De detailhandel als geheel moest in 2020 een harde klap verwerken van 2% omzetdaling. Daarbij waren de verschillen per subbranche; onder meer webwinkels en supermarkten beleefden wél een goed jaar. In 2021 is het herstel ingezet en 2022 staat volledig in het teken van groei. Dat betekent volop kansen voor vrijwel alle ondernemers in de detailhandel. Payrolling zorgt ervoor dat je optimaal van deze groei kunt profiteren, zonder het risico op doorlopende personeelskosten wanneer je je zaak opnieuw tijdelijk moet sluiten. Is het ook iets voor jou?

Payroll detailhandel
Besteed je werkgeverschap uit
De detailhandel is een van de branches met de meeste payrollmedewerkers. Zo zorgen ondernemers in deze branche dat ze vrij zijn van werkgeversrisico’s en plichten, zodat ze zich optimaal op het ondernemen kunnen richten. Goed om te weten: Tentoo is een van de weinige payrollbedrijven die personeel conform alle cao’s binnen de detailhandel kan verlonen.
Jij de baas, wij de rest
Waarschijnlijk ben je ondernemer geworden omdat je wilt ondernemen. Niet omdat je graag bezig bent met contractbeheer, ziek- en betermeldingen, de salarisadministratie en het verstrekken van loonstroken. Daarom zijn dat precies de dingen die je met payroll aan ons uitbesteedt.
Sterker nog: je besteedt óók de arbeidsrechtelijke risico’s uit. Voor kleine en middelgrote zaken is het doorbetalen van personeel bij ziekte bijvoorbeeld een van de grootste kostenrisico’s. Niet voor kleine en middelgrote zaken die payrollen. Dan dragen wij dat risico.
De medewerkers die je op payrollbasis verloont via Tentoo, hoef je alleen maar aan te sturen op de werkvloer. Alle administratieve werkgeversrompslomp ligt bij ons. Zo kun jij je volledig richten op de groei en omzet van jouw zaak. Kortom: jij de baas, wij de rest.

Detailhandel kiest vaker voor payrolling
Steeds meer winkeliers in de detailhandel kiezen weer voor payrolling. Op 1 januari 2020 werd de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) van kracht. Deze wet maakte een groot onderscheid tussen het uitzenden en payrollen van medewerkers. Veel bedrijven in de detailhandel kozen de eerste maanden van 2020 voor verlonen op uitzendbasis, maar gaven in de rest van 2020 en 2021 vaker de voorkeur aan payrolling. En in 2022 wordt payrolling alleen maar populairder.
Touwtjes in handen
Het wordt in deze concurrerende markt steeds belangrijker om het juiste personeel in je zaak te hebben. Dan wil je zelf bepalen wie je aanneemt. Bij payrolling heb je de werving en selectie volledig in eigen hand. De medewerkers die jij werft mogen bovendien exclusief voor jouw bedrijf werken. Bij uitzenden kan dit niet. Je mag dan niet zelf het personeel werven en uitzendkrachten moeten altijd de optie hebben om ook aan een andere bedrijf ter beschikking te worden gesteld.
Hoe werkt payrolling?
Bij payrolling is sprake van een arbeidsovereenkomst tussen drie partijen: de medewerker, de opdrachtgever (jij) en juridisch werkgever (Tentoo). Jij werft de medewerker en laat hem exclusief voor jouw werken via Tentoo.
Juridisch werkgever
De payrollkracht werkt dus exclusief voor jou, maar staat bij Tentoo op de loonlijst. Wij nemen het juridisch werkgeverschap over, inclusief werkgeversrechten en plichten. De inhurende ondernemer houdt de touwtjes in handen en kan zich volledig richten op het ondernemen.
Wat besteed je uit als werkgever?
- Salarisadministratie
- Loonuitbetaling
- Premies en loonbelastingen afdragen
- Loonstroken verstrekken
- Ziek- en betermeldingen verwerken
- Doorbetaling bij ziekte
Wat krijg je nog meer?
- Zelf medewerkers werven en aansturen
- Je loonkosten worden voorgefinancierd