CAO en PAWW regeling - Tentoo

CAO en PAWW regeling

Op deze pagina lees je meer over de PAWW regeling en de overgangsregeling van de nieuwe CAO.

PAWW regeling

PAWW staat voor Private Aanvulling WW en WGA. Deze regeling is gekomen ter compensatie: eerder kregen werklozen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten langer een uitkering dan nu. In 2016 werd de duur van de WW en de loongerelateerde WGA verkort van 38 maanden naar maximaal 24 maanden. De vakbonden en werkgevers spraken toen af dat de gemiste maanden privaat, gerepareerd konden worden in de Private Aanvulling WW en WGA, kortweg PAWW. Hiermee wordt het recht op een uitkering na betaalde arbeid weer verlengd met maximaal 14 maanden tot het oude niveau.

In de CAO voor Uitzendkrachten wordt opgenomen dat de werkgever de werknemerspremie zal voldoen tot het einde van de eerstvolgende CAO PAWW (1 oktober 2027), of zoveel eerder als het SER-advies met betrekking tot gelijkwaardige beloning is geïmplementeerd in wetgeving of in de CAO voor Uitzendkrachten. De premie voor de bijdrage aan de PAWW wordt ieder jaar opnieuw bepaald. Voor 2022 geldt een premie van 0,2%.

De NBBU wilde graag vóór 1 april de CAO voor Uitzendkrachten 2021-2023 laten aansluiten op de CAO PAWW. Omdat de PAWW invloed heeft op onze afdrachten en dus ook op jouw tarief, houden we je hiervan graag op de hoogte. Zodra er meer bekend is, delen we dit uiteraard met je.

Overgangsregeling CAO

De CAO-wijzigingen die dit jaar zijn ingegaan voor de nieuwe instroom hebben een overgangsregeling voor bestaande flexkrachten. Om de impact op de fases van je medewerkers uit te leggen, geven we je een voorbeeld:

Alle flexkrachten die nu in de overgangsregeling zitten (dat zijn de flexkrachten die gestart zijn vóór 2 januari 2022) vallen voor de fasetelling vanaf 3 januari 2023 direct onder nieuwe regeling. Dat betekent dat iemand die nu in fase 3 zit op 3 jaar en 2 maanden, straks ineens fase 4. Deze medewerkers hebben dan in plaats van een bepaalde tijdscontract meteen een vast contract. Voor een flexkracht in fase 2, week 62 geldt dat deze straks meteen in fase 3 zit.

De wijzigingen in het kort:
Fase 1-2 was 78 weken, is nu 52 weken
Fase 3 was 6 contracten in 4 jaar, is nu 6 contracten in 3 jaar

Hey werkgever! Nog meer weten?

Onze experts helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

  • Hidden