Ouders-2

Uitbreiding ouderschapsverlof

Het ouderschapsverlof is per 2 augustus 2022 uitgebreid. Beide ouders hebben vanaf nu recht op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. 

Gepubliceerd door: Tentoo
Geplaatst op 15 oktober 2021
Leestijd

Tot 2019 hadden partners bij de geboorte van een kind recht op ‘slechts’ 2 dagen verlof; de moeders een zwangerschaps- en bevallingsverlof van 16 weken. Om meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen te creëren, werd de verlofregeling in 2019 al verruimd. Sinds 2 augustus 2022 is bovenop het geboorteverlof het ouderschapsverlof gekomen. Hierdoor hebben ouders nu meer tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie.

9 weken deels doorbetaald

Volgens Rijksoverheid.nl, krijgen ouders 9 weken ouderschapsverlof vanaf 2 augustus 2022. Zij krijgen gedurende deze weken een uitkering van het UWV. De uitkering is tot 70% van het maximum dagloon. Een voorwaarde van deze uitkering is dat zij deze 9 weken opnemen in het eerste levensjaar van het kind.

Hiernaast hebben alleen ouders die in loondienst werken recht op gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Dit betekend dat als twee ouders in loondienst werken, zij beiden recht hebben op gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Ook kunnen werknemers met hun werkgever in gesprek gaan over de invulling van het verlof.

Regeling voor kinderen die geboren zijn vóór 2 augustus 2022

Ouders die vóór de invoering van de wet een kind hebben gekregen komen in sommige gevallen ook in aanmerking voor het ouderschapsverlof. Eisen hiervoor zijn dat het kind op 2 augustus 2022 jonger moet zijn dan 1 jaar. Hiernaast moeten de ouders op dat moment werknemers zijn. Ook moeten zij nog niet het volledige recht (26 maal de arbeidsduur per week) op ouderschapsverlof hebben opgenomen. Hierbij geldt wederom dat er alleen betaald ouderschapsverlof opgenomen kan worden in het eerste levensjaar van het kind.

Ouderschapsverlof bij adoptie- of pleegouderschap

Het is ook mogelijk om voor adoptie- of erkende kinderen betaald ouderschapsverlof te krijgen. Dit kan tot het achtste levensjaar van het kind. Het verlof kan alleen worden opgenomen voor het eerste jaar na de dag van de daadwerkelijke adoptie of plaatsing. Per kind kunnen de ouders 9 weken betaald ouderschapsverlof krijgen.

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.