Ouders-2

Ouderschapsverlof breidt uit in 2022

Het ouderschapsverlof breidt per 2 augustus 2022 uit. Beide ouders hebben vanaf dan recht op 9 weken extra gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Hier stemde de Eerste Kamer deze week mee in.

Gepubliceerd door: Tentoo
Geplaatst op 15 oktober 2021
Leestijd

Tot 2019 hadden partners bij de geboorte van een kind recht op ‘slechts’ 2 dagen verlof; de moeders een zwangerschaps- en bevallingsverlof van 16 weken. Om meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen te creëren, werd de verlofregeling in 2019 al verruimd. De partners hebben inmiddels recht op 6 weken geboorteverlof, waarvan 1 week volledig wordt doorbetaald en 5 weken op 70 procent van het loon.

9 weken deels doorbetaald

Bovenop deze geboorteverlofweken komt het ouderschapsverlof. Beide ouders hebben recht op 26 weken ouderschapsverlof, die ze verspreid over de eerste 8 levensjaren van het kind kunnen opnemen. Dit is in principe onbetaald. En daar komt straks verandering in. De wet betaald ouderschapsverlof – die in augustus 2022 in werking treedt – zorgt dat beide ouders voor 9 van deze weken gedeeltelijk worden doorbetaald.

Minimaal 50 procent doorbetaald

Het loon wordt tijdens die 9 weken voor 50 procent doorbetaald, maar dat percentage is nog niet 100% definitief. De Eerste Kamer keurde bij het aannemen van het wetsvoorstel ook een motie goed die het kabinet oproept om 70 procent van het loon te laten uitbetalen. Demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) schoof deze beslissing door naar het volgende kabinet.

Geef me nog meer informatie!

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden