Wijzigingen zzpers 2024 - Tentoo
zzp wijzigingen 2024 tentoo

Wat wijzigt er in 2024 voor zzp’ers?

In 2024 staan er enkele belangrijke wijzigingen op de agenda voor zzp’ers. Deze veranderingen hebben betrekking op belastingvoordelen, vergoedingen en subsidies die van invloed zijn op jou als zelfstandige ondernemer. Wij zetten de wijzigingen voor jou op een rijtje zodat jij goed van start kan in het nieuwe jaar.

Lees verder

Verlaging van de zelfstandigenaftrek

Als je voldoet aan het urencriterium dan heb je mogelijk recht op de zelfstandigenaftrek. Een fijne aftrekpost die je een flink belastingvoordeel kan opleveren als zzp’er. Deze aftrek wordt afgebouwd om werken in loondienst en als ondernemer gelijker te trekken. De zelfstandigenaftrek zal namelijk verder worden verlaagd naar €3.750 in 2024 (voorheen €5.030).

 

Verlaging MKB-winstvrijstelling

Als ondernemer heb je in de inkomstenbelasting recht op de MKB-winstvrijstelling. Daarmee is, zoals de naam al zegt, een deel van je winst vrijgesteld van inkomstenbelasting. Je hoeft daarvoor niets speciaals te doen. Vanaf 2024 wordt de MKB-winstvrijstelling verlaagd naar 12,7% (voorheen 14%).

 

Verhoging van de kilometervergoeding

Vanwege de gestegen brandstofprijzen wordt ook in 2024 de kilometervergoeding weer verder verhoogd. Vanaf 1 januari 2024 wordt de kilometervergoeding verhoogd naar €0,23 per kilometer. Zorg er dus voor dat je dit vanaf volgend jaar goed verwerkt in je administratie en ook jouw opdrachtgever hier over informeert. Let wel op: je mag dit alleen doen als je een auto of fiets gebruikt die niet op de zaak staat.

zzpers Tentoo flexibel administratie 2024 wijzigingen

Het STAP-budget stopt

Veel zzp’ers gebruikten het STAP-budget voor het volgen van opleidingen of (online) cursussen. Er is het afgelopen jaar veel te doen geweest om deze subsidie omdat er misbruik van werd gemaakt. Vanwege bezuinigingen wordt vanaf 2024 het STAP-budget helemaal geschrapt. Indien je het volgen van een opleiding of cursus zakelijk kunt verantwoorden, dan zijn de kosten mogelijk nog wel zakelijk aftrekbaar. Maar let op: de regels zijn streng! Scholingskosten zijn alleen zakelijk voor het op peil houden van huidige vakkennis. Het verwerven van algemene kennis of (voor jou) nieuwe kennis is niet aftrekbaar.

 

Verlaging van de energieinvesteringsaftrek (EIA)

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van Energie-Investeringsaftrek (EIA). Deze regeling is ook voor zzp’ers van toepassing en maakt het aantrekkelijker om te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie. Het bedrijfsmiddel moet dan op de energielijst van het RVO staan. Omdat de investeringsbedragen steeds verder stijgen, wordt het EIA-percentage verlaagd naar 40% (voorheen 45,5%).

 

Bpm-vrijstelling bestelauto’s wordt afgeschaft

Gebruik je voor je onderneming een bestelauto? Dan kon je een dergelijke auto voorheen zonder bpm aanschaffen onder bepaalde voorwaarden. Gedurende 2025 wordt de bpm-vrijstelling voor bestelauto’s waarschijnlijk afgeschaft. Deze maatregel heeft voor volgend jaar dus nog niet meteen effect, maar we willen je er wel vast op wijzen zodat je eventueel voor die tijd nog een nieuwe bestelauto kunt aanschaffen.

zzpers Tentoo 2024 wijzigingen

Hey freelancer! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.