Payroll in 2021 - Tentoo
Payroll 2021

Payroll in 2021

Nóg meer voordelen

De dienst payrolling is veranderd in 2020. In 2021 kun je als ondernemer weer volop profiteren van de vele payrollvoordelen. De samenwerking met de payrollkracht moet alleen aan andere voorwaarden voldoen dan enkele jaren geleden.

Offerte aanvragen

Payrollen?

 • WAB heeft flexmarkt veranderd
 • Payroll heeft een eigen rechtsvorm
 • Payrolling heeft unieke voordelen
 • Meer gemak en minder risico’s
Payrolling voordelen

Populariteit van payrolling

Payroll groeide de afgelopen decennia enorm in populariteit. Met name tussen 2010 en 2020 kreeg het een enorme boost. Waarom? Werkgevers wilden meer gemak én flexibiliteit en payrollcontracten maakten dit mogelijk. Hoe zo’n payrollconstructie werkt? Een payrollovereenkomst is een arbeidsovereenkomst tussen drie partijen: de medewerker, de opdrachtgever en de juridisch werkgever (Tentoo). De opdrachtgever werft een medewerker en laat hem voor zijn bedrijf werken via Tentoo. De medewerker werkt voor de opdrachtgever, maar staat bij Tentoo op de loonlijst. Wij nemen het juridisch werkgeverschap over en zijn verantwoordelijk voor onder meer loonuitbetaling, premieafdrachten en doorbetaling bij ziekte. Sinds 2020 is payrolling echter op een paar punten veranderd.

Hoe is payrolling veranderd?

Payroll tot en met 2019

Een bedrijf werft en selecteert zelf een medewerker, stelt hem aan via payrolling en blijft zelf verantwoordelijk voor de aansturing op de werkvloer. Tentoo betaalt het salaris uit, draagt de premies en loonbelastingen af, verstrekt de loonstroken en verwerkt de ziek- en betermeldingen. De ondernemer is hiermee vrij van arbeidsrechtelijke risico’s zoals doorbetalingsplicht bij ziekte, ketenaansprakelijkheid en naheffingsaanslagen. De opdrachtgever kan de medewerker 5,5 jaar inzetten zonder dat hij een vast contract hoeft te geven. Met name voor deze flexibiliteit en ontzorging kiezen werkgevers voor verloning via payroll.

2020: payroll krijgt eigen rechtsvorm

De Eerste Kamer nam in mei 2019 de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) aan. De WAB trad op 1 januari 2020 in werking. Onderdeel van deze wet is dat er een wettelijk onderscheid is gekomen tussen uitzenden en payrollen. Beide vormen van dienstverlening vielen tot eind 2019 onder de ‘uitzendovereenkomst’. De WAB geeft de dienstverlening payrolling een eigen rechtsvorm, waardoor nu de ‘uitzendovereenkomst’ én de ‘payrollovereenkomst’ bestaan. Deze nieuwe rechtsvorm veranderde de invulling van payrolling.

Payrolling sinds 2020

Sinds 2020 kunnen opdrachtgevers via payrolling geen medewerkers meer 5,5 jaar volledig flexibel inzetten. Als ze dat willen, kiezen ze voor verlonen via de uitzendovereenkomst. De payrollovereenkomst is echter nog in veel gevallen geliefd vanwege zijn unieke voordelen.

Van payrolling is sprake wanneer de opdrachtgever zelf een medewerker werft en hem vervolgens exclusief voor zijn bedrijf laat werken via een derde partij (Tentoo). Dit is zeer interessant voor bedrijven die de inhuur van hun personeel in eigen hand willen houden, maar vooral de administratieve taken, plichten en werkgeversrisico’s willen uitbesteden.

Daarnaast kiezen veel ondernemers voor payrolling omdat het een aantrekkelijke verloningsvorm is voor hun medewerkers. Payrollkrachten worden beloond volgens de cao of beloningsregeling die bij de opdrachtgever geldt voor het personeel dat hij direct in dienst neemt. Een payrollkracht heeft namelijk exact dezelfde rechtspositie als een medewerker in vaste dienst, waarmee hij ook recht heeft op exact dezelfde arbeidsvoorwaarden.

Opdrachtgevers hoeven payrollmedewerkers overigens niet per se na maximaal 3 jaar zelf in dienst te nemen; Tentoo kan in sommige gevallen juridisch werkgever blijven.

Payroll veranderingen

Hoe werkt payrolling in de praktijk?

Payrolling werkt in 2021 in de praktijk als volgt:

 • De opdrachtgever werft en selecteert een medewerker
 • De opdrachtgever maakt werkafspraken met de medewerker (salaris, werkzaamheden en arbeidsomvang)
 • Tentoo wordt juridisch werkgever van de medewerker
 • De opdrachtgever stuurt de werknemer op de werkvloer aan
 • De opdrachtgever (of de payrollmedewerker) geeft de gewerkte uren aan ons door
 • Tentoo betaalt het loon uit, draagt de werkgeverslasten af en verzorgt de salarisadministratie en loonstroken
 • Tentoo draagt de arbeidsrechtelijke risico’s (doorbetaling bij ziekte, naheffingen, ketenaansprakelijkheid)
Cover-relaxed-employer
Whitepaper

Payroll in 2021

De rol van payrolling is door de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) behoorlijk veranderd. Ondernemers zetten het niet meer in voor de flexibiliteit, maar om de inhuur van personeel in eigen hand te houden en de werkzaamheden en risico’s van het werkgeverschap uit te besteden.

In dit whitepaper lees je wat payroll anno 2021 inhoudt en wat je ermee kunt.

Whitepaper lezen

Tentoo, bedenker van payrolling

Tentoo introduceerde de dienst payrolling in 1992. Twee bandleden zetten Tentoo op om de administratieve en financiële verplichtingen over te nemen en te zorgen voor een snelle en eerlijke uitbetaling voor alle bandleden. Tentoo werd hun juridisch werkgever en ‘payrolling’ was geboren in Nederland. Duizenden werkgevers ontdekten daarna de voordelen van personeel inzetten met payrollcontract.

Payrolling groeide de afgelopen 28 jaar steeds verder door en inmiddels helpt Tentoo tienduizenden ondernemers – bedrijven en zelfstandigen – met uitbetalingen en administratieve verplichtingen. We nemen risico’s weg en zorgen dat ondernemers zich volledig op het ondernemen kunnen richten. Dit doen we tegenwoordig met de payrollovereenkomst én de uitzendovereenkomst.

Payrollvoordelen:

 • Jij mag als opdrachtgever eigen personeel werven en selecteren
 • Payrollmedewerkers mogen exclusief voor jouw bedrijf werken
 • Jij hebt geen arbeidsrechtelijke risico’s
 • Jij betaalt niet door bij ziekte
 • Je betaalt achteraf voor de gewerkte uren óf kiest voor een vast maandbedrag
 • Tentoo verzorgt de loonuitbetaling, salarisadministratie en de loonstroken
 • Tentoo financiert de loonkosten voor

Verlonen op uitzendbasis

Zoek je meer flexibiliteit? Via verlonen op uitzendbasis kun je medewerkers tot 5,5 jaar op flexibele basis inzetten.

Uitzenden

Verlonen per opdracht

Medewerkers inzetten en betalen per opdracht? Verlonen per opdracht is hét alternatief voor zzp-inhuur.

Per opdracht

Offerte of persoonlijk advies

Benieuwd hoeveel payrolling via Tentoo kost? We rekenen het graag voor je uit. Liever eerst persoonlijk advies? We kijken en denken net zo graag met je mee om te kijken wat het beste bij jou past.

Vul dit formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Uiteraard kun je ons ook direct bellen via 020 – 723 09 53.

 • Hidden