Tips om productief te freelancen
Happy,Young,Woman,Using,Laptop,Sitting,At,Desk,Writing,Notes

De 6 beste tips om productief te freelancen

Als freelancer geniet je van de vrijheid om je eigen pad te bewandelen, maar laten we eerlijk zijn, soms voelt die vrijheid als een doolhof zonder kaart. Het kan moeilijk zijn om gefocust te blijven en je doelen te bereiken als je geen vast kantoor en leidinggevende hebt.

Wij geven je 6 handige productiviteitstips, inclusief tools, technieken en timemanagementstrategieën. Iets met een kookwekker in de vorm van een tomaat? In ieder geval kan jij na het lezen van deze blog georganiseerd en productief te werk als freelancer.

Gepubliceerd door: Tentoo
Geplaatst op 26 september 2023
Leestijd

1. Creëer een georganiseerde werkplek

De eerste belangrijke stap om productief te kunnen werken is het hebben van een opgeruimde werkplek. Zorg voor een rustige omgeving zonder afleidingen. Investeer in een goede bureaustoel, bureau en beeldscherm en organiseer je spullen zodat je snel kunt vinden wat je nodig hebt.

2. Stel duidelijke doelen

Nu je in een rustige omgeving zit en je de benodigdheden hebt om productief te werken, is het tijd om je dag te starten. Begin met het stellen van duidelijke doelen. Hoe? Maak een to do-lijst van taken die je wilt voltooien en deel ze in op basis van prioriteit. Dit geeft je een duidelijk beeld van wat je moet bereiken en helpt je om gefocust te blijven gedurende de dag.

bench-accounting-C3V88BOoRoM-unsplash

3. Gebruik productiviteitstools

De takenlijst is gemaakt, dus nu kun je echt aan het werk. Om je werk zo makkelijk en efficiënt mogelijk in te delen zijn er tal van handige tools beschikbaar die jou als freelancer hierbij kunnen helpen.

Enkele populaire opties zijn:

Trello: Dit is een visuele projectmanagementtool waarmee je taken kunt organiseren in borden, lijsten en kaarten.

Todoist: Dit is een krachtige takenlijst-app om je taken te organiseren, plannen en prioriteren.

RescueTime: Deze laatste tool houdt je computertijd bij en geeft inzicht in hoe je je tijd besteedt, zodat je je tijd zo efficiënt mogelijk kunt inzetten.

4. Plan focusmomenten in met de pomodoro-techniek

De pomodoro-techniek helpt je om minder afgeleid te raken en zo betere focus te krijgen op je taken. De techniek is bedacht door de Italiaan Francesco Cirillo, die een oplossing zocht toen hij steeds afgeleid werd tijdens zijn werk. Hij pakte een kookwekker – toevallig in de vorm van een pomodoro (tomaat) – en zette hem op 25 minuten. De perfecte tijd om intensief aan een taak te werken. Daarna is het tijd voor een korte pauze van 5 minuten. Herhaal dit proces en neem na vier sessies een langere pauze van 15-30 minuten. Dit kan je concentratie en productiviteit aanzienlijk verbeteren.

5. Beperk je meldingen en online communicatie

Als freelancer kun je te maken krijgen met constante communicatie via e-mails, telefoontjes en berichten. Het is dan belangrijk om grenzen te stellen om niet de hele tijd gestoord te worden in je concentratie. Reserveer specifieke tijden op de dag om je berichten te beantwoorden en informeer je klanten en contacten over je beschikbaarheid. Zo houd je de communicatie overzichtelijk en geordend.

6. Leer nee te zeggen

Hoewel het verleidelijk kan zijn om elk project aan te nemen, is het belangrijk om je mogelijkheden en beschikbare tijd in de gaten te houden. Hierom is de laatste cruciale tip om nee te leren zeggen tegen projecten die niet bij je passen of je overbelasten.

Freelancer productief werken met Pomodoro time management

Tentoo beweegt met je mee

Door deze productiviteitstips in je werkdagen te integreren, zal je georganiseerd en effectief werken als nooit tevoren. Onthoud dat productiviteit een voortdurend proces is, dus blijf experimenteren met verschillende technieken en tools om te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Met de juiste aanpak kun je als freelancer zowel succesvol als productief zijn in jouw avontuur als zelfstandige.

Wil je als freelancer nog slimmer werken én tijd overhouden? Kies voor het gemak van Tentoo Freelance. Zo heb je geen omkijken meer naar je administratie, belastingen, freelance debiteuren en wanbetalers. Neem contact op met onze freelance experts voor een advies dat bij jou past. Bel ons via 020-238 6936. We helpen je graag!