EU-richtlijn: twee maanden betaald ouderschapsverlof

25 april 2019

EU-richtlijn: twee maanden betaald ouderschapsverlof

Eerder dit jaar zijn in de EU-richtlijn minimumeisen voor verlofregels vastgelegd. Deze verlofregels moeten gelden voor alle werknemers binnen de Europese Unie. Door de invoering van de richtlijn veranderen de rechten rondom ouderschapsverlof, geboorteverlof en zorgverlof.

Langer (betaald) ouderschapsverlof

Iedere werknemer heeft het recht om ouderschapsverlof op te nemen voor het eigen kind, of ieder adoptie-, stief- of pleegkind dat bij de werknemer woont en nog geen acht jaar oud is. Het recht op ouderschapsverlof van de werknemer bedraagt 26 maal de arbeidsduur per week. Na invoering van de EU-richtlijn heeft de werknemer recht op minimaal vier maanden ouderschapsverlof, waarvan in ieder geval twee maanden betaald moeten zijn.

Op dit moment is ouderschapsverlof in Nederland onbetaald, tenzij in de cao of arbeidsvoorwaarden afwijkende afspraken staan voor loondoorbetaling tijdens het ouderschapsverlof. De overgang naar minimaal twee maanden verplicht betaald ouderschapsverlof is dan ook een belangrijke wijziging.

Aanvullend geboorteverlof

Per 2019 heeft de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) het kraamverlof vervangen. Het verlof dat een werknemer na de bevalling van de partner mag opnemen heet nu geboorteverlof en mag de werknemer binnen vier weken na de bevalling van zijn partner opnemen. Het maximale verlof bedraagt eenmaal de arbeidsduur per week en wordt volledig doorbetaald door de werkgever.

Vanaf 1 juli 2020 kan de werknemer ook aanvullend geboorteverlof opnemen. Het aanvullende geboorteverlof is maximaal vijfmaal de arbeidsduur per week en moet binnen een half jaar na de bevalling zijn opgenomen. Tijdens het aanvullend geboorteverlof ontvangt de werknemer een uitkering van het UWV ter hoogte van 70% van zijn dagloon.

In de EU-richtlijn is nu vastgelegd dat de werknemer minimaal tien dagen betaald kraamverlof mag opnemen na de bevalling van de partner. Door de invoering van het aanvullend geboorteverlof in 2020 voldoet Nederland tijdig aan de EU-richtlijnen omtrent geboorteverlof.

Opnemen mantelzorgverlof

Verder krijgen alle werknemers binnen de EU recht op vijf dagen mantelzorgverlof per jaar. Op dit moment is voor Nederlandse werknemers in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) vastgelegd dat een werknemer voor mantelzorg zorgverlof kan opnemen. Binnen één jaar heeft een werknemer recht op twee keer zijn wekelijkse arbeidsduur aan kortdurend zorgverlof, waarbij de werkgever minimaal 70% van het salaris moet doorbetalen. Langdurend zorgverlof is onbetaald, tenzij anders overeengekomen in een cao of de arbeidsvoorwaarden.

EU-richtlijn naar Nederlandse wetgeving

De Europese richtlijn moet door het kabinet binnen drie jaar omgezet worden naar Nederlandse wetgeving. Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft aangegeven dat hij eind 2019 de eerste invulling van de richtlijn bekendmaakt.

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »