Maandag 2 maart is my.tentoo vanaf 18.00 tijdelijk niet beschikbaar vanwege onderhoud. 

Kies je voor factureren of verloning via payrolling?

07 december 2018

Je wilt voor jezelf beginnen. Bezig zijn met waar je passie ligt. Je wilt je ondernemerschap dan natuurlijk wel goed geregeld hebben en geen gedoe met financiën en de administratie. Voor zelfstandigen bestaan er verschillende mogelijkheden om dit in te richten. Je kunt ervoor kiezen om zelf facturen te sturen en je als ondernemer te registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Of je kiest voor payrolling. Je bepaalt dan zelf voor wie en tegen welk tarief je werkt, terwijl je juridisch in loondienst bent bij het payrollbedrijf. 


Wanneer mag je zelf factureren?
De eerste vraag die van belang is, is of je door de Belastingdienst als ondernemer wordt aangemerkt. Op de website van de KvK vind je enkele criteria waaraan je dit kan toetsen. Naast een inschrijving bij de KvK en een BTW-nummer van de Belastingdienst, is het ook raadzaam om een VAR-verklaring Winst uit Onderneming (VAR-WUO) bij de Belastingdienst aan te vragen. In deze verklaring geeft de Belastingdienst aan dat zij je aanmerken als ondernemer. Dit is belangrijk, want hiermee voorkom je dat de Belastingdienst achteraf vindt dat er sprake is van een dienstverband tussen jou en één van je opdrachtgevers.

Administratie bijhouden
Wanneer je aan de criteria voldoet, kan je besluiten zelf facturen te sturen aan opdrachtgevers. Als je hiervoor kiest, dan moet je een duidelijke administratie bijhouden. Je riskeert namelijk een hoge boete als je bij controle van de Belastingdienst je administratie niet op orde hebt. Hou er ook rekening mee dat facturen niet altijd op tijd betaald worden.

Aftrekposten voor ondernemers
Als je besluit je te registreren als ondernemer bij de KvK én je voldoet aan de voorwaarden van de Belastingdienst, dan kan je in aanmerking komen voor verschillende aftrekposten en ondernemersregelingen. Denk bijvoorbeeld aan de startersaftrek of kleine ondernemersregeling.

Kiezen voor payrolling
Ondernemerschap betekent niét dat je altijd een eigen onderneming moet oprichten, Wel betekent het vrijheid en zelf kiezen wanneer, voor wie en tegen welk tarief je werkt. Wanneer je kiest voor payrolling kom je juridisch in dienst bij het payroll bedrijf. Aan hen geef je door voor wie en tegen welk tarief je hebt gewerkt en het payroll bedrijf betaalt een netto loon aan je uit. Hierdoor combineer je werknemerschap (je bent juridisch in loondienst) met de vrijheid en het gemak van ondernemerschap.

Verzekerd voor WW, Ziektewet en WIA
Samenwerken met een payrollbedrijf betekent dat je alle ruimte hebt om zelf te bepalen voor wie je werkt, zonder dat je als ondernemer bent geregistreerd bij de KvK. Je maakt geen gebruik van de aftrekposten en regelingen die bestaan voor ondernemers. In plaats daarvan ben je via het payroll bedrijf automatisch verzekerd voor WW, de Ziektewet en de WIA. Ook bouw je pensioen op over de uren die je werkt. Je sociale zekerheid is dus goed geregeld. Daarnaast betalen veel payroll bedrijven je al binnen enkele werkdagen uit. Je hoeft dus niet te wachten tot opdrachtgevers jouw facturen betalen.

De verschillen op een rij
De keuze om zelf facturen te sturen of gebruik te maken van de diensten van een payroll bedrijf hangt af van jouw situatie. Wat voor ondernemer ben jij? Kies je voor het ondernemerschap via de KvK? Of kies je het gemak dat payrolling je biedt? Wij hebben de voordelen van beide vormen op een rij gezet:

 

Zelf factureren

Payrolling

VAR-verklaring nodig

Vaak wel.

Idealiter een VAR-WUO

Nee

Inschrijven bij KvK

Ja

Nee

Recht op WW, ziektewet, WIA

Nee

Ja

Juridisch in loondienst

Nee

Ja

Werken vanuit een eigen rechtsvorm

Ja

Nee


Meer weten over wat Tentoo te bieden heeft? Neem contact met ons op via 020 524 60 52 of info@tentoo.nl

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »