Vergunningen, belastingen en eisen
In het verlengde van je markt- en locatieonderzoek is het ook slim om te checken welke vergunningen je nodig hebt voor jouw winkel, aan welke wetten je je moet houden en aan welke milieueisen je zaak moet voldoen.
Voor veel bouw- en verbouwactiviteiten heb je bijvoorbeeld een omgevingsvergunning nodig. Wanneer je bijvoorbeeld reclame in de gevel van je winkelpand wilt plaatsen, kan dat vaak niet zonder vergunning. Doe online een vergunningcheck via het Omgevingsloket en vraag direct de vergunning aan. Voor het checken van de verplichte milieuregels gebruik je de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM).
Lokale lasten?
Als eigenaar van een winkelpand moet je hoogstwaarschijnlijk onroerendezaakbelasting (ozb) betalen aan de gemeente. Maar de kans is ook groot dat je moet betalen voor reinigingsrecht (voor het verwerken van je bedrijfsafval) of dat je reclamebelasting, parkeerbelasting, waterschapsbelasting of precariobelasting moet afdragen. Handig om vooraf allemaal in kaart te brengen!
Wettelijke eisen?
De gemeente waar je je bedrijf vestigt kan je verder helpen met het in kaart brengen van de wetten en regels die voor jouw winkelpand gelden. Voldoet het pand bijvoorbeeld wel aan de brandveiligheidseisen? Gelden er specifieke milieueisen? Welk afval moet je scheiden? Ook in het bestemmingsplan kun je vaak al veel vinden over wat je van de gemeente wel en niet mag op jouw beoogde locatie.
Check in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) ook welke gemeentelijke regelgeving voor openbare orde en veiligheid voor jou geldt. Voor jou als toekomstig winkelier zijn vooral de winkeltijden en winkeluitstallingen belangrijk.
Naam en rechtsvorm
Je winkel heeft een rechtsvorm nodig (de meeste startende winkeliers kiezen voor eenmanszaak) en een naam. Bepaal welke rechtsvorm voor jou het meest geschikt is en denk ondertussen ook na over een goede naam voor je winkel. Die naam moet je aangeven bij je KVK-inschrijving (stap 8). Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, blijft hangen en maakt direct duidelijk wat je verkoopt. Niet onbelangrijk: check eerst of de bedrijfsnaam nog niet in gebruik is.