Hoge inflatie? Verhoog je tarief! - Tentoo
Loonkloof-header

Hoge inflatie? Verhoog je tarief!

Zzp’ers beweeg mee met de inflatie

Het CBS maakte vandaag bekend dat de inflatie afgelopen september gestegen is tot maar liefst 14,5%. Hoge inflatie hoeft geen probleem te zijn, als je loon meestijgt. Werk je in loondienst, dan wordt je loon volgens de cao gecompenseerd voor de hoge inflatie. Als zzp’er moet je zelf zorgen dat je inkomsten op peil blijven. Zeker als je zelf ook veel producten en diensten inkoopt, is het slim je tarief te verhogen.

Gepubliceerd door: Tentoo
Geplaatst op 12 januari 2022
Leestijd

Zo bepaal je een nieuw tarief

Nu denk je misschien ‘ik moet ook mijn tarief verhogen!’ Maar, hoe doe je dat? Hier zijn meerdere manieren voor. Je kunt je ondernemingsplan als uitgangspunt nemen en je doelstellingen naast je actuele tarief leggen. Als blijkt dat omstandigheden waarin je werkt veranderd zijn, door wetgeving, stijgende kosten óf inflatie, is het tijd om je tarief aan te passen. Wil je je tarief alleen aanpassen in reactie op de inflatie, gebruik dan de prijsindex van het CBS. Je kunt kiezen uit de consumentenprijsindex, dienstenprijsindex, indexcijfers cao-lonen en productenprijsindex. Per index heeft het CBS al het prijsverloop in kaart gebracht en kun je de percentages toepassen op jouw tarief. Het CBS legt ook uit welke rekenmethode je hiervoor gebruikt.

Tariefsverhoging vastleggen

Als je eenmaal je nieuwe tarief hebt berekend, is het belangrijk dat je dit ook vastlegt én communiceert naar klanten. Vertel ze waarom en hoe je je prijzen hebt aangepast. Belangrijk is dat je de tariefsverhoging tijdig en persoonlijk aankondigt. Je hoeft je niet te verdedigen voor je tariefsverhoging. Je hebt deze beslissing weloverwogen genomen en er is dan ook geen ruimte voor onderhandeling. Natuurlijk kun je wel variëren in je tarief op basis van het soort opdracht of vaste klanten voordeel geven, maar je nieuwe tarief staat. Eventueel kun je de tariefsverhoging in stapjes doorvoeren. Verwacht je dat klanten negatief zullen reageren op een prijsverhoging, voer deze dan in één keer door.

Wil je meer weten over werken als zzp’er of freelancer, maar met de zekerheden van loondienst?
Lees dan ook hoe wij payrollen voor zzp’ers.

 

 

 

Hey freelancer! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.