ICT'ers binden

Wat is payroll?

Bij payrolling is sprake van een arbeidsovereenkomst tussen drie partijen: de medewerker, opdrachtgever en juridisch werkgever (Tentoo). De opdrachtgever werft de medewerker en laat hem exclusief voor zijn bedrijf werken via Tentoo. Tentoo neemt het juridisch werkgeverschap over, inclusief werkgeversrechten en -plichten. Zo kan hij zich beter richten op het ondernemen.

Payrollen?

 • Werkgeverschap uitbesteden
 • Zelf medewerkers werven en selecteren
 • Payrollkracht mag exclusief voor jou werken
 • Nieuwe regels sinds 1 januari 2020
fernando-brasil-XM_2oqcbpIQ-unsplash

Hoe werkt payrolling?

 • De opdrachtgever werft en selecteert een medewerker
 • De opdrachtgever maakt werkafspraken met de medewerker (salaris, arbeidsomvang, etcetera)
 • Tentoo wordt juridisch werkgever van de medewerker
 • De opdrachtgever stuurt payrollkracht aan op de werkvloer
 • De opdrachtgever (of de payrollmedewerker) geeft de gewerkte uren door aan Tentoo
 • Tentoo betaalt het loon uit en draagt de werkgeverslasten af
 • Tentoo draagt de arbeidsrechtelijke risico’s (doorbetaling bij ziekte, naheffingen, ketenaansprakelijkheid)

Voordelen voor de opdrachtgever

 • Opdrachtgever mag eigen personeel werven en selecteren
 • Payrollmedewerkers mogen exclusief voor opdrachtgever werken
 • Opdrachtgever heeft geen arbeidsrechtelijke risico’s
 • Opdrachtgever betaalt niet door bij ziekte
 • Opdrachtgever betaalt alleen voor de gewerkte uren
 • Tentoo verzorgt de loonuitbetaling
 • Tentoo financiert de loonkosten voor

Populariteit van payrolling

Payroll groeide de afgelopen decennia enorm in populariteit. Met name na de laatste 10 jaar kreeg het een enorme boost. Waarom? Werkgevers wilden meer gemak en flexibiliteit; payrollcontracten maakten dit mogelijk. Hoe zo’n payrollconstructie werkt? Een payrollovereenkomst is een arbeidsovereenkomst tussen drie partijen: de medewerker, de opdrachtgever en de juridisch werkgever (Tentoo). De opdrachtgever werft een medewerker en laat hem voor zijn bedrijf werken via Tentoo. De medewerker werkt voor de opdrachtgever, maar staat bij Tentoo op de loonlijst. Wij nemen het juridisch werkgeverschap over en zijn verantwoordelijk voor onder meer loonuitbetaling, premieafdrachten en doorbetaling bij ziekte. In 2020 is payrolling echter op een paar punten veranderd.

Hoe is payrolling veranderd?

Payroll tot en met 2019

Een bedrijf werft en selecteert zelf een medewerker, stelt hem aan via payrolling en blijft zelf verantwoordelijk voor de aansturing op de werkvloer. Tentoo betaalt het salaris uit, draagt de premies en loonbelastingen af, verstrekt de loonstroken en verwerkt de ziek- en betermeldingen. De ondernemer is hiermee vrij van arbeidsrechtelijke risico’s zoals doorbetalingsplicht bij ziekte, ketenaansprakelijkheid en naheffingsaanslagen. De opdrachtgever kan de medewerker 5,5 jaar inzetten zonder dat hij een vast contract hoeft te geven. Met name voor deze flexibiliteit en ontzorging kiezen werkgevers voor verloning via payroll.

2020: payroll krijgt eigen rechtsvorm

De Eerste Kamer nam in mei 2019 de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) aan. De WAB trad op 1 januari 2020 in werking. Onderdeel van deze wet is dat er een wettelijk onderscheid is gekomen tussen uitzenden en payrollen. Beide vormen van dienstverlening vielen tot eind 2019 onder de ‘uitzendovereenkomst’. De WAB geeft de dienstverlening payrolling een eigen rechtsvorm en heeft naast de ‘uitzendovereenkomst’ de ‘payrollovereenkomst’ gecreëerd. Deze nieuwe rechtsvorm zorgt voor een andere wis de invulling van payrolling in 2020 veranderd.

Payrolling vanaf 2020

Opdrachtgevers die medewerkers inzetten op payrollbasis moeten rekening houden met nieuwe voorwaarden. Vanaf 2020 is sprake van payrolling wanneer je als ondernemer zelf een medewerker werft en die medewerker vervolgens exclusief voor jouw bedrijf laat werken via een derde partij (Tentoo). De payrollkracht heeft exact dezelfde rechtspositie als medewerkers die bij de opdrachtgever op de loonlijst staan, waarmee hij ook recht heeft op exact dezelfde arbeidsvoorwaarden. Dit betekent onder meer dat je als opdrachtgever een payrollkracht maximaal 3 jaar mag inzetten zonder dat je hem vast in dienst hoeft te nemen. En wanneer de werknemers in eigen dienst bonussen of extra vakantiedagen krijgen, moet de payrollkracht dat ook krijgen.

Payrolling biedt hierdoor sinds 1 januari 2020 een kortere periode waarin medewerkers flexibel inzetbaar zijn (maximaal 3 jaar). Daarbij zijn de werkgeverslasten voor payrollkrachten (en ook voor uitzendkrachten) hoger dan die voor medewerkers die de opdrachtgever op de eigen loonlijst heeft.

Inschrijven

Tentoo, bedenker van payrolling

Tentoo introduceerde de dienst payrolling in 1992. Twee bandleden zetten Tentoo op om de administratieve en financiële verplichtingen over te nemen en te zorgen voor een snelle en eerlijke uitbetaling voor alle bandleden. Tentoo werd hun juridisch werkgever en ‘payrolling’ was geboren in Nederland. Duizenden werkgevers ontdekten daarna de voordelen van personeel inzetten met payrollcontract. Payrolling groeide de afgelopen 28 jaar steeds verder door en inmiddels helpt Tentoo tienduizenden ondernemers – bedrijven en zelfstandigen – met uitbetalingen en administratieve verplichtingen. We nemen risico’s weg en zorgen dat ondernemers zich volledig op het ondernemen kunnen richten. Dit doen we nog altijd met de payrollovereenkomst, maar sinds 1 januari 2020 ook met de uitzendovereenkomst.

ict payroll
Zelf werven

Verlonen op payrollbasis

 • Werving en selectie in eigen hand
 • Medewerkers mogen exclusief voor jou werken
 • Ook voor bestaande medewerkers
Naar payrollovereenkomst
Lang flexibel inzetten

Verlonen op uitzendbasis

 • Medewerkers tot 5,5 jaar flexibel inzetten
 • Hulp bij werving en selectie
 • Vooral voor nieuw personeel
Naar uitzendovereenkomst

Meer informatie?

Benieuwd of payrolling bij jouw situatie past? Of wil je weten of je de payroll- en uitzendovereenkomst kunt combineren en wat het kost? Onze adviseurs leggen het graag aan je uit. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan via onderstaand formulier. Direct bellen mag natuurlijk ook: 020 – 723 09 53. Wij helpen je graag!

Hey werkgever! Meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.