Headerfoto-website-1

Relatief veel starters in bouw en horeca

KVK-trendrapportage juli 2021

Juli 2021 telde ruim 20.000 startende ondernemers. Dat zijn er iets meer dan juli vorig jaar (+1%) en juli 2019 (+10%). De bouw (+18%) en horeca (+13%) kenden de grootste startersstijging ten opzichte van vorig jaar.

Gepubliceerd door: Tentoo
Geplaatst op 5 augustus 2021
Leestijd

Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over juli 2021. Dit rapport toont de trends van de dynamiek in het bedrijfsleven over een periode van 12 maanden, waarbij wordt gekeken naar gestarte en gestopte bedrijven. De KVK-cijfers tonen al sinds maart een stijging van het aantal starters ten opzichte van 2020. Dit komt grotendeels doordat vorig jaar tijdens de coronacrisis relatief weinig mensen een onderneming opstartten.

Starterstrends

Inzoomend op de startende ondernemingen in juli 2021, telden de bouw en horeca relatief de grootste groei. Binnen de horeca kwam dat vooral door een relatief grote hoeveelheid starters binnen de branche ‘kantines en catering’.

Enkele niet-stedelijke regio’s kenden de grootste startersgroei: Noord-Drenthe, Zuidoost Friesland, de Gooi- en Vechtstreek, het zuidoosten van Zuid-Holland en de Veluwe. Ook de hoogste startersdaling vond plaats buiten de steden, namelijk langs de oostelijke landsgrens (met uitzondering van Twente) en in de regio IJmond.

Weinig faillissementen

Het aantal faillissementen was in juli laag, net als in de voorgaande maanden. In juli lag het aantal faillissementen 44% lager dan in 2020. Dit komt vermoedelijk door de coronasteunmaatregelen vanuit de overheid.

Meer dan 2 miljoen bedrijven

Na het verwerken van alle starters en stoppers steeg het aantal bedrijven in juli met 11.143. Daarmee ligt het aantal Nederlandse bedrijven per 1 augustus op 2.154.962.

Bron: KVK Trendrapport Bedrijfsleven (pdf)

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.