Tip 5: Online vacaturesites
Je hebt veel vacaturesites waar je jouw vacature gratis kunt plaatsen. Doe dat ook vooral, maar kijk daarnaast naar specialistische vacaturesites voor jouw vakgebied. Voor de detailhandel gaat dit bijvoorbeeld om Winkelvacature Online. Maar wie weet is er ook een lokale website met vacatures? Mensen kijken vaak eerst in hun eigen regio naar het aanbod, dus een vacature op werkeninwoonplaats.nl is soms nog effectiever.
Tip 6: Maak een opvallende vacature
Om op te vallen met je vacature, kan het slim zijn om opvallende functietitels te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan ‘Schap-specialist’ in plaats van vakkenvuller of ‘Afreken-expert’ voor kassamedewerker. Dergelijke vacatures vallen vooral op bij jongeren en worden sneller gedeeld op social media.
Er zijn wel twee zaken om rekening mee te houden. Allereerst moeten gekke functietitels passen bij je bedrijfscultuur. Je kunt met lollige functietitels ook de plank misslaan. Ten tweede is het belangrijk om in de vacaturetekst ook de ‘echte’ functietitel te vermelden, zodat de vacature goed vindbaar is in zoekmachines of op vacaturesites.
Bijzondere voorwaarden
In de vacature kun je ook de secundaire arbeidsvoorwaarden inzetten als middel om op te vallen bij de doelgroep. Denk niet: dit is veel te duur voor het type medewerker wat ik zoek, want het hoeft niet duur te zijn. Roep bijvoorbeeld een eigen feestdag in het leven, waarop iedereen bij jou vrij is. Of beloon medewerkers maandelijks met een kleine sportschoenensubsidie; wedden dat je daarmee punten scoort?
Mooi meegenomen: het zorgt er ook dat de naam van je bedrijf als goede en leuke werkgever gevestigd wordt. Je medewerkers hebben het erover op verjaardagen, feestjes en (nog belangrijker) social media. De berichten worden gretig gedeeld, met nog meer naamsbekendheid tot gevolg.