Ondernemers optimistischer dan ooit - Tentoo
Optimistisch-header

Ondernemers optimistischer dan ooit

Ondernemers kijken boordevol vertrouwen naar de economie. Het ondernemersvertrouwen bereikte begin kwartaal 3 het hoogste niveau sinds de start van de metingen in 2008. Velen ervaren echter ook een succesbelemmering: de nijpende personeelstekorten.

Gepubliceerd door: Tentoo
Geplaatst op 13 augustus 2021
Leestijd

Het ondernemersvertrouwen wordt sinds 2008 elk kwartaal gemeten. In april 2021 stond de zogeheten ‘stemmingsindicator’ voor het eerst sinds de start van de coronacrisis weer in de plus (2,4). Deze teller steeg in kwartaal 3 met stip naar maar liefst 18,4; de hoogste stand sinds 2008, aldus het CBS.

Omslag in de horeca

Binnen vrijwel alle bedrijfstakken groeide het ondernemersvertrouwen. De horeca was aan het begin van het derde kwartaal van 2021 de meest optimistische bedrijfstak, terwijl horecaondernemers de vijf kwartalen daarvoor juist de het somberst gestemd waren. Alleen bij ondernemers in de bouwnijverheid daalde het optimisme, al zijn de bouwondernemers overall nog wel positief gestemd.

Kopzorgen door personeelstekorten

Het optimisme betekent niet dat ondernemers volledig vrij zijn van kopzorgen. Bijna een kwart van de ondernemers geeft aan dat personeelstekorten de zakelijke activiteiten belemmeren. Dat percentage ligt ruim tweemaal zo hoog als het gemiddelde van de periode tussen 2012 en 2020. De zakelijke dienstverlening en horeca hebben het meeste last van dit probleem.

Horecamedewerkers onboarden

Vakmensen in de horeca zijn schaars. Zodra je ze vindt, wil je ze zo lang mogelijk behouden. Een goede ‘onboarding’ is hierbij essentieel. Maar hoe verzorg je als horecaondernemer  zo’n kickstart voor je nieuwe medewerkers?

Samen met Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) maakten wij een whitepaper vol concrete tips en praktijkvoorbeelden voor jouw horecazaak. Of je nu een grote hotelketen, klein café of restaurant runt; dit whitepaper helpt je verder.

Hey werkgever! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.