van werk, doelen behalen en de uiteindelijke beloning. Maar is de kwaliteit van hun werk en het werkplezier echt het hoogst als ze via een extra beloning personeel gemotiveerd worden? Nee!

Bonus veiligstellen

Werknemers die een bonus krijgen bij het behalen van targets, kunnen zich puur gaan focussen op het behalen van die targets. Ze willen de bonus veiligstellen en voeren vooral de werkzaamheden uit die ze aan die bonus helpen. Bonussen gebaseerd op targets zorgen daarom voor méér werk, niet tot beter werk. Het leidt tot meer van hetzelfde. Overige werkzaamheden en eigen initiatieven worden niet meer uitgevoerd. Bovendien staat het belang van de targets bij medewerkers boven het bedrijfsbelang.

De beloningsvormen: maak het leuk en uitdagend

Maar hoe kun je de medewerkers dan motiveren en belonen? Jouw medewerkers willen met plezier naar het werk en daar dingen doen waar ze gelukkig van worden. Ze worden enthousiast van werk dat uitdagend, betekenisvol, leerzaam, leuk en/of belangrijk is. Als ze de motivatie voor het werk bij jouw bedrijf alleen maar kunnen halen uit de beloning die ze krijgen, gaan ze niet gemotiveerd voor je aan de slag. Iemand die een taak verricht omdat hij het leuk, uitdagend en belangrijk vindt, werkt met meer enthousiasme en bevlogenheid dan iemand die het alleen maar doet voor het geld. Dit komt de kwaliteit van werk ten goede.

Payrollcontract

Gratis whitepaper

Wil je meer weten over goed en slim belonen of een beloningsbeleid voorbeeld? Lees dan ons gratis whitepaper! Hierin vind je:

  • Informatie over verschillende beloningssystemen.
  • Tips en valkuilen bij het inrichten van een beloningsbeleid.
  • Informatie over salarisschalen en loonsverhogingen.
  • Informatie over bonussen.

De moeilijkheid van het bepalen van loonsverhogingen

Veel ondernemers in het MKB hebben moeite om salarisverhogingen op de juiste manier toe te passen. Vaak hebben ze geen salarisbeleid opgesteld en passen ze ‘op gevoel’ loonsverhoging toe. Hoewel ze het ongetwijfeld naar eer en geweten doen, zit er geen idee of beleid achter.

Het risico van salarissen bepalen zonder beleid is dat niet elke medewerker op dezelfde manier wordt beloond. Bovendien weten de medewerkers niet waar ze aan toe zijn. Ze weten niet wanneer ze hoeveel loonsverhoging kunnen verwachten. Dit leidt tot onvrede op de werkvloer.

Voordelen

Werkgevers vinden zich al snel te klein om een salarisbeleid op te tuigen. Tocht heeft een eenduidig salarisbeleid veel voordelen:

  • De werkgever weet wat hij elk jaar kan of moet doen en hoeft dus niet elk jaar te piekeren over het te bieden verhoging;
  • Het biedt duidelijkheid aan de werknemers die weten wat ze kunnen verwachten;
  • Door een helder beleid te voeren voor alle medewerkers is de kans op frictie en een gevoel van oneerlijkheid op de werkvloer kleiner.

Contact

Heb je hulp nodig bij het maken van een beloningsbeleid of geïnteresseerd in een beloningsbeleid voorbeeld? De HR-adviseurs van Tentoo helpen jou graag! Bekijk hier meer informatie over de dienstverlening HR-advies van Tentoo of mail of bel ons via hradvies@tentoo.nl en 020 – 524 60 51. Je kunt ook je gegevens achterlaten in het formulier, dan nemen wij snel contact met jou op!

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.