Blog Hendrikx Advocaten - Wijzigingen arbeidsrecht 2019

29 januari 2019

Blog Hendrikx Advocaten - Wijzigingen arbeidsrecht 2019

Iedere maand schrijft Hendrikx Advocaten, partner van Tentoo, een relevante blogpost over arbeidsrecht. Deze maand lees je meer over de wijzigingen die op 1 januari in de arbeidsrechtelijke wet- en regelgeving is doorgevoerd. Een overzicht van de wijzigingen waar jou als werkgever rekening mee moet houden.

Transitievergoeding

Het maximumbedrag voor de transitievergoeding bedraagt per 1 januari 2019 € 81.000,- (of een bruto jaarsalaris als dat hoger is). Voor kleine werkgevers die in een slechte financiële situatie verkeren en om bedrijfseconomische redenen werknemers moeten ontslaan, geldt tot 1 januari 2020 een overbruggingsregeling voor de betaling van de transitievergoeding. Wanneer aan de voorwaarden voor de overbruggingsregeling is voldaan, worden gewerkte jaren vóór mei 2013 niet meegerekend bij het bepalen van de hoogte van de transitievergoeding. Per 1 januari 2019 zijn de eisen voor het toepassen van de overbruggingsregeling versoepeld.

Overwerk uitbetalen bij minimumloon

Vanaf 1 januari 2019 moet een werkgever overwerk of meerwerk in beginsel compenseren met salaris. De zogenoemde tijd-voor-tijdregeling is (onder voorwaarden) alleen nog toegestaan als daarover in de cao afspraken zijn gemaakt. Als een werknemer meer verdient dan het minimumloon, mag de werkgever wel nog steeds tijd-voor-tijd afspraken maken.

WIEG (Wet invoering extra geboorteverlof)

Het betaald geboorteverlof voor partners is uitgebreid van 2 naar 5 dagen. Het geboorteverlof moet worden opgenomen binnen 4 weken na de dag van de bevalling.

Medezeggenschap

Per 1 januari 2019 moet jaarlijks met de ondernemingsraad een gesprek worden gevoerd over lonen en beloningsverschillen binnen het bedrijf. Dat geldt voor ondernemingen met 100 en meer werknemers. Binnen ondernemingen met 10 of meer werknemers, kan een personeelsvertegenwoordiging (PVT) worden ingesteld. In dat geval moet de ondernemer in overleg over het pensioen, als daarvoor een onderbouwd verzoek wordt gedaan.

Wijzigingen in 2020

Hoewel in 2019 de nodige wijzigingen zijn doorgevoerd, staan er voor 2020 ingrijpendere maatregelen op de planning. Wil je meer weten over deze aangekondigde wijzigingen of de wijzigingen in 2019? Neem dan contact op met Hendrikx Advocaten op 0297-250018 of vanzijtveld@hendrikxadvocaten.nl

8,1

Klantbeoordeling Tentoo

Op basis van 1979 klantbeoordelingen van alle diensten van Tentoo


8,1 uit 10

 • "Tentoo verzorgt voor ons de salarisadministratie. Onze mensen hebben elke maand netjes hun salaris, de loonstrookjes kloppen altijd en ik heb nergens omkijken naar. Tentoo is een professionele en efficiënte club."

  Henk Jan Beltman - CCO Tony’s Chocolonely
 • “Ik ben zeer tevreden over het digitaal aanleveren van de uren, de uitbetaling van het loon en de herinnering als de uren nog niet zijn getekend door de opdrachtgever. Mijn dank hiervoor. Als ik dit in een cijfer uitdruk, is dit een dikke 10.”

  Els Slagter
 • “Heel, heel veel dank. Wat Tentoo belooft, maakt het meer dan waar. Zuinig zijn (en trots) op al die goede medewerkers!”

  Marius Schalwijk
 • "Door de geweldige service die jullie verlenen heb ik rust! Dank jullie wel!"

  Maria Kapteijns - Actrice
 • “Jullie maken mijn werkleven makkelijker en leuker met de ondersteuning en jullie klantvriendelijkheid”.

  Kim Coppes
 • “Uitstekend team, werkt snel en accuraat en neemt ons een hoop hoofdpijn uit handen.”

  Gerard de Rooij – Van Verre
 • "Payrolling van Tentoo is dé oplossing die zowel voor onze reisorganisatie als voor de reisbegeleiders perfect uitpakt. Wij kunnen nu langer op flexibele basis samenwerken. Payroll is ideaal voor de seizoensbranche!"

  Marieke Warnaar - HR Executive Koning Aap

Tentoo.nl maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van deze website, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer »