Payrollcontract - Wat is het? - Tentoo
Verlonen bij Tentoo is relaxed, flexibele verloning

Payrollcontract

Werkgeverschap uitbesteden

Veel bedrijven zetten medewerkers in op basis van een payrollcontract. Waarin verschilt een payrollcontract van een uitzendcontract? En wat is het verschil met een arbeidscontract wat je zelf aanbiedt?

Offerte aanvragen

Wat is een payrollcontract?

Via een payrollcontract leggen drie partijen een samenwerking vast: de medewerker, de opdrachtgever (jij) en de juridisch werkgever (Tentoo). Jij werft je personeel en maakt de werkafspraken. Daarna draag je het juridisch werkgeverschap over aan Tentoo. De medewerker werkt voor jouw bedrijf en jij stuurt hem aan, maar hij staat bij ons op de loonlijst. Als juridisch werkgever zijn wij verantwoordelijk voor:

 • Het loon voorfinancieren en uitbetalen
 • Premies en loonbelastingen afdragen
 • Loonstroken verstrekken
 • Ziek- en betermeldingen verwerken
 • Doorbetaling bij ziekte
mateus-campos-felipe-Fsgzm8N0hIY-unsplash

Payrollovereenkomst in 45 seconden

Medewerkers inzetten met een payrollcontract? In deze animatievideo leggen we het principe ‘verlonen met een payrollovereenkomst’ in 45 seconden uit.

Verschil met een uitzendcontract

Als je een medewerker inzet op basis van een uitzendcontract (ook mogelijk bij Tentoo) besteed je het juridisch werkgeverschap en de bijbehorende risico’s uit, net als bij het payrollcontract. Verder zijn er aardig wat verschillen tussen beide contractvormen. Dit zijn de vier belangrijkste verschillen:

 • Bij een payrollkracht mag je zelf de werving en selectie doen, bij een uitzendkracht niet.
 • Een uitzendkracht mag je maximaal 4 jaar op flexibele basis inzetten. Een payrollkracht maximaal 3 jaar, daarna heeft hij recht op een vaste aanstelling (dit kan bij jou, maar in sommige gevallen ook via Tentoo).
 • Een uitzendkracht werkt volgens de ‘CAO voor Uitzendkrachten’, een payrollkracht volgens de cao of beloningsregeling die voor jouw bedrijf geldt.
 • Als een payrollkracht via Tentoo ook (parttime) voor een ander bedrijf wil werken, mag dat alleen met jouw toestemming. Hij werkt exclusief voor jou. Bij een uitzendcontract mag de medewerker dat helemaal zelf bepalen.

Verschil met een regulier arbeidscontract

Een payrollcontract en een regulier arbeidscontract komen inhoudelijk op veel vlakken overeen. In de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is namelijk vastgelegd dat een payrollkracht onder meer recht heeft op dezelfde contractvormen en arbeidsvoorwaarden als de medewerkers die jij zelf in dienst hebt. Dit betekent in de praktijk bijvoorbeeld dat je een payrollkracht maximaal 3 jaar mag inzetten zonder dat hij een vast dienstverband krijgt; net als bij je eigen medewerkers. Krijgen medewerkers die bij jou op de loonlijst staan bonussen of extra vakantiedagen? Dan heeft de payrollkracht daar ook recht op.

Zijn er dan geen verschillen? Jawel! De verschillen zitten echter vooral in de werkgeversplichten en risico’s die bij een contract horen. Omdat Tentoo de juridisch werkgever is, heb jij geen omkijken naar zaken als belastingafdrachten, loonuitbetaling, loondoorbetaling bij ziekte, ziek en beter melden. Het uitbesteden van die zaken is ook precies de reden voor veel ondernemers om te werken met een payrollcontract.

Tentoo, de eerste payroller van Nederland

Tentoo introduceerde in 1992 het payrollcontract in Nederland. Wij namen de administratieve en financiële verplichtingen over van een groep freelancers en werden hun juridisch werkgever. Daarna ontdekten ook werkgevers de voordelen van verloning via payrolling. In de jaren die volgden kozen tienduizenden ondernemers – werkgevers en freelancers – voor verloning via Tentoo, zodat ze zich volledig kunnen richten op hun corebusiness.

Tentoo

Hoe werkt het payrollcontract in de praktijk?

Dat werkt als volgt:

 • Jij werft en selecteert een medewerker
 • Jullie maken onderling de werkafspraken (loon, werkuren, etcetera)
 • Tentoo wordt juridisch werkgever van de medewerker
 • De medewerker werkt exclusief voor jou en jij stuurt hem aan op de werkvloer
 • Jij geeft de gewerkte uren aan ons door
 • Tentoo financiert het loon voor, betaalt de medewerker uit en draagt de werkgeverslasten af
 • Tentoo draagt de arbeidsrechtelijke risico’s (doorbetaling bij ziekte, naheffingen, etcetera)
Payrollcontract

Zó eenvoudig start je

Personeel verlonen op basis van een payrollcontract gaat snel en eenvoudig. In drie stappen kan een medewerker binnen een dag voor jou aan de slag.

Stap 1 Werf een medewerker en maak onderling de werkafspraken.
Stap 2 Geef de afspraken en gegevens van de medewerker digitaal aan ons door.
Stap 3 Wij regelen alle administratie en de medewerker kan dezelfde dag al voor je werken.

Contact

Meer weten over medewerkers inzetten op basis van een payrollcontract? Vraag hier vrijblijvend een adviesgesprek of offerte aan.

Uiteraard kun je ons ook altijd bellen via 020 – 723 09 53. Wij helpen je graag!

 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.