7 handige tips voor jouw start als freelancer  - Tentoo
Start als freelancer

7 handige tips voor jouw start als freelancer 

Freelancen is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen! Als zelfstandig ondernemer zwem je in een zee van vrijheid. Kies je eigen opdrachtgevers, bepaal je eigen werktijden en pik zelf de klussen die je wilt. Wie wil dat nou niet? Steeds meer Nederlanders kiezen voor deze droom. Maar hoe start je jouw freelance avontuur zonder zorgen? Geen paniek, wij staan voor je klaar! Hier zijn 7 tips die jou helpen om fluitend van start te gaan als freelancer. 

1. Spring in het diepe!

Het is niet raar om nog wat te twijfelen bij de gedachte aan freelancen. “Is dit het juiste moment? Moet ik mijn vaste baan niet houden voor de zekerheid? En wat als het misgaat?” – allemaal begrijpelijke vragen, maar ons motto is: spring in het diepe! Zoveel freelancers vinden hun vrijheid en voldoening dat ze nooit meer anders zouden willen. En weet je wat mooi is? Je kunt freelancen ook parttime naast je vaste baan proberen. Zo heb je het beste van twee werelden en kun je op jouw manier ontdekken of het freelancen iets voor jou is.

2. Zet jezelf op de digitale kaart

Je eigen website en socialmedia-accounts zijn jouw podium op het internet. Daar straal je als freelancer, toon je wat je in huis hebt en hoe mensen je kunnen bereiken. Zo’n digitale thuisbasis is goud waard. Of je nu je diensten uitlegt, je portfolio toont of gewoon je contactgegevens deelt, je website is het kloppend hart van je onderneming. En vergeet de kracht van social media niet! Dit is je kans om jezelf en je werk te laten zien en te verbinden met je doelgroep. Al deze manieren om jezelf te laten zien noemen we ‘personal branding’. Lees hier hoe je hier mee aan de slag kunt gaan.

3. Zorg voor een administratieve basis

Een goede administratie is essentieel als beginnende freelancer. Denk hierbij aan dingen als het bijhouden van je inkomsten en uitgaven, belastingaangifte doen en contracten opstellen. Overweeg eventueel een boekhouder in te schakelen of om je administratie volledig uit te besteden.

4. Ontdek hoe jij het best productief kan werken

Als freelancer heb je veel vrijheid, maar soms kan die vrijheid ook je productiviteit in de weg staan. Het kan moeilijk zijn om gefocust te blijven en je doelen te bereiken als je geen vast kantoor en leidinggevende hebt. Een georganiseerde werkplek en het stellen van duidelijke doelen zijn een goed begin voor je productiviteit. Meer tips vind je hier.

5. Bepaal je uurtarief

Voordat je begint, is het belangrijk om te begrijpen wat jouw vaardigheden en diensten waard zijn in de markt. Hoe je jouw ideale uurtarief vaststelt? Doe onderzoek naar wat andere freelancers in jouw vakgebied vragen en bepaal op basis daarvan je eigen tarieven. Wees niet bang om te vragen wat je waard bent, maar wees ook realistisch en flexibel.

6. Minimaliseer je risico’s

Als freelancer ben je kwetsbaar voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer je minder klussen hebt dan verwacht, je ziek wordt of een ongeval krijgt, kan dit flinke financiële impact hebben. Wist je dat je ook kunt freelancen mét sociale zekerheid? Zo bouw je rechten op voor de WW, de ZW en de WIA. Daarnaast is het slim te onderzoeken waar jij je als freelancer voor wil verzekeren. Via Tentoo kun je gemakkelijk een of meerdere verzekeringen bij Alicia Insurance afsluiten. Wij kunnen je adviseren over de juiste verzekering voor jouw situatie, zodat je met een gerust hart je focus kunt houden op je passie en projecten.

7. Blijf jezelf ontwikkelen als freelancer

Als freelancer is het je eigen verantwoordelijkheid om je kennis up-to-date te houden. De markt en de technologieën evolueren immers voortdurend. Lees bijvoorbeeld vaktijdschriften en boeken, volg belangrijke accounts via social media en schrijf jezelf in voor cursussen, workshops, conferenties of opleidingen. Zo heb jij je opdrachtgevers nóg meer te bieden. 

Door je deze gouden tips eigen te maken, zet je stevige stappen op het begin van je freelance avontuur. Bedenk wel dat succes zelden van de ene op de andere dag komt; het vraagt om geduld, aanpassingsvermogen en constante ontwikkeling. Wij staan klaar om je op dit avontuur te begeleiden en wensen je alle succes toe! 

freelance vrouw

Hey freelancer! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.