Uitdagingen voor flexwerk in 2025: shift naar zzp?
De veranderende wet- en regelgeving zorgt voor een shift in de flexsector naar andere vormen van flexibiliteit, zoals zzp’ers. Dit blijkt uit een onderzoek van ING Research.

Meer vraag naar zzp’ers
De vraag naar zzp’ers groeit ten opzichte van de vraag naar uitzendkrachten. Werkgevers zoeken nu naar andere flexibele arbeidsvormen, waarbij het werken met zzp’ers voor sommige bedrijven als alternatief wordt gezien. De vertraagde invoering van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers en de handhaving op schijnzelfstandigheid die op de lange baan is geschoven, maakt het zzp-schap aantrekkelijk voor zowel bedrijven als werkenden, stelt ING Research.
In sectoren zoals zorg, horeca en bouw, waar de arbeidsmarkt krap is, kiezen meer mensen voor zzp’en, vanwege betere arbeidsvoorwaarden zoals hogere vergoedingen en meer controle over werkzaamheden en werktijden. Het aandeel zzp’ers in de beroepsbevolking groeit van 11% in 2019 naar 13% in 2023. Voor werkgevers biedt het samenwerken met zelfstandigen veel voordelen. Ze hebben geen salarisadministratie, betalen alleen gewerkte uren en zelfstandigen kunnen onbeperkt flexibel ingezet worden. Het is echter niet zonder risico’s.
Uitzenden en payrolling blijven belangrijk
Toch blijft een flexibele schil in de vorm van uitzenden en payroll ook belangrijk. Het is namelijk nog maar afwachten of de verschuiving naar zzp’ers de komende tijd doorzet. Eind 2023 diende het demissionaire kabinet namelijk een wetsvoorstel (‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’) in als opvolger van de ‘Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties’ (DBA). Deze nieuwe wet moet duidelijk geven over schijnzelfstandigheid, waardoor veel werk dat momenteel door zzp’ers wordt uitgevoerd mogelijk in loondienst moet worden verricht. De definitieve goedkeuring en vorm van de wet zijn echter nog onbekend.
Onzekere toekomst vraagt om verbreding van dienstverleningen
Doordat de wet- en regelgeving in de flexsector steeds in beweging is, is het voor werkgevers en flexbedrijven belangrijk om een mix van arbeidsvormen in ogenschouw te nemen. Het onderzoek van ING Research concludeert: “Flexorganisaties kunnen met hun kennis en ervaring andere bedrijven ontzorgen en adviseren op het gebied van HR. Uiteindelijk leidt een verbreding van de dienstverlening tot een langduriger klantrelatie én een hogere toegevoegde waarde.” (Jongkind, ING Research 2024). Tentoo biedt als full-service HR-dienstverlener oplossingen voor elke vorm van flexibele arbeid. Wil je ook samenwerken met zzp’ers of doe je dit al en wil je daarin administratief ontlast worden? Bekijk hoe Tentoo ZZP je hierin kan helpen. Maar ook voor oplossingen voor het inzetten van uitzend– of payrollkrachten ben je bij Tentoo aan het juiste adres. Lees hier meer over al onze dienstverleningen.

Advies nodig?
Advies nodig?
Flexwerk blijft in beweging: steeds meer werkenden kiezen voor het zzp-schap. Wat betekent deze trend voor jou als werkgever of zelfstandige? Tentoo helpt je grip te krijgen op de veranderingen en biedt praktische oplossingen. Neem contact met ons op voor advies!