Payroll ZZP? Payroll voor ZZP'ers - Tentoo
getty-images-HNGX_cBUlc0-unsplash

Payroll voor zzp’ers

Alle vrijheid én de voordelen van loondienst

Je bent zzp’er en dat ben je niet voor niets! Als zelfstandig ondernemer bepaal jij zelf wanneer je werkt, hoeveel uur je werkt en welk werk je doet. Heerlijk die vrijheid! Toch zijn er ook nadelen aan het runnen van een eigen onderneming. Wat doe je als je ziek bent, als je geen (nieuwe) opdrachtgevers vindt of klanten niet betalen? Wil je wél zelfstandig ondernemen maar níet onnodig veel risico lopen, dan is payroll voor zpp’ers iets voor jou.

Vraag ons vrijblijvend advies

Wat is payroll voor zzp’ers?

Je hebt vast al vaker gehoord van payrolling, maar wat is het en hoe maak je er als zzp’er gebruik van? We proberen het je zo helder mogelijk uit te leggen. Bij payrollen kies je ervoor om op de loonlijst van een payrollbedrijf te staan. Het payrollbedrijf is nu technisch gezien je werkgever, terwijl je zelf verantwoordelijk bent en blijft voor de manier waarop je invulling geeft aan je werk. Je besteedt dus alleen de administratieve taken uit.

Wat zijn de voordelen?

  • Binnen 7 dagen uitbetaald
  • Met of zonder KVK-inschrijving
  • Automatisch verzekerd voor WW, ZW en WIA
  • Volledig zelfstandig freelancen voor één opdrachtgever
  • Administratie uit handen
Geniet van de voordelen

Het zelfstandig ondernemerschap

Maar laten we bij het begin beginnen: je wordt zelfstandig ondernemer, als zzp’er of als freelancer. Je kunt nu je bedrijfsvoering op twee manieren inrichten: je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en draagt alle verantwoordelijkheden en risico’s zelf óf je kiest voor zelfstandig ondernemerschap onder de vlag van een payroller zodat je meer zekerheid hebt.

Administratieve verplichtingen
Bij de eerste optie neem je alle administratieve verplichtingen die horen bij zelfstandig ondernemen voor eigen rekening. Denk aan facturatie, debiteurenbeheer, contact met de Belastingdienst, het afsluiten van sociale verzekeringen en het organiseren van een sociaal vangnet, mocht je onverhoopt in de ziektewet komen.

Modern,Office:,Portrait,Of,Muslim,Businesswoman,Wearing,Hijab,Works,On

Payroll-zzp voor meer vrijheid en zekerheid

Wil je meer zekerheid, dan past payrollen beter bij jou. Bij een payroll-constructie op zzp-basis kom je formeel in dienst bij een payrollbedrijf. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je opdrachten, je bepaalt zelf wie je opdrachtgevers zijn en voor welk tarief je aan het werk gaat. Alleen stuur je nu niet zelf de factuur naar je opdrachtgever, maar doet de payroller dit voor jou. Jij hoeft alleen maar je tarief door te geven en hoeveel uur je gewerkt hebt. Het payrollbedrijf doet de rest en stuurt een factuur naar jouw opdrachtgever. De opdrachtgever betaalt de payroller, die vervolgens weer aan jou een netto salaris uitkeert.

Payrolling, sociale premies en recht op WW

Payrolling klinkt voor veel freelancers en zzp’ers zeer aantrekkelijk. Je profiteert namelijk van de voordelen van loondienst én blijft eigen baas. Je regelt zelf je opdrachten, maakt werkafspraken en bepaalt zelf je tarief. Maar je hebt geen gedoe met facturen, herinneringen en btw. Geen risico bij arbeidsongeschiktheid, je bent immers automatisch verzekerd als werknemer op de loonlijst van een payroll bedrijf, en geen nood als je niet direct andere opdrachten vindt en werkloosheid dreigt. Met payrolling heb je als freelancer en zzp’er ook recht op een WW-uitkering.

Ik wil zzp'en met vrijheid en zekerheid

Payroll en de Wet DBA

Waar moet je op letten?

Een ander voordeel van werken op payroll-basis is dat je geen rekening hoeft te houden met de Wet DBA. Deze Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties beoordeelt of er bij een zzp-opdracht niet toch ook sprake is van een dienstverband. De zzp’er en de opdrachtgever moeten samen voldoen aan vooraf gestelde eisen waaruit duidelijk blijkt dat zij geen arbeidsrelatie hebben. Op het moment dat er toch sprake is van een werkgever-werknemerrelatie, is de werkgever verplicht om premies af te dragen en loon door te betalen bij ziekte.

Meerdere opdrachtgevers

De Wet DBA maakt het voor zelfstandigen ook belangrijk om altijd te zorgen voor meerdere klanten. Werk je slechts voor één bedrijf, dan wek je eerder de schijn van een dienstverband. Bij twijfel kun je ook een modelovereenkomst gebruiken, dan weet je zeker of er geen sprake is van een dienstverband.

Draaideurconstructie

De wet moet ook voorkomen dat bedrijven een zogeheten draaideurconstructie toepassen. Om personeelskosten te besparen, worden werknemers eerst ontslagen om vervolgens weer te worden ingehuurd als zzp’er.

alex-shaw-mSJsiQCm6og-unsplash

Zijn er ook nadelen aan een payroll bedrijf?

Als er voordelen zijn, zijn er meestal ook nadelen. Een van de grootste nadelen van payrolling is het mislopen van fiscale voordelen. Zo kom je niet in aanmerking voor aftrekposten die de Belastingdienst beschikbaar stelt via de ondernemersaftrek (ook wel startersaftrek). Voor de ondernemersaftrek is het noodzakelijk dat je jaarlijks een urencriterium haalt van 1225 uur. Uren die je volledig zelfstandig moet maken.

Je bent zzp’er, maar ín loondienst
Freelancers en zzp’ers die payrollen zijn formeel in loondienst en de Belastingdienst ziet ze dus ook als werknemers. Als je uren maakt via een payrollbedrijf zeg je eigenlijk ‘ik besteed mijn administratie uit aan een payroller en ga akkoord dat hij daarmee formeel mijn werkgever wordt’. De uren die je dan maakt, tellen dus niet mee voor de 1225 uur.

Brutoloon vs netto-uitbetaling
Een ander nadeel van werken via een payroller is dat je relatief minder overhoudt aan je gewerkte uren. Als je geheel zelfstandig werkt ontvang je eigenlijk een bruto loon. Dit lijkt dan ook hoger dan het netto bedrag dat je krijgt via payrolling. Maar voor het netto bedrag dat je krijgt met payrollen, ben je als zzp’er wél automatisch verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, ziekte en werkloosheid, en bouw je pensioen op.

Werkt payroll voor mij?

Misschien vraag je je af of zzp-payroll voor jou werkt. Kijk dan vooral naar wat bij jou past. Ben je een kei in administratie en vind je facturatie leuk? Of is dat niet je sterkste kant en wil je ontspannen ondernemen? Dan is payroll-zzp echt iets voor jou! Hoe dan ook, bij Tentoo kan je terecht voor vrijblijvend advies. We helpen je graag verder!

Hey freelancer! Meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • (bv. mijn tarief is €50,00 per uur)
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.